Ολυμπία Κωνσταντινούδη
Addicted to writing about what i love the most

Την Σοφία Παππά την ξέρετε ήδη ως μέλος της ομάδας του aspoonofSUGAR και από τα κείμενά της μέσα από τα οποία μοιράζεται μαζί μας σκέψεις, προτάσεις, αλλά και μια πιο διαισθητική ματιά στα πράγματα. Για εμένα, που τη γνωρίζω χρόνια, η Σοφία εκτός από ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος και κομψός άνθρωπος είναι και μια γυναίκα με ένα απίστευτα γλυκό χαμόγελο, τόσο γλυκό όσο και οι υπέροχες τούρτες από ζαχαρόπαστα που φτιάχνει, ως έναν ακόμη τρόπο έκφρασης της δημιουργικότητάς της και της αγάπης της για την γλυκιά πλευρά της ζωής.

Συναντώντας τη, ένα χειμωνιάτικο πρωινό στην κουζίνα του σπιτιού της, πίνοντας ζεστό καφέ και απολαμβάνοντας ένα -ακόμη- κομμάτι από τη φανταστική τούρτα που μόλις είχε τελειώσει, δεν θα μπορούσα μην τη ρωτήσω για αυτό το νέο δημιουργικό της πάθος, και -όπως καταλάβατε- παρασυρθήκαμε σε μία κουβέντα γεμάτη ζάχαρη, γλύκα και παραμυθένια έμπνευση!

Πως ξεκίνησε η αγάπη σου για τις τούρτες από ζαχαρόπαστα;

Να σου απαντήσω με ερώτηση; Πότε αλλάζει η ζωή κάποιων γυναικών; Ποιό είναι ένα από αυτά που πυροδοτούν το να κάνουν πράγματα που δεν είχαν φανταστεί ποτέ στη ζωή τους ότι θα κάνουν;  Ο ερχομός ενός παιδιού! Λοιπόν για μένα τα πρώτα γενέθλια του γιού μου ήταν η αφορμή.

Εκείνη την περίοδο μάλιστα, έτρεχε ένας διαγωνισμός μαγειρικής για παιδιά, όπου στο τελευταίο επεισόδιο έφτιαχναν μια τούρτα με ζαχαρόπαστα. Φυσικά μέχρι τότε δεν ήξερα τίποτε για τη ζαχαρόπαστα!  Η πρώτη μου τούρτα ήταν μια αποτυχία. Το εσωτερικό τρωγόταν όμως από εμφάνιση ήταν χάλια…μου έλιωνε η ζαχαρόπαστα όταν την έπιανα για να τη στρώσω πάνω στην τούρτα, η τούρτα δεν άντεχε το βάρος της ζαχαρόπαστας και ό,τι μπορούσε να πάει στραβά πήγε. Ήταν όμως χειροποίητη με υλικά που είχα επιλέξει. Αυτή ήταν η παρηγοριά μου!

Οι τούρτες σου είναι τόσο τέλειες, με δημιουργικά σχέδια και ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια που μοιάζουν σαν ψεύτικες! Πως επιλέγεις το επόμενο σχέδιο που θα φτιάξεις;

Για να αρχίσω να φτιάχνω μια τούρτα χρειάζομαι έμπνευση. Χάνομαι στο Pinterest που είναι για μένα πηγή έμπνευσης. Χαζεύω με τις ώρες και ψάχνω ιδέες με βάση το θέμα της τούρτας. Υπάρχει τόσο πολύ υλικό από επαγγελματίες από κάθε γωνιά της γης που ασχολούνται με τούρτες με ζαχαρόπαστα και βουτυρόκρεμα. Μόλις βρω τη βασική ιδέα, αυτοσχεδιάζω, ψάχνω επιπλέον υλικό για κάθε επιμέρους λεπτομέρεια και κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της τούρτας κάνω και διάφορες αλλαγές! Γενικά μου αρέσουν οι μίνιμαλ τούρτες με πάντρεμα διάφορων τεχνικών και ιδιαίτερους χρωματικούς συνδυασμούς.

Τι θα πρέπει να χαρακτηρίζει μια γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με κάτι τόσο δημιουργικό?

Χμμμ…σίγουρα η επιθυμία να εκφράζει το καλλιτεχνικό που κρύβει μέσα της και η αγάπη της για τα γλυκά. Η ανάγκη της να ασχοληθεί με κάτι που να την ευχαριστεί. Απαιτείται να έχει υπομονή και επιμονή για ένα οπτικά και τεχνικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Είναι ένα χόμπι που…έχει δουλίτσα. Γίνεται όμως εύκολο όταν ακολουθούνται συγκεκριμένα βήματα και η κατάλληλη τεχνική. Χρειάζεται όρεξη για βελτίωση και χρόνος! Πολύς χρόνος! Το να στηθεί ένα τριώροφο οικοδόμημα από παντεσπάνι, κρέμα και ζαχαρόπαστα απαιτεί τεχνική και δεξιότητα. Υπάρχουν πολλά σεμινάρια που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις καθενός που θέλει να ασχοληθεί είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά με αυτό.

