Εύη Μουρελάτου
Makeup Artist

Ποιό είναι ένα από τα βασικά προϊόντα που πρέπει να έχει κάθε γυναίκα στο νεσεσέρ της?! Μα φυσικά το πολυαγαπημένο bronzer!

Το bronzer είναι ένα μαγικό προϊόν, το οποίο έχει στόχο να δίνει μια ζεστασιά στο τόνο του δέρματος και να μιμείται το αποτέλεσμα του ήλιου πάνω στο πρόσωπό μας. Επίσης, θα μπορούσε, ανάλογα με τον τύπο του bronzer να  κολακέψει τη δομή του προσώπου, σμιλεύοντάς το ελαφρώς, δίνοντας του μία διάσταση.

Κυκλοφορεί σε διάφορες αποχρώσεις και φόρμουλες. Υγρό, κρεμώδες και σε μορφή πούδρας, ο τύπος που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους.

Το μυστικό είναι να επιλέξετε την σωστή απόχρωση και υφή bronzer για εσάς!

Υπάρχουν 2 τύποι bronzer: το shimmery και το matte bronzer

Το shimmery bronzer δίνει αυτή τη ζεστασιά και την λάμψη που προφέρει η έκθεση του προσώπου μας στον ήλιο. Αυτή η φόρμουλα είναι πιο ‘’συγχωρητική’’ κατά τη  εφαρμογή, γιατί είναι ελαφριά η σύνθεση και δύσκολα κάνει στάμπες. Για μένα αυτό είναι το αληθινό’’ bronzer, που δίνει το sunkissed αποτέλεσμα.

Το matte bronzer δίνει μεν αυτή τη ζεστασιά που θέλουμε, αλλά το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε σχήμα στο πρόσωπο, να το σμιλεψουμε (έχει διαφορά με το contour, αλλά θα το αναλύσουμε μια άλλη φορά).

Αν θέλουμε, για παράδειγμα, να σμιλεψουμε το πρόσωπο, να ’’σηκώσουμε’’ τα ζυγωματικά, δε θα χρησιμοποιήσουμε το shimmery bronzer αλλά το matte, γιατί έτσι ακυρώνουμε την ουσία τη χρήσης αυτού του προϊόντος. Μια σκιά δεν περιέχει glitter, σωστά;!


Πινέλα

Τα πινέλα που επιλέγουμε είναι με όχι πολύ πυκνές τρίχες και σχετικά μεσαίου μεγέθους για το shimmery bronzer και λίγο πιο μικρά και σχετικά μυτερά για το matte bronzer , δηλαδή αλλάζουν ανάλογα το αποτέλεσμα που θέλουμε να δώσουμε. Δεν επιλέγουμε μεγάλα πινέλα, τα οποία είναι για τοποθέτηση πούδρας, γιατί το υλικό δεν θα απλωθεί ελεγχόμενα και συγκεκριμένα. 


Τοποθέτηση

Ο τρόπος που παίρνουμε το προϊόν από τη συσκευασία είναι βουτώντας κάθετα το πινέλο με απαλή κίνηση στη συσκευασία και μόνο την κορυφή των τριχών του πινέλου. όχι στριφογυρνώντας το πινέλο από όλες τις πλευρές του μέσα στο bronzer. Έτσι παίρνουμε πολύ προϊόν χωρίς να είναι απαραίτητο. 

Το shimmery bronzer τοποθετείται ψηλά στα κόκκαλα, όπου χτυπά ο ήλιος, δηλαδή στους κροτάφους, στα κόκκαλα των ζυγωματικών και στη μύτη. Επίσης ’’κατεβαζουμε’’ το πινέλο και στο λαιμό μας, ο οποίος συνήθως είναι πιο λευκός, με όσο προϊόν  έχει απομείνει στο πινέλο μας. Δεν βάζουμε το shimmery bronzer κάτω από τα κόκκαλα των ζυγωματικών, ούτε στα κόκκαλα του σαγονιού.  

Το matte bronzer τοποθετείται κάτω από τα κόκκαλα των ζυγωματικών, αν αναζητούμε τη σμίλευση του προσώπου. Δεν το αφήνουμε σα μια γραμμή, αλλά απαλά το μπεντάρουμε προς τα πάνω και όχι προς το σαγόνι. Τοποθετούμε ελαφρά και στους κροτάφους και τη μύτη για να υπάρχει συνοχή στο πρόσωπο.


Χρώματα

Αν έχεις κίτρινο τόνο στην επιδερμίδα σου, οι πιο χρυσαφί και peachy τόνοι σου ταιριάζουν περισσότερο. Αν είσαι πιο σταρένια και το δέρμα σου έχει το χρώμα της ελιάς το bronzer πρέπει να έχει πιο πορτοκαλί τόνους μέσα.
Κεντρική φωτογραφία: Lucas Santos on Unsplash