Τόνια Γερεουδάκη
Digital Fashion Creator

Βασιλική Τρανούλη


Από την Ιστορία της Τέχνης στο Σχέδιο Μόδας και την εκπαίδευση νέων επαγγελματιών αλλά και ανθρώπων που τρέφουν βαθιά αγάπη για τη μόδα και το στιλ στην πιο κλασσική, διαχρονική αλλά και αντικομφορμιστική έκφανσή του. Τη συναντήσαμε και ρωτήσαμε για όλα!
Επειδή το αντικείμενο σου είναι ιδιαίτερα ευρύ, θα ήθελες η ίδια να συστηθείς στις αναγνώστριες του a spoon of SUGAR;

Είμαι δασκάλα σχεδίου μόδας και ενδυματολογίας. Διδάσκω δηλαδή, στο ένα κομμάτι της διδασκαλίας μου, το πως συλλαμβάνεται μια ιδέα και πως αποτυπώνεται αυτή και στο άλλο, πως αναπτύσσεται η αισθητική μας, μέσα από κανόνες, από την ιστορία της σύγχρονης μόδας, αλλά και από τα πρώτα βήματα της ανάπτυξης αυτής της τέχνης.


Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το styling και το σχέδιο μόδας;

Νομίζω είχα το μικρόβιο από παιδάκι, όταν είδα τα σχέδια μόδας μιας φίλης της μαμάς μου και εντυπωσιάστηκα. Στο  σήμερα, θα πω ότι πήρα μια παρορμητική απόφαση που τελικά μου κούμπωσε και ωριμάζω μαζί της.


Τι σπουδές χρειάστηκε να κάνεις για να ασχοληθείς με αυτό που αγαπάς και τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο;

Αρχικά, σπούδασα Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έπειτα σχέδιο μόδας σε ιδιωτική σχολή της Αθήνας. Παρόλα αυτά, χρειάστηκε και χρειάζεται κάθε μέρα να διαβάζω πολύ, από το φάσμα της μόδας και της τέχνης και να κάνω τρομερό practice σε τεχνικές και σε εικόνες. Αν έδινα λοιπόν μια συμβουλή, αν μπορούσα δηλαδή, θα ήταν αυτό, πολύ σκληρή δουλειά και μελέτη στο παρελθόν και πρακτική στο σήμερα.

«Κάθε μέρα που δεν κάνεις κάτι γι’ αυτό, είναι μια μέρα που σε κρατάει μακριά από τον στόχο»


Γνωρίζω ότι έχεις διακριθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Θέλουμε πολύ να μας πεις περισσότερα.

Στο δεύτερο έτος των σπουδών μου διακρίθηκα σε πανελλήνιο σχεδιασμό γούνας. Έμπνευση ήταν Έλληνες ζωγράφοι του 20ου αιώνα και φυσικά διάλεξα τον αγαπημένο μου Γιάννη Μόραλη. Αυτή μου η νίκη μου έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψω στον Καναδά, αλλά και έτσι έγινε η αρχή της πορείας μου ως δασκάλας σχεδίου, στη σχολή που σπούδαζα, ενώ ταυτόχρονα, είχα ξεκινήσει τη συνεργασία μου με την σχολή του myatelier που διδάσκω μέχρι και σήμερα.


Οι μαθήτριές σου σε λατρεύουν, ακόμα και αυτές που σε γνωρίζουν μόνο διαδικτυακά. Πως το έχεις καταφέρει αυτό;

Χαχαχα! Καλύτερα να ρωτήσουμε εκείνες!!!

Αλλά να ξέρουν όσα από τα παιδιά μου διαβάζουν, ότι είμαι τρομερά ευγνώμων που κάνω αυτή τη δουλειά, και πως εκτιμώ τρομερά το γεγονός ότι οι μαθητές μου είναι ο κρίκος που με συνδέει με το όνειρό μου.


