Άννα Σκουλαρίκη
A story to tell…

Πάει ο παλιός ο χρόνος! Ας γιορτάσουμε παιδιά, την επιβίωση μας και ας καλωσορίσουμε με ανοιχτές αγκάλες το 2022, στο οποίο έχουμε εναποθέσει τόσες και τόσες ελπίδες. Σύσσωμοι ευχόμενοι για παγκόσμια ειρήνη και εξομάλυνση της αφόρητης, πια, πανδημίας, οφείλουμε να κοιτάζουμε και το μικρόκοσμό μας ώστε να φέρουμε στο σπιτικό μας αφθονία, υγεία και αγάπη.

Σε πολλούς πολιτισμούς η Πρωτοχρονιά δε θεωρείται απλά η ημέρα που αλλάζει το ημερολόγιο, αλλά αυτή που θα καθορίσει την αρνητική ή τη θετική πορεία του νέου έτους. Έτσι αρκετοί λαοί κατέχουν ήθη και έθιμα που σκοπό έχουν να ξορκίσουν το κακό και να μαγνητίσουν το καλό ,για τους επόμενους 12 μήνες.

Πρωταγωνιστής τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς είναι το γιορτινό τραπέζι. Επιμελώς διακοσμημένο, είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα ποικίλα εδέσματα που έχει επιλέξει η κυρία του σπιτιού. Έχετε όμως σκεφτεί, πως υπάρχουν φαγητά και τροφές που πιστεύεται οτι έλκουν την καλή τύχη; Η απάντηση είναι οτι, βεβαίως και υπάρχουν. Αρκετοί πολιτισμοί ανά τον κόσμο τιμούν συγκεκριμένα τρόφιμα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, έτσι ώστε να τραβήξουν ως δια μαγείας σχεδόν, όλα τα καλά. Το aspoonofSugar έκανε την έρευνα του και σας παρουσιάζει τις 4 τροφές που θα βοηθήσουν τα γούρια του 22 να λειτουργήσουν προς όφελος σας.

Πράσινα Λαχανικά

Το κλειδί στην επιτυχία των λαχανικών για την Πρωτοχρονιά είναι το χρώμα. Όχι ό, τι και ό, τι χρώμα, αλλά πράσινο. Είναι το χρώμα της ευημερίας, το χρώμα που φέρνει το χρήμα στο κατώφλι σας μα και την υγεία. Εμπλουτίστε λοιπόν το γιορτινό σας τραπέζι με πράσινες σαλάτες και φαγητά που περιέχουν πράσινα λαχανικά. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε συνταγές με λαχανάκια Βρυξελών ή ακόμη και το παρεξηγημένο λάχανο γιαχνί.

Φασόλια Μαυρομάτικα

Αυτή η πρόταση μας έρχεται από την Νότια Αμερική και ειδικότερα από τα μέρη της Νέας Ορλεάνης (ο τόπος λατρείας για VOODOO, HOODOO, MOJO κτλ). Οι εκεί Αφρο-Αμερικάνοι πιστεύουν ότι αυτό το ταπεινό όσπριο έλκει την καλή τύχη που τόσο ανάγκη έχει ο άνθρωπος. Άλλοι λένε ότι το έθιμο να μαγειρεύουν μαυρομάτικα όσπρια Πρωτοχρονιάτικα επικράτησε επειδή το σχήμα του μοιάζει με κέρμα άρα παραπέμπει στη χρηματική ευημερία, και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι ένας φόρος τιμής στα μαυρομάτικα γιατί ήταν αυτά που κράτησαν πολλές οικογένειες ζωντανές από τη λαίλαπα της πείνας στον πόλεμο μεταξύ Βόρειων και Νότιων. Όπως και να έχει, μπορούμε να δείξουμε λίγη πίστη στους “μάγους” του Αμερικάνικου νότου και σερβίρουμε τους καλεσμένους μας ένα συνοδευτικό φτιαγμένο από τα τόσο υγιεινά μαυρομάτικα φασόλια, που θα τους συναρπάσει αλλά και μπορεί να τους φέρει τύχη στο κόψιμο της βασιλόπιτας!

Noodles

Όσο πιο μακριά σε μήκος, τόσο πιο καλά! Οι Ασιάτες πιστεύουν ότι τρώγοντας μακριά noodles την Πρωτοχρονιά, κερδίζουμε μακρά τύχη και μακροζωία. Ειδικά αν κάποιος καταφέρει και φάει έστω και ένα noodle χωρίς να το μασήσει και γενικότερα χωρίς να το κομματιάσει, θα χαίρει άκρας υγείας και τύχης all year long! Αλλά ας μην παίζουμε τον κασκαντέρ εδώ στην Ελλάδα! Αρκεί να φτιάξουμε ένα πιάτο με νούντλς και να φέρουμε το άρωμα της εξωτικής Ασίας στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας. Σας προτείνουμε 5 συνταγές με Noodles για να περάσετε μία διαφορετική, Κινέζικη Πρωτοχρονιά.

Σταφύλια

Η παράδοση λέει πως όταν το ρολόι χτυπήσει 00:00, με την αλλαγή του χρόνου δηλαδή, πρέπει να φάμε 12 ρώγες σταφυλιού, όσοι και οι μήνες του χρόνου. Έτσι τουλάχιστον κάνουν στην Ισπανία και το Μεξικό καθώς πιστεύουν οτι έτσι θα τους ακολουθεί η τύχη και τους δώδεκα μήνες. Σταφύλια τέτοια εποχή εδώ στην Ελλάδα, δύσκολα θα βρείτε, αλλά αν κυνηγήσετε λίγο παραπάνω την τύχη σας, ίσως σε κάποιο μανάβικο ή super market να συναντήσετε μερικά σταφύλια εισαγωγής. Και μόλις τα βρείτε, φτιάξτε αμέσως αυτή την απίθανη σαλάτα με σταφύλια, μπλε τυρί και προσούτο!

To aspoonofSugar σας εύχεται υγεία και χαρά για όλο το χρόνο!

Κεντρική φωτογραφία: Caroline Hernandez on Unsplash