Άννα Σκουλαρίκη
A story to tell…

Πριν δύο  εβδομάδες συνέβη στο σπιτικό μου ένα ατυχές περιστατικό. Έχασα το σκυλάκι μου.

Πέντε ολόκληρες ημέρες έψαχνα παντού. Αναρτήσεις στο facebook, αφίσες τοιχοκολλημένες σε τοπικές επιχειρήσεις, περπάτημα ατελείωτο μπας και το πετύχω πουθενά στο δρόμο. Ώσπου την πέμπτη ημέρα, την Κυριακή που μόλις ξεκινούσε ο χιονιάς, μία κυρία ανέβασε τη φωτογραφία του σκυλάκου μου σε ένα φιλοζωικό group της περιοχής. Εμφανώς καταβεβλημένο και στεναχωρημένο αυτό, εμφανώς καταχαρούμενη εγώ, που εντόπισα τα ίχνη του. Μέχρι να το πάρω στα χέρια μου όμως, η καρδιά μου ήταν μισή.

Αυτή τη μία εβδομάδα που το κατοικίδιο μου έλειπε από το σπίτι, ένιωσα συναισθήματα που δεν τα είχα ξαναδοκιμάσει και που ούτε φανταζόμουν. Μιζέρια και μελαγχολία ήταν το φόντο σε οτιδήποτε. Και κάπου εκεί συνειδητοποίησα ότι η αγάπη μου για τα ζώα που συντηρώ είναι παραπάνω από αυτήν που πίστευα. Οι κάτοχοι ενός κατοικίδιου ίσως γνωρίζουν για  τι ακριβώς  μιλάω. Όταν το ζωάκι σου φύγει από τη ζωή έχεις μία φυσιολογική θλίψη που, με τον καιρό, θα καταλαγιάσει και το συμβάν, με τα συναισθήματα που το ακολουθούν, θα τοποθετηθούν  στην κατάλληλη γωνίτσα του μυαλού και της καρδιάς. Άμα όμως τύχει και εξαφανιστεί το ζωάκι που φροντίζεις, όλα γύρω σου καταρρέουν. Αυτό συμβαίνει γιατί έρχεσαι αντιμέτωπος με το άγνωστο και ο φόβος του χειρότερου κατακλύζει το  μυαλό και τις αισθήσεις σου. Ζει; Σκοτώθηκε; Το πήραν άλλοι και το περιποιούνται ή το κακομεταχειρίζονται; Τρώει; Κρυώνει; Έχει τραυματιστεί; Ερωτηματικά που βασανίζουν διαρκώς το μέσα σου.

Photo by Anna Skoulariki

Η συμβίωση με ένα ζωάκι συντροφιάς φέρνει πάμπολλα πλεονεκτήματα. Ο λόγος για τον οποίον κάποιος μπαίνει σε αυτό το μονοπάτι της συνύπαρξης, είναι το κυριότερο. Άλλοι έχουν ένα pet γιατί αναζητούν την παρέα, άλλοι για λόγους ασφάλειας, άλλοι από άμεση ανάγκη (βλ. σκύλους-οδηγούς για τους τυφλούς), άλλοι για βοήθεια και συμμετοχή σε κάποιο hobby (π.χ περπάτημα,  κυνήγι, κτλ).

