Άννα Σκουλαρίκη
A story to tell…

Αποχαιρετώντας τον κουρασμένο και άκρως απογοητευτικό παλιό χρόνο, η θερμή φλόγα του  έτους που ξεκινάει αναζωπυρώνει την ελπίδα μας για την επίτευξη της ονειρεμένης ζωής. Πλην ελαχίστων σκοτεινών εξαιρέσεων, οι άνθρωποι προσδοκούν το νέο έτος να φέρει όμορφες αρχές στη ζωή τους. Νέα χρονιά, νέοι στόχοι!

Χρήματα, ταξίδια, γάμος, παιδιά, επαγγελματική καταξίωση, κύρος, φήμη, αγάπη, κατακτήσεις, υγεία, ομορφιά. Αυτά και άλλα πολλά είναι στα δικαιώματα του καθενός μας να θέλει να κατακτήσει, μα πολύ συχνά μας διαφεύγει ο τρόπος επίτευξης τους. Μόλις περάσουν οι 2-3 πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, παρατηρούμε ότι εξασθενεί το αρχικό μας πάθος για τις επιδιώξεις που είχαμε ορκιστεί στον εαυτό μας. Μας παίρνει η μπάλα της καθημερινότητας ή με την πρώτη αποκαρδιωτική, ίσως, αναποδιά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και απορροφούμαστε σε ασχολίες λιγότερο ενδιαφέρουσες, μα περισσότερο safe. Ο άνθρωπος, ως ον της συνήθειας, αρκετές φορές επιλέγει να βουλιάζει σε άχαρες καθημερινές εργασίες μέσα στις οποίες νιώθει οικεία και αργά αλλά σταθερά αποκόπτεται από ένα μακροχρόνιο σχέδιο που όμως λαχταράει η ψυχή του να ακουμπήσει, επειδή ο δρόμος προς τα εκεί είναι άγνωστος και μάλλον ξεβολευτικός.

Αν όμως ανήκετε στη συνομοταξία των ανθρώπων που έχετε βάλει στόχο, αμέτι-μουχαμέτι, φέτος να ξεζουμίσετε τη ζωή, παίρνοντας το αίμα σας πίσω για την καζούρα του 2020, δεν έχετε παρά να οργανώσετε step-by-step την επίθεσή σας απέναντι στα κακώς κείμενα που επιβραδύνουν τη χαρά του μέσα σας.

 Ένα αναμφισβήτητα αποτελεσματικό εργαλείο να σας κρατήσει σε δημιουργική και στοχευμένη εγρήγορση όλο το χρόνο, είναι το vision board. Σε άπταιστα ελληνικά, είναι ο πίνακας των οραματισμών σας. Εκεί πάνω θα εκθέσετε τα πραγματικά σας ΘΕΛΩ και αυτός θα κάνει τη δουλειά του μαγικά (σχεδόν)! Θα είναι η καθημερινή σας υπενθύμιση να συνεχίζετε να δουλεύετε τα όνειρα σας ωσότου να τα επιτύχετε. Κάθε μέρα έστω και ένα μικρό τοσοδούλικο λιθαράκι που προσθέτετε θα είναι αρκετό για να έρθετε ακόμη πιο κοντά στην πραγμάτωση των επιθυμιών σας.

Η διαδικασία απαιτεί συγκέντρωση αλλά είναι πολύ fun και ίσως ανακαλύψετε και κάποια καλλιτεχνική φλέβα να χτυπάει μέσα σας!

Το πρώτο που θα πρέπει να εξασφαλίστε είναι χρόνος σε ένα ήρεμο και εμπνευστικό για εσάς περιβάλλον. Εκεί αφεθείτε και ανοίξτε τα μάτια της καρδιάς σας για να κοιτάξετε τα αληθινά ΘΕΛΩ σας και τί πραγματικά θα έδινε στην ψυχή σας φτερά αν το κατακτούσατε ή το βιώνατε. Οι στόχοι, που και μόνο στον οραματισμό τους κάνουν το εσωτερικό σας χαμόγελο να λάμπει, είναι αυτοί που αξίζουν να μπουν στην επιφάνεια του vision board σας. Όταν λοιπόν θα έχετε ξεδιαλύνει τις ακέραιες επιθυμίες σας (μπορείτε να τις γράψετε για να τις έχετε οδηγό κατά τη διάρκεια της δημιουργίας) από αυτές που σας έχει επιβάλλει υποσυνείδητα το περιβάλλον σας ή η κοινωνία, θα είστε έτοιμες να ξεκινήσετε τη … χειροτεχνία!

Θα σας είναι απαραίτητα ένα χαρτόνι, λίγη κόλλα ή σελοτέιπ, κάποιο περιοδικό ή εφημερίδα, ίσως ένα στυλό και η αχαλίνωτη φαντασία σας!

Ψάξτε στις σελίδες περιοδικών και εφημερίδων για φωτογραφικό υλικό που κεντρίζει το ενδιαφέρον του εγκεφάλου σας και αντιστοιχεί στα οράματα που έχετε θέσει προς περάτωση. Εκτός από εικόνες των έντυπων μέσων, μπορείτε να ξετρυπώσετε διαφωτιστικές φράσεις παρότρυνσης ή να χρησιμοποιήσετε ό,τι υλικό σας προσφέρει κινητοποίηση. Sky is the limit και μόνον εσείς γνωρίζετε που θέλετε να φτάσετε! Μόλις ολοκληρώσετε τη συλλογή όσων θέλετε να βάλετε στον πίνακα σας, αρχίστε το κολάζ πάνω στο χαρτόνι και όταν ολοκληρώσετε και το αποτέλεσμα σας χαροποιεί, επιλέξτε να τον τοποθετήσετε σε ένα μέρος του σπιτιού ή του γραφείου σας που αγαπάτε και επισκέπτεστε συχνά. Η θετική σας προδιάθεση στο χώρο βοηθάει το μυαλό να αποδεχτεί τις επιθυμίες σας ως άκρως βατές και όχι ως δύσκολα επιτεύξιμες που απαιτούν αιματηρές θυσίες. Επίσης, όταν στο οπτικό πεδίο εμφανίζεται διαρκώς μία επιθυμία, ο εγκέφαλος λειτουργεί απρόσκοπτα προς την ικανοποίηση της. Έτσι θα φτάσετε συνειδητά μπροστά σε πόρτες όπου πίσω τους θα βρίσκονται “τα αντικείμενα των πόθων”σας και εκεί θα έχετε φτάσει, έχοντας αυξήσει την πεποίθηση της πραγματοποίησης.

Photo by Anna Skoulariki

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μη φοβηθείτε να αλλάξετε τη σύσταση του vision board σας. Είστε ζωντανές και άρα είναι πιθανό με το πέρασμα του χρόνου να αλλάζετε προτεραιότητες και να αναπροσαρμόζετε σκέψεις, γι’αυτό δε θα ήταν φρόνιμο αν “κολλούσε” ο νους σε μια τρελή ιδέα και δεν έδινε τη θέση της σε κάτι πιο καινοτόμο και γοητευτικό που μόλις έχετε ανακαλύψει.

Το κλειδί της επιτυχίας του vision board βρίσκεται στην αλήθεια απέναντι στον εαυτό μας, στην συνεπή προσπάθεια επίτευξης των σκοπών μας και στην πίστη!

 Απολαύστε, λοιπόν, all the way!Κεντρική Φωτογραφία: Άννα Σκουλαρίκη