Βασιλική Πάνα
Αισθητικός

Τα αιθέρια έλαια, γνωστά από την εποχή του Ιπποκράτη, είναι φυτικής προέλευσης που παράγονται από αποστάξεις φυτών. Εκτός από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, ήταν ευρέως γνωστά και σε άλλους τόπους, όπως στην Κίνα, στην Ινδία, στην Αίγυπτο, που μέσω της αρωματοθεραπείας , δηλαδή της χρήση των αιθέριων ελαίων κυρίως, γιάτρευαν κάθε είδους ψυχική και σωματική ασθένεια.

Η θεραπεία της ψυχής και του νου, ήταν και είναι ο βασικός στόχος της βοτανικής ιατρικής. Στηριζόμενη στις χαλαρωτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων, αποσκοπεί στην καλυτέρευση, και πολλές φορές στη θεραπεία, όλων των προβλημάτων που κατά καιρούς αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Είναι μία εναλλακτική μορφή ίασης που εστιάζει στα ημισφαίρια του εγκεφάλου ώστε να προαχθεί η τέλεια ψυχική υγεία. Χρησιμοποιώντας τα είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά, συνεισφέρουν στην πλήρη αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης και της κούρασης.

Δύο από τα βασικότερα αιθέρια έλαια, τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από το wellbeing μας, είναι αυτό της λεβάντας και του τεϊόδεντρου (tea tree).

Αιθέριο Έλαιο Λεβάντας

Άκρως διαδεδομένο, παρέχει κυρίως χαλάρωση, και πιστεύεται οτι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το άγχος,  μυκητιάσεις, αλλεργίες, την κατάθλιψη, την αϋπνία, εκζέματα, τη ναυτία και τις κράμπες της εμμηνόπαυσης.


Αιθέριο Έλαιο Tea Tree

Το αιθέριο έλαιο του τεϊόδεντρου κάνει θαύματα στην επιδερμίδα. Γνωστό για την καταπολέμηση της ακμής, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτήν την καταπληκτική ιδιότητα. Είναι ιδανικό για την ενυδάτωση του ξηρού δέρματος, προάγει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, αφαιρεί σημάδια και στίγματα από το δέρμα, προλαμβάνει την υπερέκκριση του σμήγματος, μειώνει τις φλεγμονές, φέρνει αντισηψία σε τραύματα, θεραπεύει μυκητιάσεις των νυχιών και μπορείτε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσετε σαν αντισηπτικό χεριών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, οτι για να απολαύσουμε τις θαυματουργές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων, πρέπει να ακολουθούμε τις συμβουλές των γιατρών και των πτυχιούχων αισθητικών για το σωστό τρόπο χρήσης τους. Απευθυνόμαστε σε ειδικούς για την ασφάλεια μας.

Κεντρική φωτογραφία: Chelsea shapouri on Unsplash