Ολυμπία Κωνσταντινούδη
Addicted to writing about what i love the most

Την Μαρκέλλα Φέσσα Σαράιχα την γνώρισα πριν από μερικούς μήνες. Είναι από αυτούς τους χαμογελαστούς και θετικούς ανθρώπους που αβίαστα σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή, που θέλεις να τους έχεις στην καθημερινότητά σου γιατί απλά την κάνουν πιο αισιόδοξη, πιο ταξιδιάρικη. Δημιουργός του travelgirl.gr, ενός από τα πιο δημοφιλή travel blogs, μοιράζεται μαζί μας λεπτομέρειες από τη ζωή της ως travel blogger, την άποψή της για τον ελληνικό τουρισμό και με ενθουσιασμό μας συστήνει το νέο της βιβλίο.

Δημοσιογράφος, παρουσιάστρια για χρόνια και τώρα travel blogger και συγγραφέας. Πόσο τυχαίες ήταν όλες αυτές οι αλλαγές στη ζωή σου?

Νομίζω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή και πόσο μάλλον στη δική μου! Πάντα σε ό,τι κάνω φροντίζω να έχω ένα πλάνο. Η δημοσιογραφία είναι η αφετηρία μου κι από κει και πέρα κρατώντας την σαν βάση αποφάσισα το 2017 να κάνω το δικό μου site. Το ταξιδιωτικό προέκυψε μετά από την απώλεια της μητέρας μου. Ήταν το πρώτο καλοκαίρι που δεν θα πήγαινα στο πατρικό μου κι έπρεπε πάση θυσία να βρω μια δουλειά που να με απασχολούσε όλες τις ώρες της ημέρας. Έτσι λοιπόν μετά από αρκετή σκέψη αποφάσισα να ασχοληθώ με τον τουρισμό και την προώθησή του.Ταξιδεύοντας αλλάζεις εικόνες. Πρόκειται για μία απαιτητική δουλειά που μπορεί να αφιερώνεις ακόμη και 15 ώρες την ημέρα. Επομένως έτσι ξεκίνησα και δύο χρόνια μετά την επιτυχημένη πορεία του travelgirl.gr ήρθε και η πρόταση για το βιβλίο, 12 Month Journey In Greece που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο. Το ένα έφερε το άλλο και νομίζω στο σωστό timing.

Πως ξεκινάς τη μέρα σου?

Ξεκινάω τη μέρα μου κάνοντας θετικές σκέψεις, βάζοντας ένα πρόγραμμα και διαβάζοντας τα δεκάδες mail!

Πόσες ώρες την ημέρα περνάς γράφοντας για το travelgirl?

Αναλόγως την επικαιρότητα και αναλόγως τα ταξίδια. Στην καραντίνα ήμουν μέρα νύχτα πάνω σε έναν υπολογιστή, τώρα το καλοκαίρι περίπου στις 8-10.

Είσαι digital nomad (δηλαδή σου αρέσει να δουλεύεις από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου) ή θέλεις να γράφεις αποκλειστικά στον δικό σου χώρο?

Πλέον θέλω να γράφω στο δικό μου χώρο.

Τι δεν αποχωρίζεσαι από κοντά σου όταν γράφεις?

Το ημερολόγιό μου, την ατζέντα μου και τα φρούτα μου!

Τι είδος μουσικής σε συντροφεύει στο γράψιμό σου?

Από κλασική μέχρι έντεχνη. Τελευταία στο ενδιάμεσο ακούω και χαλαρωτική, ειδική για διαλογισμό.

Έχεις επισκεφθεί και γράψει για όλη την Ελλάδα. Για ποιο μέρος θεωρείς ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να μας πεις?

Μπορεί να πηγαίνω σε ένα μέρος κάθε χρόνο. Πάντα βρίσκω κάτι που δεν έχω γράψει. Η Ελλάδα έχει κρυμμένους θησαυρούς κι εκείνοι εμφανίζονται όταν επιθυμούν…!

Ο τουρισμός παγκοσμίως αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Ο ελληνικός τουρισμός πιστεύεις θα συνέλθει σύντομα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας?

