Σοφία Παππά
Talking about everything that makes life beautiful

Τα Χριστούγεννα στη Βιέννη και γενικότερα στην Αυστρία είναι παραμυθένια. Ακούγεται κλισέ, αλλά είναι και πραγματική επιλογή πολύ κόσμου εδώ και χρόνια. Ίσως τα φώτα, οι φανατικοί των Χριστουγέννων από κάθε γωνιά της γης, οι χριστουγεννιάτικες αγορές, το κρύο και το χιόνι που συχνά συναντάς την εποχή αυτή, κάνουν αυτή την πόλη ακόμα πιο μαγική και ερωτεύσιμη.

Photo by Anton on Unsplash

Η πρώτη φορά που έζησα το χριστουγεννιάτικο πνεύμα της πόλης ήταν όταν έκανα Erasmus εκεί. Ήμουν προφανώς σαν το χωριατόπουλο που πάει στην πόλη. Παγοκολώνα, όχι μόνο από το απίστευτο κρύο που για πρώτη φορά στη ζωή μου είχα νιώσει αλλά και από την παραμυθούπολη που είχα μπροστά μου.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η πόλη στολίστηκε, κάθε πλατεία, κάθε μικρή ή μεγάλη γωνιά είχε μετατραπεί σε χριστουγεννιάτικη αγορά με το περίφημο glühwein – ζεστό κρασί να ζεσταίνει χέρια και σώμα.

Photo by Sophia Pappa

Και μιας και λέμε για ζεστό κρασί, έλα να φτιάξουμε μια συνταγή για Glüwein μαζί:

  • 1 lt κόκκινο κρασί
  • κανέλα σε στικ
  • γαρίφαλλο ολόκληρο
  • αστεροειδή γλυκάνισο επίσης ολοκληρο
  • χυμό από 1 πορτοκάλι ή 4 μανταρίνια (βάλε και την φλούδα αν είναι ακέρωτη)
  • φρούτα, όπως μήλο, πορτοκάλι, αχλάδι σε μικρά κομματάκια.  (ή κόκκινα φρούτα του δάσους, θα βρεις κατεψυγμένα)
  • ζάχαρη κατά βούληση (θέλει όμως αρκετή)

Ρίχνεις τα παραπάνω σε μια κατσαρόλα και τα βράζεις. Όσο τα βράζεις τόσο εξατμίζεται το αλκοόλ (επίσης λοιπόν κατά βούληση).

Photo by Sophia Pappa

Σε μια ψαγμένη και κρυμμένη χριστουγεννιάτικη αγορά δοκίμασα και  glühwein με  λευκό κρασί και λεμόνι και τζιντζερόριζα.  Είναι που νόμιζα ότι είναι γιατρικό, λόγω των ιδιοτήτων της τζιντζερόριζας. Είναι που είχε και κρύο και κρατούσα την κούπα και ζεσταινόμουνα. Ήταν που ήξερα ότι δεν πρόκειται να οδηγήσω. Στις τρεις κούπες – φίλοι κρητικοί καταλαβαίνετε – είχα το χαμόγελο της ευτυχίας στα χείλη μου! Και ήταν τόσο ωραίες και οι κούπες που έχω κρατήσεις κάποιες για ενθύμιο.

Photo by Sophia Pappa

Από τότε ακολούθησαν κι άλλα Χριστούγεννα στη Βιέννη. Erasmus ήταν αυτό αλλά άφησε τα σημάδια του, καταλαβαίνεις! Είσαι λοιπόν, με το glühwein ανά χείρας; Πάμε μια μικρή βόλτα στο κέντρο της Βιέννης;

Μιας και ανέφερα τις γειτονιές τις ψαγμένες, η αγαπημένη μου γειτονιά είναι στο 7ο διαμέρισμα. Εκεί, στο Spittelberg βρίσκεται την περίοδο των Χριστουγέννων, μια υπέροχα στημένη χριστουγεννιάτικη αγορά με ιδιαίτερα καταστήματα, με προϊόντα και αντικείμενα που καθρεφτίζουν την Αυστρία. Υπέροχες ιδέες για διαφορετικά χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια που μπορείς να πάρεις πίσω μαζί. Το glühwein και διάφορες γλυκές και αλμυρές λιχουδιές είναι  δεδομένα. Εκεί, βρήκα εκείνο το  τρομερό με λευκό κρασί, λεμόνι και τζίντζερ! Οι μυρωδιές από κρέπες με κρέμα φουντουκιού και του λουκάνικου θα σε οδηγήσουν στο σωστό πάγκο.

Το 1ο διαμέρισμα αξίζει να το γυρίσεις με τα πόδια ή με το τράμ. Από πάνω μέχρι κάτω και γύρω γύρω. Γιατί είναι ένας κύκλος ουσιαστικά. Είναι μια  μεγάλη γιορτή η Βιέννη τα Χριστούγεννα. Μόνο μια πόλη που είναι ήδη τόσο οργανωμένη, τακτοποιημένη και πλούσια μπορεί να το υποστηρίξει εξάλλου. Εκτός από τα φώτα και τα στολίδια που σε ταξιδεύουν σε παραμυθένιο κόσμο, η ίδια η πόλη σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Αν έχεις διαβάσει βιβλία της εποχής της Βιέννης του 18ου και 19ου αιώνα θα το διαπιστώσεις στην αρχιτεκτονική, αλλά και σε όλη την ατμόσφαιρα της πόλης.

