Άννα Σκουλαρίκη
A story to tell…

Ενα από τα θετικά της παγκοσμιοποίησης είναι η γνωριμία και η εξοικείωση με τα ήθη και τα έθιμα των άλλων λαών του πλανήτη μας. Καθώς χρόνο με το χρόνο εμβαθύνουμε όλο και πιο πολύ σε εισαγόμενες εορτές όπως το Halloween και σε ξενόφερτες συνήθειες (βλ. Χριστουγεννιάτικο δέντρο και κόκκινα εσώρουχα την παραμονή Πρωτοχρονιάς), έχει έρθει η ώρα και η στιγμή να βάλουμε στο μικροσκόπιο μας και το Thanksgiving. Η γιορτή των Ευχαριστιών, όπως θα λέγαμε και στα ελληνικά, μας είναι γνωστή από τις μυριάδες ταινίες του Hollywood και τις αμερικανικές σειρές, που όσο ταυτιστήκαμε με τους πρωταγωνιστές τους, άλλο τόσο εισχώρησε στη συνείδηση μας η κουλτούρας τους.

Οι ρίζες του εορτασμού του Thanksgiving βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική. Τον καιρό που έφταναν οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι στις ακτές της Νέας Γης, οι αγροτικές εργασίες ήταν ο τρόπος επιβίωσης τους. Γνωρίζοντας σιγά-σιγά τη νοοτροπία των ιθαγενών της καινούριας ηπείρου, που επίσης βασιζόταν στη γη και στις καιρικές συνθήκες, δεν άργησε αυτό το κράμα της ένωσης των δυο διαφορετικών φυλών να δημιουργήσει κοινές ανάγκες και ενδιαφέροντα. Ένα από τα αποτελέσματα την παράλληλης πορείας τους ήταν η ομόφωνη ευγνωμοσύνη απέναντι στη φύση που απλόχερα έδινε τους καρπούς της. Και εγένετο το ….Thanksgiving! Μπορεί να μην είχε βαφτιστεί ακόμα έτσι αλλά υπήρχε μια ημέρα αφιερωμένη στις ευχαριστίες για τη συγκομιδή της σοδειάς από τις καλλιέργειες όλου του χρόνου. Η γιορτή των Ευχαριστιών λοιπόν, είναι μια κατεξοχήν αγροτική γιορτή, ένα αγροτικό φεστιβάλ, το οποίο σε μία δεύτερη ανάγνωση αποκτάει και θρησκευτικό χαρακτήρα αφού όλα γίνονται…Θεού θέλοντος!

Στη σύγχρονη εποχή μας η πιο γνωστή ημερομηνία εορτασμού του Thanksgiving είναι αυτή που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Βραζιλία, δηλαδή την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (φέτος πέφτει 26/11) χωρίς να παραβλέπουμε και τις αντίστοιχες γιορτές σε άλλες χώρες. Στον Καναδά τελείται τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου, στη Λιβερία την πρώτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, στο Νησί του Νόρφολκ την τελευταία Τετάρτη του Νοεμβρίου, ενώ στην κοντινή Γερμανία υπάρχει το Erntedankfest κάθε Οκτώβριο, που είναι η δική τους μέρα για ευχαριστίες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που παγκοσμίως αυτοί οι εορτασμοί γίνονται από το μέσον έως το τέλος του φθινοπώρου. Μας προϊδεάζουν για τις λαμπερές μέρες και νύχτες της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, δίνοντας ελπίδα για αφθονία και ομόνοια.

Η εξέλιξη του ανθρώπου και ο μοντέρνος τρόπος ζωής λίγο θυμίζει πια το λόγο που θεσπίστηκε το Thanksgiving, μιας και οι περισσότεροι απαρτίζουμε τη μεσαία τάξη των μεγαλουπόλεων και όχι την τάξη των πολύπαθων αγροτών. Παρ’όλα αυτά καταφέρνουμε να αναβιώνουμε ετησίως τις όμορφες παραδόσεις που περνάν από γενιά σε γενιά και δίνουν την αφορμή να μαζευτεί η οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Στην Αμερική ένα τυπικό Thanksgiving menu που σέβεται τον εαυτό του επιβάλλεται να περιλαμβάνει γαλοπούλα, ψωμί, πατάτες (προτιμότερο γεμιστά αυτά τα τρία, καθώς επικρατεί ευρέως η άποψη πως ό, τι γεμιστό φέρνει και πλούτο), cranberry sauce, φασολάκια, καλαμπόκι (γενικότερα λαχανικά), σάλτσες και ζωμούς κρεάτων και κολοκυθόπιτα.

Εμείς, μιας και εδώ δεν είμαστε Αμερική, ούτε είμαστε στην Αμερική, προτείνουμε να γιορτάσουμε την ξακουστή Thanksgiving Day με έναν δικό μας , πιο aspoonofSUGAR τρόπο! Ας ξυπνήσουμε με χαμόγελο πλατύ και ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε και ας φανούμε προνοητικές φτιάχνοντας αποβραδίς ένα banana bread που θα απογειώσει τον πρωινό μας καφέ! Αυτή η “πολυτέλεια” θα μας δώσει ενέργεια και κέφι να αντικρίσουμε τις πρωινές δουλειές με άλλο μάτι.  Μία καλή ιδέα για μεσημεριανό είναι το club sandwich με γαλοπούλα (γαλοπούλα, για να τηρήσουμε την παράδοση!), που εύκολα μπορούμε να το παρασκευάσουμε μόνες μας ή αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μας καλομαθαίνουμε – γιατί όχι; – να παραγγείλουμε απ’έξω. Είναι άκρως χορταστικό και τα παιδάκια μας το λατρεύουν (αχ αυτές οι τηγανητές πατάτες!).    

Όσο για το δείπνο, ας το ετοιμάσουμε με ό,τι μας βρίσκεται, αρκεί να μην ξεχάσουμε να βάλουμε τα βασικά συστατικά της ημέρας:αγάπη και ευγνωμοσύνη!

Τι κι εάν μας έχει στριμώξει το 2020 για τα καλά με τις πρωτοφανείς συνθήκες του; Οφείλουμε να παραδεχτούμε ενώπιον Θεού και ανθρώπων πως αφού είμαστε ακόμα ζωντανοί-στη σκηνή-σαν rock συγκρότημα, όλα κατ’ευχήν έχουν πάει!

HAPPY THANKSGIVING DAY TO ALL OF US!