Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί ποιο είναι το στυλ που σας ταιριάζει, αν τα outfits που επιλέξατε σας αναδεικνύουν, μήπως κάνατε κάποιο λάθος συνδυασμό; Εγώ, ομολογώ, συνεχώς αναρωτιέμαι επηρεασμένη πολλές φορές από τους μύθους που υπάρχουν γύρω από το τι είναι, τελικά, στυλ, ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. H Ιωάννα Λυμπεροπούλου από το ioannasnotebook.gr, ένα lifestyle blog για το στυλ, την ομορφιά, το φαγητό, τα ταξίδια, έρχεται να μας τους καταρρίψει! Γιατί, τελικά, το στυλ δεν είναι προνόμιο λίγων.Ας μιλήσουμε για στυλ, για το δικό σας στυλ. Για το δικό σας ολοδικό σας προσωπικό στυλ. Αυτό που διαμορφώνεται με βάση τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας και είναι μοναδικό για τον καθένα μας. Είναι αλήθεια ότι κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από το στυλ. Σήμερα θα καταρρίψουμε παρέα 6 μύθους για το στυλ, 6 μύθους που δεν πρέπει να πιστεύεις πια.

Μύθος 1 | Αν δεν γεννηθείς με στυλ, τότε δεν υπάρχει σωτηρία

Λένε ότι το στυλ δεν το αποκτάς, γεννιέσαι μ’ αυτό. Αν και συμφωνώ εν μέρει με αυτό, παρόλ’ αυτά πιστεύω ότι ακόμα και αν δεν έχεις γεννηθεί με ανεπτυγμένη την αίσθηση του στυλ, μπορείς να μάθεις πολλά γι’ αυτό. Απλά χρειάζεται λίγη περισσότερη δουλειά και μελέτη. Όλα είναι θέμα γνώσης και εξάσκησης. Προσωπικά, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου λάτρευα την μόδα. Αλλά ακόμη και τώρα, πότε δεν χάνω την ευκαιρία να ξεφυλλίσω κάποιο περιοδικό μόδας, να παρακολουθήσω ένα fashion show – ακόμα και αν είναι μέσω διαδικτύου-, να «ερευνήσω» σε βάθος κάθε celebrity style που πέφτει στην αντίληψή μου. Φυσικά και κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με μια μοναδική αίσθηση στυλ, αλλά η πλειοψηφία όχι. Όπως όλες οι δεξιότητες, έτσι και το στυλ είναι θέμα μελέτης και εξάσκησης. Το μόνο που χρειάζεται κανείς, είναι η όρεξη για μάθηση, εξερεύνηση και πειραματισμούς.

Μύθος 2 | Πρέπει να έχεις το «τέλειο» σώμα για να έχεις στυλ

Εάν γνωρίζει κανείς τα μυστικά για να ντυθεί ανάλογα με τον σωματότυπό του, τότε καθένας μπορεί να έχει στυλ. Όποιο και να είναι το βάρος, το ύψος και ο τύπος σώματος του. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν στιγμές που όλοι μας αισθανόμαστε άσχημα για το σώμα μας. Όμως αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Όπως διαφορετικός είναι ο κάθε ένας από εμάς. Φυσικά αν κάτι δεν μας αρέσει, είμαστε ελεύθεροι να το αλλάξουμε αν το θέλουμε. Αυτή είναι και η μοναδική προϋπόθεση, να το θέλουμε όχι να «πρέπει».

Αρχικά ας μην ξεχνάμε ότι κάθε σειρά ρούχων, κάθε brand έχει τα δικά του πρότυπα, τα δικά του πατρόν. Κάποια μας ταιριάζουν, κάποια όχι. Το σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε τα ρούχα που ταιριάζουν στον δικό μας τύπο σώματος. Το καταλαβαίνω ότι κάποιες φορές μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό και κουραστικό αλλά πιστέψτε με, μόλις εντοπίσετε τα ρούχα και κατ’ επέκταση τα brands που ταιριάζουν στον σωματότυπό σας, τότε τα ψώνια θα είναι μια ευχάριστη και απολαυστική, λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία.