Photo by Sophia Pappa

Θα σου προτείνα να ξεκινήσεις με μια Sachertorte, τη γλυκιά αμαρτία της Αυστρίας και ένα καφεδάκι ή σοκολάτα βιεννουά. Εκεί γύρω από την Όπερα της Βιέννης έχει πάρα πολλά μαγαζιά, τόσο το Sacher Hotel & Café όσο και άλλα ιστορικά καφέ. Με όλες τις απαραίτητες θερμίδες μπορείς να κατηφορίσεις την Kaertner Strasse και στα αριστερά σου πετυχαίνεις το Graben. Δεν θα σου πω σε πόσα λεπτά γιατί εξαρτάται από το κατά πόσο θα σε ξεμυαλίσουν οι τεράστιες βιτρίνες επώνυμων αλυσίδων ρούχων και παπουτσιών αλλά και κοσμηματοπωλείων.

Στα αριστερά σου λοιπόν το Graben. Κοίτα αριστερά γιατί υπάρχει πιθανότητα να καρφωθεί το βλέμμα σου μόνο ευθεία και δεξιά στον επιβλητικό Άγιο Στέφανο. Τα μαγαζιά συνεχίζουν και στο Graben και μάλιστα περπατώντας το δρόμο μέχρι το τέλος φθάνεις μπροστά σε ένα από τα πιο delicatessen μαγαζιά της πόλης, το Julius Meinl. Εκεί θα βρεις και τον ομώνυμο καφέ που από το 1862 ξεκίνησε από τη Βιέννη και κατέκτησε τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης.

Photo by Sophia Pappa

Γύρνα με το καλό πάλι προς τα πίσω και ξεκίνα τις φωτογραφίες και τις selfies με φόντο τον φημισμένο ναό. Να μαστε στην Stephansplatz – πλατεία και Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου. Όσο γκρι και μουντός είναι άλλο τόσο δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του. Ένας γίγαντας στο κέντρο της πόλης. Γιατί η Βιέννη είναι χτισμένη περιμετρικά του.

Photo by Sophia Pappa

Θα συναντήσεις και άμαξες στην πλατεία – θα τις αντιληφθείς πριν τις δεις με το αισθητήριο όργανο που λέγεται μύτη – και αν θες και έχεις χρόνο και σου αρέσει, κάνε τη βόλτα. Πράγματι θα νιώσεις ότι ταξιδεύεις σε άλλη εποχή. Αλλιώς συνέχισε ευθεία κάτω την Rotenturmstrasse – τερματίζει στο Δούναβη.

Αν σου αρέσουν οι τραγανές βάφλες με πραλίνα φουντουκιού θα τις βρεις στο κατάστημα Manner σήμα κατατεθέν της Βιέννης – μαζί με τα σοκολατάκια Mozart στην αρχή της Rotenturmstrasse. Δεν ξέρω τώρα με τον Covid19 αλλά αν είναι ανοιχτά τα καταστήματα και στο αεροδρόμιο δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα βρεις. Οπότε μην αγχώνεσαι, συνέχισε τη βόλτα σου!

Εκεί κατεβαίνοντας στο δεξί σου χέρι έχει και ένα παγωτατζίδικο το Eis Greissler με τέλειο παγωτό, με τις κλασσικές γεύσεις, αλλά και γεύσεις από Αυστρία. Αυτό όμως μόνο αν βρεθείς άνοιξη στη Βιέννη. Εγώ οφείλω να στο πω γιατί θα το δεις κλειστό και υπάρχει λόγος. Είναι τέτοιο το κρύο που μην ξεγελιέσαι ότι θα φας παγωτό και δεν θα κρυώσουν τα σωθικά σου…!

Το σνίτσελ το βιεννέζικο σου προτείνω – και  όχι μόνο εγώ, η μισή Βιέννη επίσης – να το δοκιμάσεις στο Figlmüller. Κλείσε τραπέζι, αξίζει. Αν σου αρέσουν τα σπιτικά ζυμαρικά και γενικώς τα ζυμαροειδή, είναι ευκαιρία να δοκιμάσεις και ένα άλλο πιάτο, τα Spätzle. Σε εκδοχή  με τυριά και αυγό ή με σπανάκι και κρέμα γάλακτος. Γενικά, τρώγε γιατί με τόσο περπάτημα και κρύο πραγματικά χρειάζεσαι δυνάμεις! Επίσης ότι πρέπει για να αναπληρώσεις θερμίδες αλλά και να φύγεις με νέες γεύσεις στον ουρανίσκο και το γνωστό μοσχαράκι της Αυστρο-Ουγγαρίας δηλαδή το Gulasch, η γλυκιά πάπρικα κάνει όλη τη διαφορά.

Λίγο glühwein, λίγα κάστανα, λίγη μουσική, Χρόνια Πολλά και Καλή Πρωτοχρονιά!


Κεντρική φωτογραφία: Jacek Dylag on Unsplash