Μου αρέσει να είμαι ρεαλίστρια. Νομίζω ότι θα κάνει περίπου 3-5 χρόνια για να συνέλθει. Είναι όλα μία αλυσίδα. Ο τουρισμός δυστυχώς ή ευτυχώς ήταν για εμάς τους Έλληνες από τις κύριες πηγές εσόδων. Αυτό λοιπόν το χτύπημα θεωρώ ότι ήταν πολύ δυνατό και δύσκολα θα έρθει η ανάκαμψη. Θεωρώ ωστόσο ότι όλοι μας το γνωρίζουμε αυτό όσο αισιόδοξοι κι αν είμαστε. Εξάλλου όταν μιλάμε για οικονομία και αριθμούς πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Θα επανέλθει ο ελληνικός τουρισμός στην πρότερη μορφή του ή θα χρειαστεί να μετεξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό?

Θεωρώ ότι το μοντέλο του τουρισμού που γνωρίζαμε μέχρι τώρα θα αλλάξει..Φυσικά αυτό θα γίνει σταδιακά.

Φέτος το καλοκαίρι, το travelgirl που θα ταξιδέψει?

Ήδη αυτήν την στιγμή που μιλάμε, βρίσκομαι στην Σκιάθο. Στις 28 του Ιούλη θα ταξιδέψω στην Τήνο και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα είμαι στη Ρόδο για την παρουσίαση του βιβλίου μου στο Mitsis Alila Resort Spa.

Πριν μερικούς μήνες μας σύστησες και το νέο σου εγχείρημα, το βιβλίο σου “12 Month Journey in Greece” το οποίο γνώρισε και μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο (ακούω θετικά σχόλια για αυτό τόσο από επαγγελματίες του τουρισμού όσο και από απλούς ταξιδιώτες τους καλοκαιριού). Που θεωρείς ότι οφείλεται η επιτυχία του;

Το 12 Month Journey In Greece είναι ένας διαφορετικός ταξιδιωτικός οδηγός από αυτούς που έχουμε διαβάσει μέχρι τώρα. Όχι επειδή το έχω γράψει απλά επειδή έχει τύχει να διαβάσω πολλούς και κυρίως ξένους. Πρόκειται για 20+1 προορισμούς, 10 φθινοπωρινούς-χειμερινούς και 10 ανοιξιάτικους-καλοκαιρινούς. Ο ένας είναι η γενέτειρά μου η Καβάλα που είναι και η αφετηρία μου. Μέσα από 1000 φωτογραφίες και 370 σελίδες, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες του σε μέρη μαγικά. Σε μέρη που ενώ κάθεσαι στον καναπέ σου, ταξιδεύεις μαζί μου με την φαντασία σου. Είναι αλήθεια ότι για φέτος είχαμε άλλα σχέδια. Ήδη θα ήταν μεταφρασμένο σε δύο γλώσσες, στα αγλλικά και στα κινέζικα και τον Μάρτιο θα κάναμε την πρώτη παρουσίαση εκτός συνόρων, στην ομογένεια στην Αμερική. Όμως, επειδή το βιβλίο έχει άρωμα Ελλάδας, θεωρώ ότι είναι επίκαιρο όσο ποτέ, την περίοδο που βιώνουμε και το στηρίζουν και οι Έλληνες αναγνώστες.

Πως ένιωσες όταν έμαθες ότι το βιβλίο σου έχει προταθεί στα φετινά Public Book Awards;

Ένιωσα μία δικαίωση! Χάρηκα πολύ και φυσικά ακόμη περισσότερο χάρηκα όταν χτύπησε το κινητό μου ένα πρωί και η υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων, Αναστασία Κορινθίου, μου ανακοίνωσε ότι το βιβλίο μου πέρασε στην τελική δεκάδα στην κατηγορία του! Οι αναγνώστες λοιπόν ψήφισαν Ελλάδα που τώρα περισσότερο από ποτέ μας έχει ανάγκη.

Ετοιμάζεις κάποιο καινούριο βιβλίο?

Ήταν στα σχέδιά μας, αλλά λόγω κορωνοιού, το αναβάλλαμε για την επόμενη σεζόν!

To μόττο σου?

Τα πάντα μπορούμε να πετύχουμε με πίστη, θέληση και υπομονή!