Στη δική μου περίπτωση, αυτό το χόμπι, αποτέλεσε τη διέξοδό μου από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις και με βοήθησε να αποκτήσω αυτοπεποίθηση και να δείξω στον εαυτό μου ότι αν θέλω κάτι πολύ μπορώ να το καταφέρω. Και είναι και για γυναίκες που τους αρέσει μετά από τόση δουλειά να απολαμβάνουν… Είναι η στιγμή που κόβεις και γεύεσαι ένα κομμάτι τούρτα με τον καφέ ή το τσάι σου!


Έχεις πετάξει ποτέ τούρτα επειδή δεν πέτυχε?

Ναι έχω πετάξει τούρτα! Μου αρέσει να βγαίνω από τη ζώνη ασφαλείας μου οπότε φτιάχνω και δοκιμάζω συνταγές από διάφορες bloggers. Εκείνη τη μέρα λοιπόν, το κέικ δεν φούσκωσε, δεν ψήθηκε εσωτερικά. Αυτό πες το διόρθωσα. Φόρεσα τη ζώνη ασφαλείας και έφτιαξα το δοκιμασμένο και πετυχημένο κέικ μου.

Ήταν καλοκαίρι και η βουτυρόκρεμα μου έλιωνε, η ζαχαρόπαστα επίσης. Οπότε το σχέδιο δεν στηνόταν με τίποτε. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο! Είχα κουραστεί, είχα θυμώσει και ήθελα απλώς να βγω από τη κουζίνα. Μετά όμως σκέφτηκα μιας και δεν είχε σωτηρία η κατάσταση, καλό θα ήταν να το διασκεδάσω. Ήταν η ευκαιρία να κάνω ότι παράταιρο μπορούσα να σκεφτώ, έτσι για να χαρώ την αποτυχία μου και θριαμβευτικά να χαρίσω το αποτέλεσμα στα σκουπίδια!

Ποια είναι η αγαπημένη σου τούρτα από όσες έχεις φτιάξει μέχρι τώρα? Ήταν για κάποια ειδική περίσταση?

Απ’όλες ξεχωρίζω την τούρτα μονόκερος της φωτογραφίας. Την έφτιαξα πρώτα ως δώρο για τα γενέθλια κόρης αγαπημένης φίλης μου. Και μετά ήρθε η στιγμή να την φτιάξω για τη δική μου κόρη. Την έκανα με πολύ αγάπη και ενθουσιασμό γιατί μόλις είχα κάνει και ένα σεμινάριο βουτυρόκρεμας και έκανα πράξη όσα έμαθα.


Υπάρχει κάποια τούρτα που θα ήθελες να φτιάξεις και δεν το έχεις τολμήσει ακόμη?

Έχω δει εκπληκτικές τούρτες με σχέδια εμπνευσμένα από φαγητά που είναι πραγματικά σαν αληθινά! Τι να σου πω; Για χάμπουργκερ με πατάτες που αν δεν σου έλεγαν ότι είναι τούρτα θα αναρωτιόσουν γιατί μυρίζει ζάχαρη; 

Νομίζω καθένας που ασχολείται με αυτό το χόμπι εκφράζει τον χαρακτήρα του μέσα από το τελικό αποτέλεσμα. Και αυτή είναι η μαγεία και αυτής της τέχνης!


Ποια είναι η αγαπημένη σου γεύση;

Ο αγαπημένος μου συνδυασμός προέκυψε σε γενέθλια του γιού μου. Eίχα φτιάξει δυο τούρτες: μια με μους σοκολάτας και φράουλες για τα παιδιά και μια red velvet για τους γονείς, η οποία έχει γέμιση βουτυρόκρεμας με τυρί κρέμα. Η μαμά φίλου του γιού μου μου λέει: «έχεις σκεφτεί να φτιάξεις ποτέ τούρτα με παντεσπάνι σοκολάτα και γέμιση μια στρώση μους σοκολάτας και μια στρώση βουτυρόκρεμα με cream cheese και φρέσκιες φράουλες;». Περιττό να σου πω, ότι ο συνδυασμός έκανε θραύση!

Αν το aspoonofSUGAR ήταν τούρτα τι σχέδιο θα είχε?

Λοιπόν, είναι ξεκάθαρο πόσο αρέσει ο καφές στο aspoonofSUGAR οπότε θα ήταν ένα φλυτζάνι του καφέ – κέικ σοκολάτα με μους σοκολάτας και φράουλες- και δίπλα ένα κουτάλι από ζαχαρόπαστα. Η ζάχαρη μάντεψε τι θα είναι: νιφάδες καρύδας αρωματισμένες με σταγόνες βανίλιας. Όλα σε παστέλ αποχρώσεις. Πότε θα μπορέσουμε να μαζευτούμε να την απολαύσουμε; 😘

Images by Sophia Pappa