Εύη Μουρελάτου
Makeup Artist

“Nothing says confidence and glamour like a classic red lip – Bobbi Brown”

Το κόκκινο κραγιόν έχει το δικό του συμβολισμό για τη γυναίκα! Σύμφωνα με έρευνες διάφορων ανθρωπολόγων το κόκκινο χρώμα στα γυναικεία χείλη συμβολίζει τη γονιμότητα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κόκκινο κραγιόν εφευρέθηκε για να τονίζει τη σεξουαλικότητα των γυναικών! Όμως ποια είναι η σωστή απόχρωση για την κάθε γυναίκα;

Ελάτε να μάθουμε πώς να βρίσκουμε την κατάλληλη απόχρωση για την κάθε μία από εμάς, βάσει κάποιων χαρακτηριστικών.

Η επιλογή της σωστής απόχρωσης είναι σχετικά απλή αν κατανοήσουμε δύο βασικά χαρακτηριστικά μας, τον τόνο και τον υποτόνο της επιδερμίδας μας. Εκτός από τον τόνο του δέρματος μας (λευκό – πολύ ανοιχτό, μεσαίο -– σταρένιο, σκούρο), πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον υποτόνο μας. Για να καταλάβεις τι ακριβώς είναι, πρέπει να σκεφτείς πως η επιδερμίδα σου αποτελείται από δύο στρώματα. Οι υποτόνοι, είναι το εσωτερικό. Οι υποτόνοι χωρίζονται σε ζεστοί (κίτρινοι), οι ψυχροί (ροζ) και οι ουδέτεροι (neutral). Μην αγχώνεσαι αν δεν ξέρεις τον δικό σου υποτόνο, θα τον ανακαλύψουμε μαζί με μερικά πολύ απλά και γρήγορα τεστ.

Το πρώτο τεστ έχει βάσει τα χρώματα των φλεβών μας και τα χρώματα των μετάλλων των κοσμημάτω μας. Αν οι φλέβες σου φαίνονται πράσινες, ο υποτόνος σου είναι θερμός, αν φαίνονται μπλε, είναι ψυχρός, αν τα χρώματα είναι ανάμεικτα είναι neutral.  Aν το δέρμα σου δείχνει καλύτερο με ασημένια κοσμήματα, τότε ο υποτόνος σου είναι ψυχρός, ενώ αν δείχνει καλύτερο με χρυσά είναι θερμός, αν σε κολακεύουν και τα δύο τότε είσαι neutral. Άλλο ένα τεστ έχει σχέση με την έκθεσή σου στον ήλιο. Αν μαυρίζεις εύκολα έχεις θερμό υποτόνο, ενώ αντίθετα αν καίγεσαι εύκολα έχεις ψυχρό. Επίσης, υπάρχει και το τεστ με τα χρώματα των ρούχων, αν σου πηγαίνουν καλύτερα τα βαθιά χρώματα όπως το μπλε, το πράσινο, το μωβ τότε είναι ψυχρός, ενώ είναι θερμός, αν σου πηγαίνουν περισσότερο χρώματα όπως το κίτρινο, το κόκκινο, το πορτοκαλί. 

Ας δούμε εφαρμόζοντας τα παραπάνω ποια απόχρωση κόκκινου κραγιόν ταιριάζει καλύτερα στο δικό σου δέρμα.

Πολύ Ανοιχτό – Ψυχρό Δέρμα

Το ιδανικότερο χρώμα για σένα είναι το βυσσινί. Καλό θα ήταν η απόχρωσή σου να έχει ως βάση το μπλε.

Πολύ Ανοιχτό – Θερμό Δέρμα

Τα κόκκινα με μία ιδέα από πορτοκαλί μέσα σου ταιριάζουν γάντι! 

Σταρένιο – Θερμό Δέρμα

Το κεραμιδί και το μπορντώ είναι οι κατάλληλες για σένα αποχρώσεις!

Σταρένιο – Ψυχρό Δέρμα

Το βαθύ κόκκινο με βάση το μπλε θα γράψει τέλεια με την επιδερμίδα σου!

Σκούρο – Θερμό Δέρμα

Το πιο πορτοκαλί κόκκινο θα φωτίσει και θα κολακεύσει τη θερμή επιδερμίδα σου! 

Σκούρο – Ψυχρό Δέρμα

Πολύ σκούρο κόκκινο αλλά το καφέ με κόκκινο υποτόνο θα αναδείξουν το χρώμα της επιδερμίδας σου!

Ουδέτερο Δέρμα

Σε κολακεύουν πολλά χρώματα, άρα για σένα, όλες οι επιλογές είναι πολλές!

Αν ακόμη μετά από τα παραπάνω δεν έχεις βρει τον υποτόνο σου μην αγχώνεσαι – έχε στο νου σου κάποια βασικά σχετικά με τα χρώματα. Αν το δέρμα σου είναι ανοιχτόχρωμο σου πηγαίνουν περισσότερο έντονα και βαθιά χρώματα που κάνουν αντίθεση με το δέρμα σου. Αν είσαι πιο σταράτη το nude, το κοραλλί και το ροζ είναι τα χρώματα που σου ταιριάζουν. Αν το δέρμα σου είναι πιο σκούρο, διάλεξε κραγιόν σε έντονες σκούρες αποχρώσεις.
Κεντρική φωτογραφία: Alexis Fauvet on Unsplash