Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή μας που μια ατάκα -μία μόνο- φέρνει και τη συνειδητοποιήση του χρόνου που περνά. Κάποιος ή κάποια, τυχαία -ή και όχι τόσο αθώα- μας λέει κάτι, έτσι αυθόρμητα, στο ροή του λόγου, και εμάς μας φαίνεται σαν χαστούκι από το σύμπαν που θέλει απότομα να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή; Ότι τελικά μάλλον έχουμε μεγαλώσει, τα χρόνια πέρασαν (και δεν το έχουμε καταλάβει…).

Κάθισα και σκέφτηκα, λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι ατάκες που έχω ακούσει το τελευταίο διάστημα και σίγουρα δεν απευθύνονταν στον νεότερο εαυτό μου (αυτόν που ακόμη δεν είμαι έτοιμη να αποχωριστώ). Θα τις μοιραστώ μαζί σας, με extra bonus τις παράλληλες σκέψεις μου εκείνες τις στιγμές:

“Δείχνεις τόσο νέα!”

Και δείχνω και είμαι, θέλεις να το συζητήσουμε περαιτέρω;

“Το βλέπεις ή να το πάω πιο μακριά;”

Λες να το βλέπω και να μικραίνω τα μάτια σαν της αλεπούς, έτσι για νάζι; Δεν χρειαζόταν η ερωτήση, λίγο τακτ δεν βλάπτει.

“Καθίστε εσείς κυρία”

Είπε ο νεαρός στο μετρό και σκέφτηκα πόσο μεγάλη να με βλέπει άραγε; Σαν τη θεία, τη γειτόνισσα ή την φουρνάρισσα; Λες να το αναφέρει το βράδυ στη μαμά του ως την καλή πράξη της ημέρας “Μαμά, έδωσα τη θέση μου σε μια μεγάλη κυρία σημέρα!”;

“Εργάζεστε εδώ;”

Με ρώτησαν στην καφετέρια ενός πανεπιστημίου, γιατί σίγουρα για φοιτήτρια δεν με πέρασαν. Εγώ όχι δεν εργάζομαι εδώ και, αν συνεχίσεις τις άστοχες ερωτήσεις, ούτε εσύ όπως το πας.

“Μα είναι δυνατόν να μην ξέρεις τον Χ, Ψ, Ζ τραγουδιστή/ηθοποιό/ σελέμπριτι;”

Μα γιατί να τους ξέρω; Αυτοί με ξέρουν; Ας μιλήσουμε για Ρέμο και Βανδή, είμαι του κλασσικού ρεπερτορίου.

“Τι θα πάρετε κυρία;”

Είπε ο σερβιτόρος. Πάει το κοπελιά…

“Ξέρεις τι είναι το tic toc;”

Εσύ τι λες; Ολόκληρο blog έχω, να μην ξέρω το tic toc; Μη κοιτάς που ακόμη δεν θέλω να κάνω διαδικτυακά τα χορευτικά μου, καλομελέτα και έρχεται…

“Έχεις παλιά μυαλά δεν τα καταλαβαίνεις εσύ αυτά”

Και αυτά, και τα άλλα και όλα τα καταλαβαίνω. Δεν φταίνε τα χρόνια, πίστεψέ με, από επιλογή έχω άγνοια σε πολλά.
Κεντρική φωτογραφία: Kaylah Matthews on Unsplash