Έχεις συνεργαστεί και με εταιρείες σχεδιάζοντας το packaging των προϊόντων τους. Πως σου φάνηκε αυτό το project;

Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, γιατί θέλω πολύ το σχέδιό μου και γενικά το σχέδιο μόδας, να εισχωρήσει σε χώρους πέρα από το ρούχο. Ως τέχνη μη εφαρμόσιμη.


Στο a spoon of SUGAR έχουμε ξετρελαθεί με τα ημερολόγια που κυκλοφόρησες φέτος και είναι εμπνευσμένα από τον ζωδιακό κύκλο. Σκέφτεσαι να τα κυκλοφορήσεις και του χρόνου;

Χαχα! Γενικά τα ζώδια είναι ένα παιχνίδι μου. Μου αρέσει να ρωτάω, να μαντεύω, μόνο από χαρακτηριστικά, δεν ξέρω άλλα πράγματα! Έτσι και έγινε. Μου φάνηκε funky, έξυπνο και σίγουρα μου έδωσε έμπνευση! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε και ευχαριστώ!! Σίγουρα έρχονται πολύ δυνατά σχεδιαστικά projects και φυσικά θα το επαναλάβω!


Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική μόδα και τους Έλληνες σχεδιαστές;

Έχουμε πολύ καλό υλικό και ελπίζω άμεσα να αναδειχθεί. Υπάρχουν άτομα αξιοπρεπέστατα που θαυμάζω σχεδιαστικά και σέβομαι και περιμένω να τα δω εκεί που τους αξίζει και ακόμα πιο ψηλά.


Θεωρείς ότι η ελληνική μόδα έχει μέλλον;

Στις μέρες μας όλα έχουν μέλλον όσο δεν έχουν μέλλον. Άρα, πιστεύω, ότι μέλλον έχει ό,τι εσύ θέλεις να έχει. Είναι δύσκολα για όλους τους τομείς, αλλά η συνέχεια είναι στα χέρια του κάθενός μας.


Τι αντίκτυπο πιστεύεις ότι θα έχει στη μόδα το παγκόσμιο lockdown που ζούμε και η έλλειψη των fashion shows;

Οικονομικό κυρίως, θα έλεγα. Κατά τα άλλα, οι περισσότεροι καλλιτέχνες, είτε του χώρου είτε άλλων τεχνών, βρίσκονται σε δημιουργικό οίστρο.


Τα social media πόσο μπορούν να βοηθήσουν; Όλοι απορήσαμε βλέποντας, κόντρα στο ρεύμα της εποχής, πασίγνωστο οίκο να «κατεβάζει» τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χμμ… Είναι και αυτό λεπτή γραμμή. Όλα θέλουν μέτρο. Είναι ένα δυνατό εργαλείο τα social media, αλλά είναι και κατά μας πολλές φορές, γιατί βλέπουμε κόσμο να ανέρχεται που δεν κάνει τίποτα, απλά έχει πολύ δυνατά διαδικτυακά επικοινωνιακά skills, και κόσμο που μοχθεί να μην έχει αναγνωρισιμότητα. Εν πάση περιπτώσει, βοηθάνε. Με μέτρο.


Ποια εποχή θεωρείς ότι ήταν η καλύτερη για την μόδα;

Χμμμ, όλες!! Η κάθε μια έχει δώσει κάτι διαφορετικό, “όμορφο” ή “άσχημο”.


Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας τους αγαπημένους σου ανθρώπους της μόδας;

Θύελλα ονομάτων! Έχω μεγάλο άγχος κάθε φορά γι΄ αυτήν την ερώτηση. Χαχα!

Είναι άπειροι! Μελετάω πολλούς καθημερινά και θα μπορούσαμε να μιλάμε για μέρες, ίσως και μήνες! Θα πω ότι στο πάνθεον των αγαπημένων μου είναι οι John Galliano, Martin Margiela, Schiaparelli και Balenciaga (Christobal και τώρα Demna Gvasalia).