Άννα Σκουλαρίκη
A story to tell…

Πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς χρώματα; Μα φυσικά, μουντή! Εάν βρίσκεστε στο 91% του παγκοσμίου πληθυσμού που ξεχωρίζει επαρκώς τα χρώματα, τότε σίγουρα έχετε στη φαρέτρα σας ένα ισχυρό όπλο ευ ζην ενάντια στους πολύπλοκους καιρούς που διανύουμε.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο άνθρωπος εξωτερίκευε τα συναισθήματα, τις διαθέσεις  και τις καταστάσεις που βίωνε μέσω των χρωμάτων. Εύκολα μας έρχεται ο συνειρμός του μαύρου με το πένθος και του άσπρου με την ένδειξη της αγνότητας. Έτσι και το κίτρινο έχει τις δικές του αναφορές στις κουλτούρες των λαών. Οι φυλές τις ανατολής, όπως αυτές των Κινέζων και των Ιαπώνων,  το θεωρούν ως ένα χρώμα βασιλικό και ιερό, με ιδιαίτερη αναφορά στη γονιμότητα. Οι Μασάι, συνήθιζαν να βάφουν τα σώματα και τις ασπίδες τους στην απόχρωση της κίτρινης ώχρας  πριν την εκάστοτε μάχη, για αίσια έκβαση, ενώ μερικές φυλές Ινδιάνων χρωμάτιζαν έτσι το περίβλημα των ματιών τους, γιατί πίστευαν ότι αυτό το χρώμα έχει την ιδιότητα να υπνωτίζει τον αντίπαλο. Ακόμα και στην ορθόδοξη αγιογραφία, η προσθήκη του κίτρινου-χρυσού στην απεικόνιση των φωτοστέφανων των αγίων έχει ιδιαίτερη αξία.  Στις δυτικές κοινωνίες, των οποίων αποτελούμε μέρος, οι ειδικοί περί χρωματοθεραπείας, ασπάζονται τους παραπάνω κώδικες, εκσυγχρονίζοντας τη θέση αυτού του πολύτιμου χρώματος στη ζωή του απλού, καθημερινού ανθρώπου.

Με τον παράξενο Νοέμβρη του 2020 να αναζητεί λίγο φως στη γκριζωπή πραγματικότητά του, το κίτρινο φαντάζει σα μία όαση αισιοδοξίας και πονηρού γαργαλητού στην ύπαρξη μας. Αν και παρεξηγημένο (συχνά κάποιοι το παρουσιάζουν ως ένδειξη απιστίας) οι ιδιότητες του στην τραυματισμένη ιδιοσυγκρασία μας αυτού του χειμώνα, μπορούν να χαρακτηριστούν μέχρι και μαγικές!

Σύμβολο της ενεργητικότητας και της έμπνευσης, δεν είναι τυχαίο που στη θεωρία της Γιόγκα φωτίζει το 3ο Chakra μας, ή αλλιώς το ηλιακό μας πλέγμα, το οποίο βρίσκεται δύο δάχτυλα πάνω από τον αφαλό, δηλαδή στο μέσον του σώματος μας. Οι ζωογόνες αχτίδες του ήλιου έχουν το χρώμα αυτό και καλό θα είναι να το εντάξουμε στο καθημερινό οπτικό μας πεδίο, ούτως ώστε να επωφεληθούμε των ευεργετικών και θερμών επιπτώσεων του.

Ένα μπουκέτο λουλούδια (όπως κίτρινα τριαντάφυλλα ή χρυσάνθεμα) είναι συνώνυμο της ευτυχίας, της επιτυχίας και της υπερηφάνειας. Εκτός από τις πλείστες επιλογές που υπάρχουν στα ανθοπωλεία, μία βόλτα στην εξοχή και στους αγρούς για συλλογή κίτρινων αγριολούλουδων είναι ικανή να μεταβάλλει τη διάθεση μας προς το καλύτερο και να μειώσει το στρες.

Photo by Anna Skoulariki

Μα ακόμα και μερικές κίτρινες πινελιές στη διακόσμηση του σπιτιού μας (μία κιτρινωπή μαξιλάρα, ένα χρυσό κάδρο, μία μουσταρδί πολυθρόνα) είναι βέβαιο ότι θα αυξήσουν τη δημιουργικότητα και τη θετικότητα μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν άμεση επίπτωση όχι μόνο στη σωματική μας υγεία αλλά και στην ψυχική. Φαγητά και είδη κουζινικής κίτρινου χρώματος τονώνουν την ευχάριστη διάθεσή μας, πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά υποβοηθητικό σε ανθρώπους που παλεύουν με την ανορεξία. Λεμόνι, ανανάς, κίτρινη πιπεριά, αυγά, καλαμπόκι, κολοκύθα, κίτρινο τυρί συμβάλλουν στην ευεξία του νου μας. Την επόμενη φορά που θα αισθανθούμε λίγο down, ίσως μία απλή ομελέτα να είναι το γιατρικό! Αν επακολουθήσει και μία κολασμένη lemon pie, τα αποτελέσματα σίγουρα θα είναι θεαματικά!!

Φέτος το χειμώνα μέχρι και η μόδα συμμαχεί στην αναπτέρωση της ψυχολογίας μας. Ο οίκος Chanel λανσάρει το παστέλ κίτρινο-πράσινο lime στα περίφημα ταγιέρ του, μα και ο Marc Jacobs προτείνει το total yellow look (σε αποχρώσεις πιό “σπασμένες”). Στην ελληνική αγορά μπορούμε να βρούμε trendy σύνολα που θα αναδείξουν το μέσα μας, προς τα έξω!

Το μακιγιάζ ακολουθεί τις ενδυματολογικές τάσεις και προωθεί σκιές, eyeliners και βερνίκια νυχιών στα ενθαρυντικά χρώματα του κίτρινου και του glamorous χρυσού, αποχαρακτηρίζοντας τα από εξόχως καλοκαιρινά, σε παντώς καιρού στυλ. Το επίπεδο εκκεντρικότητας, το αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια σας!

Κίτρινο λοιπόν! Ένα χρώμα που εύκολα μπορεί να απογειώσει τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες στιγμές μας, κάνοντας τη διαφορά μέσα στην τρέλα της πόλης. Let the sunshine in και όλα είναι πιθανά!