Κάθε Χριστούγεννα έχουμε μια οικογενειακή παράδοση. Την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, κάθε -μα κάθε- βράδυ ανελλιπώς ανάβουμε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια στο δέντρο και στο τζάκι, φοράμε τις πιτζαμούλες μας, βάζουμε το κρασάκι μας (ή τον χυμό μήλου οι μικρότεροι) και βλέπουμε ταινίες! Τι άλλο να ζητήσει κανείς για να νιώσει την μαγεία και την οικογενειακή θαλπωρή των γιορτών; Απαραίτητο συμπλήρωμα στην εικόνα που σας περιέγραψα και ιδανικό συνοδευτικό για το κρασί ένα πλατό τυριών. Ξέρω ότι υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί των τυριών, αλλαντικών, ξηρών καρπών και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, εμείς όμως έχουμε καταλήξει στα δικά μας αγαπημένα και σας προτείνω να τα δοκιμάσετε στις δικές σας χουχουλιάρικες χριστουγεννιάτικες βραδιές.

Η βάση

Λένε (και προσωπικά το πιστεύω) ότι πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι, συνεπώς πέραν την γεύσης φροντίστε το πλατό σας να είναι και ένα μικρό αριστούργημα στο μάτι. Για τη βάση εγώ έχω επιλέξει ένα μεγάλο ξύλινο πλατό το οποίο έχει περιστρεφόμενη βάση (ναι, καλά ακούσατε) ώστε να είναι ακόμη πιο εύκολο το σερβίρισμα.

Τα τυριά είναι ο πρωταγωνιστής του πλατό

Θα διαβάσετε σε πολλά άρθρα ότι, για να πετύχετε ένα άριστο αποτέλεσμα, θα πρέπει να έχετε 3-4 ποικιλίες τυριών, τη σωστή αναλογία σκληρών και μαλακών τυριών, ποικιλία στις υφές, την προέλευση και τις γεύσεις. Αυτό που λέω εγώ είναι διαλέξτε τα τυριά που αγαπάτε, όσα και αν είναι αυτά, τις γεύσεις που σας ταιριάζουν και μη νοιάζεστε τόσο για τις γαστρονομικές προσταγές. Τα δικά μου αγαπημένα τυριά για το πλατό μας:

  • Μπρι
  • Γραβιέρα Νάξου
  • Σαν Μιχάλη Σύρου
  • Τσένταρ
  • Κέρρυγκολντ
  • Παρμεζάνα
  • Ροκφόρ ή Γκοργκοντσόλα

Τα τυριά που είναι σκληρά, τα κόβω σε κύβους ή σε χοντρές ράβδους, ενώ τα μαλακά τα τοποθετώ σε κομμάτια βάζοντας πάντα δίπλα το ειδικό μαχαιράκι για το σερβίρισμα.

Τα αλλαντικά

Στο πλατό τυριών που φτιάχνω δεν βάζω πολλά αλλαντικά (είμαστε λάτρεις περισσότερο του τυριού) προσθέτω μόνο λίγε φέτες σαλάμι και προσιούτο. Εσείς, όμως, μπορείτε να συμπληρώσετε οποιαδήποτε αλλαντικό επιθυμείτε όπως μπριζόλα, γαλοπούλα, λουκανικάκια.

Τα συνοδευτικά

Εμείς λατρεύουμε τα κριτσίνια και πάντα το πλατό τυριών μας συνοδεύεται από κριτσίνια σε διάφορες γεύσεις με ιδιαίτερη προτίμηση στα πολύσπορα, στα ελαιόλαδου και με χαρούπι. Επίσης, πάντα κόβω μικρές τριγωνικές φετούλες γερμανικού ψωμιού (δοκιμάστε το κάνει τη διαφορά).

Next level

Αν τώρα θέλετε να απογειώσετε το πλατό τυριών σας μπορείτε σε μικρά μπολάκια πάνω στη βάση να βάλετε chutney ή μαρμελάδα (θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε βατόμουρο, προσωπικά τρελαίνομαι, αλλά κανείς άλλος στο σπίτι δεν την προτιμά), ή ξηρούς καρπούς. Επίσης, λίγα αποξηραμένα φρούτα (τα δικά μου αγαπημένα είναι το βερίκοκο και ο ανανάς) θα δώσουν άλλα διάσταση στο πλατό σας.

Όπως καταλάβατε, το μόνο που χρειάζεται για να φτιάξετε το δικό σας πλατό είναι φαντασία και οι αγαπημένες σας γεύσεις! Οι συνδυασμοί είναι άπειροι. Και τώρα που σας είπα βήμα προς βήμα πως φτιάχνω το δικό μας πλατό τυριών, πάω να ετοιμάσω ένα γιατί σε λίγο ξεκινά η Χριστουγεννιάτικη ταινία μας!




Κεντρική φωτογραφία: Anto Meneghini on Unsplash