Από εκεί και έπειτα εμφανίζονται αρκετά ακόμη benefits. Αν εστιάσουμε στην επιλογή ενός σκύλου ως κατοικίδιο, ο ιδιοκτήτης του σίγουρα χαίρει καλύτερης φυσικής από κάποιον που δεν έχει έναν, αφού ένας σκύλος, ανάλογα με το μέγεθος, τη ράτσα και την ηλικία του φυσικά, χρειάζεται βόλτες καθημερινά ώστε να παραμένει χαρούμενος και υγιής. Και κάπου εκεί στους περιπάτους στα πεζοδρόμια, στα πάρκα και στην έξοχη έρχεται και η κοινωνικοποίηση. Όχι μόνο του ζώου αλλά και του ιδιοκτήτη, μιας και όλο και κάποιος θα θελήσει να χαϊδέψει το αξιαγάπητο τετράποδο ή όλο και κάποιος άλλος ιδιοκτήτης σκύλου θα βρεθεί να πιάσει τη “σκυλοκουβέντα”. Το κοινό ενδιαφέρον για τα ζώα μπορεί να δέσει δύο ή περισσότερους ανθρώπους με άρρηκτους δεσμούς. Ίσως η αρχή μιας καινούριας φιλίας να μην εκτείνεται μόνο ως την άκρη του λουριού, αλλά και παραπέρα αυτού! Επίσης, στους νοσηρούς καιρούς που διανύουμε, ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου έχει το δικαίωμα να βγάλει το ζωντανό του για περπάτημα όσες φορές θέλει χωρίς να παρακούει το νόμο περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Άρα μία βόλτα παραπάνω για να μην μπουχτίζουμε άλλο, επιβάλλεται!

Εκτός όμως από το boost κοινωνικότητας που απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου, απολαμβάνει και πολλά οφέλη για την υγεία του. Έρευνες έχουν δείξει πως τα ζώα καταλαγιάζουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό μας, χαϊδεύοντας τα ή απλώς παρακολουθώντας τα .  Επιπροσθέτως, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Κάτι σα φυσικά εμβόλια δηλαδή! Ακόμη, τα ζώα είναι αλάνθαστοι ιχνηλάτες αρρωστιών ή αλλαγών στο σώμα μας. Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες πως κατοικίδια επικεντρώνονταν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος των ιδιοκτητών τους, κάνοντας τους να επιστήσουν την προσοχή τους εκεί ακριβώς όπου αυτά έγλειφαν, σκουντούσαν  ή μύριζαν επισταμένως. Και αποδείχτηκε ότι ήταν ακριβέστατα στην αποκάλυψη μιας ασθένειας ή μιας εγκυμοσύνης που δεν είχε αντιληφθεί ως εκείνη την ώρα ο άνθρωπος.

Όμως και για τα παιδάκια, η ύπαρξη ενός ζώου στον κύκλο της οικογένειας είναι άκρως διδακτική. Κάνει τα παιδιά να μαθαίνουν από νωρίς τη λέξη υπευθυνότητα με τον πιο γλυκό τρόπο, συν οτι τα κάνει να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους. Ένα  ακόμα plus είναι η “σκληραγώγηση” του οργανισμού τους απέναντι σε αλλεργίες.

 Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα έρχονται αγκαζέ με βασικές υποχρεώσεις απέναντι στους τετράποδους φίλους μας. Ένα ζωάκι επιβάλλεται να είναι ταϊσμένο,ποτισμένο, καθαρό και υγιές. Έτσι ο ιδιοκτήτης του οφείλει να επισκέπτεται τον κτηνίατρο για τον καθιερωμένο εμβολιασμό  του ή όποτε άλλοτε παραστεί ανάγκη.

Ευτυχώς στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει βήματα προόδου όσων αφορά τα δικαιώματα των ζώων, γιατί σε αυτό το κομμάτι η Ελλάδα βρισκόταν έτη φωτός πίσω. Οι νόμοι έχουν αρχίσει να αυστηροποιούνται και οι παραβάτες να τιμωρούνται παραδειγματικά.

Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: Αναλυτικά οι 10 αλλαγές | LiFO

Η χαρά να  έχεις ένα χνουδωτό φίλο που συνέχεια θα σου χαμογελάει και θα κρατάει καλά φυλαγμένα τα μυστικά σου, είναι απύθμενη! Και όπως είπε και κάποιος :

“Γίνε ο άνθρωπος που ο σκύλος σου νομίζει πως είσαι”
Κεντρική φωτογραφία: Anoir Chafik on Unsplash