Γιατί ας μην γελιόμαστε! Η αγορά μιας δερμάτινης τσάντας, πόσο μάλλον αν είναι κάποια επώνυμη designer bag, κοστίζει ένα σημαντικό ποσό, αποτελεί ένα είδος «επένδυσης» (όπως χαρακτηριστικά έχω τη συνήθεια να δικαιολογώ αυτές τις στιγμές καταναλωτικής παρασπονδίας, που μου προσφέρουν τόση χαρά, αλλά και διαχρονικό στιλ στην γκαρνταρόμπα μου). Ανεξάρτητα, πάντως, από το ποσό που πληρώσατε (συγνώμη «επενδύσατε») για την αγοράσετε, την αγαπήσατε με την πρώτη ματιά, την κρατάτε περήφανες συνοδεύοντας τα outfits σας, και σίγουρα θέλετε να τη διατηρήσετε σαν καινούρια για καιρό.

Αγαπώ πολύ τις τσάντες, και ειδικά τις δερμάτινες, και έχω κάνει εκτενή έρευνα τόσα χρόνια για τους τρόπους που μπορούν να μας εξασφαλίσουν ότι η αγαπημένη μας τσάντα θα αποτελεί ένα αξεσουάρ που θα μας συντροφεύει για καιρό, και -όπως είναι επόμενο- θα τους μοιραστώ όλους μαζί σας:

Τις χρησιμοποιώ καθημερινά με προσοχή

Ένα από τα βασικά σημεία που πάντα προσέχω είναι να μην τις παραγεμίζω. Στο παρελθόν δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο επηρεάζεται από το βάρος και το τέντωμα το φυσικό δέρμα, και συνήθιζα να τις γεμίζω με ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σας -από το πορτοφόλι και τα κλειδιά, μέχρι τα καλλυντικά και τα ταπεράκια του σνακ/του μεσημεριανού/ του γλυκού για τη λιγούρα τις μέρες που πήγαινα στο γραφείο. Αποτέλεσμα, να αλλάξουν όψη, και με τον καιρό να παραμορφωθούν. Το πάθημα, όμως, μου έγινε μάθημα και, πλέον, πρεσβεύω το less is more και όσον αφορά στο περιεχόμενο της τσάντας μου. Επίσης, προσέχω πολύ να μην τις εκθέτω στην υγρασία. Αν τύχει να με βρει κάπου έξω βροχή, το πρώτο πράγμα που κάνω μπαίνοντας στο σπίτι δεν είναι να σκουπίσω τα μαλλιά μου όπως θα φανταζόσασταν, αλλά να καθαρίσω την τσάντα από το νερό και την υγρασία με ένα καθαρό πανί. Και, βέβαια, το αυτονόητο: δεν ρίχνουμε σκόρπια πράγματα στις ακριβές μας τσάντες γιατί το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή – η ζέστη, η απροσεξία, η κακιά στιγμή- όλο και κάτι θα χυθεί, θα λιώσει, θα χαλάσει και θα μας καταστρέψει την εσωτερική επένδυση.

Φροντίζω να τις καθαρίζω τακτικά

Και όχι μόνο όταν τις αποθηκεύω. Κάθε 15 μέρες έχω πάντα στο νου μου να καθαρίζω τις τσάντες που χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου, ώστε να τις διατηρώ πάντα σαν καινούριες. Παρότι υπάρχουν αρκετά εξειδικευμένα προϊόντα στο εμπόριο, τα οποία ομολογουμένως κάνουν πολύ καλή δουλειά, προσωπικά προτιμώ να τις καθαρίζω με ένα καθαρό πανί, αφού πρώτα το βρέξω σε νερό, και περνώντας τες στη συνέχεια με ένα στεγνό πανί για να απορροφηθεί τυχόν υγρασία που έχει μείνει. Τώρα, αν τύχει και κάπου έχει λερωθεί; Χρησιμοποιώ το υπερόπλο, ένα μωρομάντηλο (ναι, καλά ακούσατε αφαιρεί τα πάντα!). Σε κάθε περίπτωση, ποτέ μα ποτέ, μη δοκιμάσετε να καθαρίσετε τις δερμάτινες τσάντες σας με χημικά προϊόντα ή οινόπνευμα (είναι σίγουρο ότι θα τις καταστρέψετε!)

Όταν δεν τις χρησιμοποιώ τις αδειάζω

Όταν αλλάζει η σεζόν ή όταν θέλω να αλλάξω την τσάντα που χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση, φροντίζω πάντα να την αδειάζω από όλα τα αντικείμενα που έχω βάλει μέσα. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο δεν την επιβαρύνω και διατηρεί το σχήμα της, αλλά αποφεύγω και ατυχήματα όπως το μελάνι από το στυλό που μπορεί να χυθεί, τις καραμέλες που θα λιώσουν από τη ζέστη και θα κολλήσουν, το άρωμά μου που μπορεί να χυθεί από το μπουκαλάκι και να καταστρέψει με το οινόπνευμα που περιέχει το δέρμα, το κραγιόν που πιθανόν να λιώσει και να μην χρωματίσει όλο το εσωτερικό της τσάντας.

Τις αποθηκεύω στις ειδικές υφασμάτινες τσάντες τους

Οι πιο ακριβές δερμάτινες τσάντες, ειδικά οι designer bags, πάντα συνοδεύονται από μία υφασμάτινη αποθηκευτική θήκη. Πιστέψτε με, μετά από την ίδια την τσάντα, είναι το πιο σημαντικό απόκτημα. Έχει το τέλειο μέγεθος για να χωρέσει την νέα σας τσάντα, το τέλειο κούμπωμα για να την προστατεύσει από τη σκόνη και την ταλαιπωρία και είναι φτιαγμένη από κατάλληλο υλικό για να αναπνέει. Μην την πετάξετε ποτέ! Κρατήστε τη σε ένα συρτάρι, και όταν θα θελήσετε για μεγάλο ή μικρότερο χρονικό διάστημα να αποσύρετε την τσάντα σας από την καθημερινή χρήση, καθαρίστε τη και αποθηκεύστε τη εκεί. Όταν την ξαναχρησιμοποιήσετε θα είναι σαν καινούρια!
Κεντρική φωτογραφία:  LEISARA on Unsplash