Δέσποινα Μπαμιατζή
Pastry Chef / Food Artist

Όλοι αγαπάμε τις πίτες. Με οποιαδήποτε γέμιση ή φύλλο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια συνταγή “γλύκισμα” όπως λέω κι εγώ. Άλλοι έχουν τις πίτες για μεσημεριανό γεύμα κ άλλοι για πρωινό ή σνακ. Εγώ το έχω για όλες τις ώρες, τις μέρες κ τα καιρικά φαινόμενα… Μιας και άρχισε δειλά δειλά η εποχή του πράσου, σου έχω συνταγή που θα ζήλευε και η πιο μαστόρισσα νοικοκυρά!

Υλικά

  • 12-13 φύλλα κρούστας
  • 1 κιλό πράσα
  • 1/2 κιλό τυρί φέτα
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα
  • 250γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο
  • Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα αχνίζουμε τα κομμένα πράσα με ελάχιστο νερό. Μόλις σωθεί το νερό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει, ρίχνουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, τη φέτα, το σιμιγδάλι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Αλείφουμε με ελάχιστο λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη το ταψί και τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας και ραντίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας από το λιωμένο βούτυρο. Αυτό το βήμα το επαναλαμβάνουμε μέχρι να βάλουμε 4 φύλλα.

Απλώνουμε τη μισή γέμιση. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία φύλλο-βούτυρο για αλλά 3 φύλλα. Βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια πάλι διαδικασία.

Χαράζουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το γάλα. Ψήνουμε για μια ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Καλή σας απόλαυση!