Είναι σαν να προσπαθείτε να στρώσετε το κάλυμμα του καναπέ στο κρεβάτι σας! Θα στρώσει; Θα κατηγορήσετε το κρεβάτι ή το κάλυμμα που δεν στρώνει; Με την ίδια λογική, κάποιες σειρές ρούχων αλλά και brands είναι για συγκεκριμένους σωματότυπους. Ποιος ο λόγος λοιπόν να κατηγορείτε το σώμα σας; Όπως στην περίπτωση του κρεββατιού, που απλά χρησιμοποιήσαμε το λάθος κάλυμμά έτσι ισχύει και με το σώμα μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν φταίει το σώμα μας αλλά το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε τα λάθος ρούχα.

Προσωπικά έχω ξεχωρίσει μερικά αγαπημένα καταστήματα, και κάνω όλες τις αγορές μου από εκεί. Γνωρίζω με σιγουριά το νούμερό μου σε αυτά και τώρα πιά κάνω τις αγορές μου ηλεκτρονικά. Σας ορκίζομαι ότι όλο αυτό τον καιρό δεν έχω κάνει ούτε μια αλλαγή λόγω μεγέθους! Υπάρχουν πολλά μυστικά για το πως θα ντυθείτε ανάλογα με τον σωματότυπό σας. Όταν ανακαλύψετε ποια ρούχα ταιριάζουν καλύτερα στο σώμα σας, τότε θα δείτε πόσο εύκολα θα αποκτήσετε στυλ.

Photo by Khaled Ghareeb on Unsplash

Μύθος 3 | Το στυλ προϋποθέτει εκκεντρικά, άβολα ρούχα

Πόσες φορές έχετε ακούσει την δικαιολογία, «δεν θέλω να ντυθώ, θέλω να είμαι άνετη»; Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να έχετε στυλ, να νιώθετε τόσο άνετη σαν να φοράτε τις πυτζάμες σας! Μάλιστα, όσο πιο άνετα αισθάνεστε με αυτά που φοράτε τόσο πιο στυλάτη είστε. Διότι αν συμβαίνει το αντίθετο, αυτό φαίνεται από μακρυά. Επιλέξτε λοιπόν άνετα ρούχα, ρούχα που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα φορώντας τα και λάμψτε.

Μύθος 4 | Το στυλ απαιτεί πολλά χρήματα

Σοβαρά τώρα; Πραγματικά με εξοργίζει το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει αυτός ο μύθος. Η αλήθεια είναι μια. Μπορείς να είσαι στυλάτη, περιποιημένη ακόμη και με λίγα χρήματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέγεις κομμάτια που σου ταιριάζουν και να κάνεις όμορφους, προσεγμένους συνδυασμούς. Το στυλ δεν απαιτεί μια πλειάδα από πανάκριβα, trendy, επώνυμα ρούχα αλλά ρούχα καλής ποιότητας, που ταιριάζουν στην προσωπικότητά σου και μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά μεταξύ τους, δημιουργώντας μοναδικά outfits.

Μύθος 5 | Το στυλ απαιτεί πολλά ρούχα

Το στυλ δεν απαιτεί πολλά ρούχα, απαιτεί τα σωστά ρούχα. Κομμάτια «μπαλαντέρ» που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους όπως άλλωστε σας ανέφερα και παραπάνω. Η συμβουλή μου είναι να δημιουργήσετε μια γκαρνταρόμπα με τα σωστά κομμάτια. Κομμάτια που θα μπορείτε να κάνετε mix & match. Ρούχα που μπορούν να φορεθούν με πολλούς τρόπους και να συνδυαστούν, δημιουργώντας απεριόριστα outfits. Όταν έχετε τα σωστά κομμάτια, τότε θα είναι πανεύκολο να έχετε στυλ κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή.

Μύθος 6 | Το στυλ απαιτεί να περιστρέφεται η ζωή σου γύρω από τα ρούχα

Το στυλ μπορεί να απαιτεί χρόνο για έρευνα, δοκιμές κλπ. αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει τα ρούχα να είναι το επίκεντρο της ζωής μας, ακόμα και αν αυτή είναι η δουλειά μας. Μάλιστα, όσο περνά ο χρόνος και μαθαίνουμε για το στυλ μας τόσο μειώνεται και ο χρόνος που απαιτείται μέχρι που κάποια στιγμή η όλη διαδικασία  μετατρέπεται σε έμφυτη.

Τελικό συμπέρασμα είναι ότι το στυλ δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο όσων τυχερών γεννήθηκαν μ’ αυτό ούτε όσων έχουν χρήματα, πολλά ρούχα ή το «σωστό» σωματότυπο. Όλοι μπορούν να έχουν στυλ!