Δέσποινα Μπαμιατζή
Pastry Chef / Food Artist

Το αντίπαλο δέος του βουτυράτου κουραμπιέ είναι αναμφισβήτητα ένα λαχταριστό μελομακάρονο. Η πιο γνώριμη κι αγαπημένη μυρωδιά των ημερών είναι η κανέλα και το γαρύφαλλο. Στις μέρες μας το απολαμβάνουμε σε διάφορες παραλλαγές αλλά και στην κλασική του εκδοχή. Όσες συνταγές και αν έχετε δοκιμάσει, αξίζει να φτιάξετε αυτή που σας προτείνω. Θα με θυμηθείτε!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 7 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 3/4 της κούπας χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 κούπες καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 1/2 κούπα φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλυντζανάκι κονιάκ
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα μέλι
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι

 Για το σερβίρισμα

200-300γρ. χοντροκομμένα καρύδια


Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι ,τη φυτίνη και ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Λιώνουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ενσωματώνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

! Προσοχή το ζυμάρι δεν θέλει πολύ ζύμωμα γιατί θα βγάλει λάδι στο ψήσιμο.

Δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε περίπου 30γρ. Τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και τρυπάμε πολύ καλά το κάθε μελομακάρονο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25′-30′ στους 175-180 βαθμούς κελσίου.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 5′ το νερό ,τη ζάχαρη και τις σταγόνες λεμόνι και στο τέλος ρίχνουμε το μέλι. Σιρόπιαζουμε  σε καυτό σιρόπι τα χλιαρά μελομακάρονα. Πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια.

Καλή απόλαυση και καλές γιορτές!