Υπάρχουν πλέον πολλοί τρόποι αποτρίχωσης, και προσωπικά έχω δοκιμάσει αρκετούς από αυτούς, αν και κάθε καλοκαίρι πάντα καταλήγω στο ξύρισμα με τα κλασσικά ξυραφάκια. Δεν θα σας πω ότι είναι το καλύτερο μου, βαριέμαι απίστευτα τη διαδικασία του ξυρίσματος με τις ατελείωτες ώρες στο μπάνιο, τα κοψίματα, τους αφρούς, το ερεθισμένο δέρμα που κρατά για ώρες μετά… Αλλά και πείτε μου, ποια είναι η εναλλακτική όταν θέλεις να βάλεις το σέξι μπικίνι σου, το κοντό καλοκαιρινό φορεματάκι, το τζιν σορτσάκι σου και να θυμίζεις θηλυκή ύπαρξη (αν και η τάση πλέον, “inclusive” νομίζω τη λένε, με τρίχα, με κοτσίδα, με δάσος τριχών ολόκληρο σου λέει προχώρα με αυτοπεποίθηση…) Τι να σας πω, εγώ παραμένω συντηριτική και παραδοσιακή στα πρότυπα ομορφιάς (ακόμη) και μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στη διαδικασία του γυναικείου ξυρίσματος, θα αυτοαποκαλεστώ expert, και θα σας δώσω τις δικές μου συμβουλές για να γλιτώσετε -όσο είναι δυνατό- χρόνο, κοψίματα και πολλά, μα πάρα πολλά τσιρώτα, στην ματαιόδοξη προσπάθεια απόκτησης της βελούδινης επιδερμίδας για το καλοκαίρι.

Διαλέξτε με προσοχή το ξυραφάκι σας

Μπορεί τα ανδρικά ξυραφάκια, που πάντα υπάρχουν σε περίσσευμα στο ντουλαπάκι του μπάνιου να είναι ελκυστική επιλογή, όμως δεν είναι απαραίτητα και τα κατάλληλα για την ευαίσθητη γυναικεία επιδερμία. Εγώ, εδώ και χρόνια, επιλέγω τα γυναικεία ξυρα΄φάκια που περιέχουν ειδικήο ενυδατική επίστρωση για να αποφεύγω τα κοψίματα (άουτσ!) και τα περιστρεφόμενη κεφαλή για τα δύσκολα σημεία όπως το μπικίνι και τα γόνατα.

Μην σνομπάρετε την αξία του σωστού αφρού

Όλες έχουμε δοκιμάσει να ξυρίσουμε τα πόδια, το μπικίνι, τις μασχάλες μας με κοντίσιονερ, σαμπουάν, ακόμη και τίποτα! Ας μείνουμε στη δοκιμή και ας μην το καθιερώσουμε, δεν είναι ενδεδειγμένες επιλογές για τη γυναικεία επιδερμίδα. Ειδικά για δέρματα ιδιαίτερα ευαίσθητα ΄΄οπως το δικό μου, ένας extra πλούσιος αφρός είναι ΄ό,τι καλύτερο για να γλιστράει απαλά το ξυραφάκι και, παράλληλα, να αφήνει ενυδατωμένο το δέρμα. Και προς Θεού, ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιείται σαπούνι, αφυδατώνει την επιδερμίδα και όχι μόνο θα γεμίσετε κοψίματα αλλά θα έχετε μετά για ώρες αυτή την απαίσια αίσθηση τραβήγματος.

Το peeling είναι πάντα μια καλή ιδέα

Πριν το ξύρισμα κάντε σε όλο σας το σώμα μια ελαφριά απολέπιση. Θα απομακρύνει τα νεκρά κύττρα και θα κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη, αφήνοντας ακόμη πιο απολό το δέρμα σας μετά το ξύρισμα.

Πάντα στη σωστή κατεύθυνση

Ε΄δώ θέλει προσοχή. Κάθε φορά που ξύριζα τα πόδια ή το μπικίνι προς όποια κατεύθυνση μου ερχόταν, κατέληγα σφαγμένη. Ο κανόνας είναι απλός. Πάντα ξυριζόμαστε προς τη φορά των τριχών και στο τέλος της διαδικασίας -και μόνο αν χρειαστεί- προς την αντίθετη φορά.

Μην πιέζετε το ξυραφάκι στο δέρμα

Δεν θα κόψει περισσότερες τρίχες το ξυραφάκι αν το πιέζετε με μανία στο δέρμα, ούτε θα τις κόψει βαθύτερα. Θα καταλήξετε απλά με τραυματισμούς και γεμάτες τσιρότα.

Πάντα να απολυμαίνετε στο τέλος τα ξυραφάκια σας

Είτε με καυτό νερό είτε με οινόπνευμα η υγεινή είναι το παν. Καμιά μας δεν θέλεις να καταλήξει με μολύνσεις και αντιαισθητικά σπυράκια γεμάτα πύον.

Χωρίς ενυδάτωση δεν βγαίνετε από το σπίτι

Εννοείτα! Μετά το ξύρισμα ενυδατώνουμε το δέρμα μας με μία πλούσια κρέμα για ακόμη πιο απαλό αποτέλεσμα και για να αποφύγουμε τη δυσάρεστη αίσθηση καψίματος και τραβήγματος. Extra tip! Μην βγείτε αμέσως στον ήλιο!

Κεντρική φωτογραφία: Oana Cristina on Unsplash