Άννα Σκουλαρίκη
A story to tell…

Η ανακύκλωση είναι το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας. Η go green τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο στερέωμα, μόνο τυχαία δεν είναι, και ας μοιάζει με μόδα. Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS, με τα αποθέματα της φύσης να ελαχιστοποιούνται και την ατμόσφαιρα ολοένα να μολύνεται. Αν θέλουμε να κερδηθεί ο πόλεμος απέναντι στην ασυδοσία που επέδειξαν οι προηγούμενες γενιές πάνω στις φυσικές πρώτες ύλες, δεν έχουμε παρά να ξεκινήσουμε τις μάχες μέσα από το ίδιο μας το σπιτικό. Γνωρίζοντας και ακολουθώντας πιστά τους τρόπους για σωστή ανακύκλωση, κάνουμε ένα γιγάντιο βήμα προς τη σωτηρία του πλανήτη μας και του επιπέδου ζωής μας. Έτσι, λιγότερα δέντρα θα κόβονται για την παραγωγή χαρτιού, λιγότερα πλαστικά θα μολύνουν το έδαφος, το υπέδαφος, τις θάλασσες, λιγότερα ορυκτά μέταλλα θα αποκόπτονται βίαια από τα σπλάχνα της Γης και τέλος ο αέρας που θα αναπνέουμε θα είναι πιο καθαρός.

Οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ελλιπούς ενημέρωσης πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης. Ενώ υπάρχει η ευαισθητοποίηση, δεν υπάρχει επαρκής γνώση στο τι ανακυκλώνεται και τι όχι, μα και που και πως εναποθέτουμε τα απορρίμματα μας.

Ο παρακάτω οδηγός μας βοηθάει να εντάξουμε αποτελεσματικά στην καθημερινότητα μας τη διαδικασία της ανακύκλωσης και παράλληλα να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στην αξία της προστασίας του περιβάλλοντος. Απλά και updated βήματα για να είμαστε μέρος αυτής της καταπληκτικής και σωτήριας προσπάθειας.

Ο μπλε κάδος

Ο μπλε κάδος δέχεται μόνο χαρτιά, πλαστικές συσκευασίες, γυάλινες συσκευασίες, αλουμινένια κουτάκια και λευκοσίδηρο. Φροντίζουμε να είναι καθαρά από υπολείμματα τροφών και λιπαρών ουσιών, αλλιώς ακυρώνεται η ικανότητα ανακύκλωσης ολόκληρου του κάδου! Δεν τα πετάμε στον κάδο μαζί με τη σακούλα. Αν συμβεί αυτό, ας αφήσουμε τη σακούλα ανοιχτή.

Ο καφέ κάδος

Ο καφέ κάδος δέχεται μόνο βιοαποδομήσιμα ή αλλιώς οργανικά “σκουπίδια”, όπως φύλλα, γρασίδι, κλαδιά, φλούδες, φρούτα, λαχανικά και υπολείμματα τροφών, ωμά ή μαγειρεμένα. Τα τοποθετούμε στον κάδο σε σακούλες χάρτινες ή βιοδιασπώμενες.

Για τους τυχερούς που διατηρούν κήπο στο εξωτερικό του σπιτιού τους, υπάρχει η επιλογή της “εσωτερικής ανακύκλωσης”. Εφοδιαστείτε με έναν κάδο, όπου εκεί θα μαζεύετε τα πεσμένα φύλλα και τους πεσμένους καρπούς των δέντρων  σας, το κομμένο γρασίδι και τα κλαδιά. Σε 6 μήνες θα έχετε δημιουργήσει το δικό σας βιολογικό λίπασμα από αυτή τη διαδικασία η οποία ονομάζεται κομποστοποιήση. Φυσικός τρόπος ανακύκλωσης!

Ο κώδωνας ή καμπάνα

Ο κώδωνας ή αλλιώς καμπάνα δέχεται μόνο γυαλί, ριγμένο μέσα χωρίς σακούλα.

Ο συμβατικός κάδος

Ο συμβατικός κάδος δέχεται όλα τα μη ικανά ανακύκλωσης απορρίμματα. Τα σκουπίδια μας εδώ θα πρέπει να πετιούνται σε σακούλες προσεκτικά κλεισμένες.

Όσον αφορά τα ευαίσθητα και πολύπλοκα προϊόντα όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, λαμπτήρες και μπαταρίες, τα μεγάλα super-markets και τα πολυκαταστήματα μας προσφέρουν τη δυνατότητα να τους τα παραδώσουμε στους κατάλληλους κάδους.

Ένα ακόμα ανακυκλώσιμο είδος που βρίσκεται στο σπίτι μας είναι και το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι. Εκτός από αρκετά super-markets που το δέχονται, υπάρχουν και εταιρίες που ασχολούνται αποκλειστικά με τη συλλογή του.

Επίσης, ανακύκλωση του παλιού μας αυτοκινήτου μπορεί να μας αποφέρει και οικονομικό όφελος αν απευθυνθούμε σε μία από τις πολλές εταιρίες που δουλεύουν πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Αλλά μην λησμονούμε ότι και τα ρούχα ανακυκλώνονται. Μεγάλα brands ένδυσης έχουν ξεκινήσει ανάλογες εκστρατείες, μα αν προτιμάτε μια πιο ανθρωποκεντρική δράση, δωρίστε τα ρούχα που σας περισσεύουν σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα. Και αυτό ανακύκλωση θεωρείται!

Για εξειδικευμένα προϊόντα, όπως ακτινογραφίες, κασέτες, dvd-cd υπάρχει συγκεκριμένη εταιρία που μπορεί να σας δώσει κατευθύνσεις, αλλά και ο δήμος σας μπορεί να σας εξυπηρετήσει σε όποια απορία έχετε πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης.

Είναι αναγκαίο να μεριμνήσουμε για το περιβάλλον, έχοντας πάντα στο νου μας ότι είμαστε φιλοξενούμενοι πάνω στον πλανήτη μας και οφείλουμε να τον παραδώσουμε υγιή στις επόμενες γενιές. Η ποιότητα της ζωής μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα του συνόλου που μας περιβάλλει, και βεβαίως η φύση είναι ο καμβάς που θα ορίσει τις συνθήκες του μικρόκοσμου μας.

Think green και μην αφήνετε τίποτα να πηγαίνει χαμένο!
Κεντρική φωτογραφία: Hamza Javaid on Unsplash