Χθες βράδυ γελάσαμε πολύ. Καθίσαμε έξω στον κήπο με 3 φίλες μου, ανοίξαμε ένα μπουκάλι κρασί και -μετά από τόσο καιρό που είχαμε να βρεθούμε- είπαμε και βγάλαμε από μέσα μας πολλά. Δεν λένε άλλωστε ότι οι φίλες μας είναι οι καλύτεροι ψυχολόγοι; Λοιπόν, αν αυτό ισχύει, εχθές κάναμε μία εξαιρετική ψυχανάλυση, με πλούσια θεματολογία, η οποία -όπως είναι φυσικό- κατέληξε πάλι στην κουβέντα για τους άντρες. Μεταξύ γέλιων και δακρύων, εξιστορήσεων για αλλόκοτες στιγμές και περιπτώσεις που μας έχουμε τύχει όλα αυτά τα χρόνια, καταλήξαμε στη λίστα των τύπων ανδρών που όταν βρεθούν στον δρόμο σου, απλά κάνεις μεταβολή και τρέχεις με όλη σου τη δύναμη προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Παίκτης

Είναι ο άνδρας που παίζει με το μάτι, με τη συμπεριφορά, με τις κινήσεις του. Αν δεν έχεις τυφλωθεί από έρωτα, το καταλαβαίνεις αμέσως ότι αυτός ο τύπος αναζητά θύματα τα οποία, χωρίς δεύτερη σκέψη και ευαισθησία, θα εκμεταλλευτεί και θα παίξει μαζί τους για επιβεβαίωση, για να καλύψει τις ανασφάλειες του και τα κενά που νιώθει στη ζωή του όταν μένει μόνος με τον εαυτό του. Παρότι, ως παίκτης, ξέρει όλες τις σωστές ατάκες, τα σωστά μέρη, πάντα σε γοητεύει και σε εντυπωσιάζει -άλλωστε έχει εκπαιδευτεί χρόνια σε αυτό- , είναι συνήθως όλα αυτά επιφανειακά και ο ίδιος πάντα συναισθηματικά απών. Μη σε ξεγελά, μόλις βρει το επόμενο θύμα που θα θεωρήσει καλύτερο από εσένα ή μεγαλύτερη πρόκληση, μη τον είδατε τον κύριο…

Ο Τσιγκούνης

Οι παλιοί λέγανε “όποιος είναι τσιγκούνης στην τσέπη είναι και στην καρδιά” και μάλλον κάτι θα ξέρανε. Η αλήθεια είναι ότι το να είσαι το άλλο μισό του Σκρουτζ Μακ Ντακ δεν είναι προμήνυμα μία ζωής ευχάριστης, με εμπειρίες και ανέσεις. Και επειδή αυτοί οι άνδρες είναι συνήθως και “σφιχτοί” στα συναισθήματα μην περιμένεις σαιξπηρικές εκδηλώσεις αγάπης και έρωτα, θα μετράει τα γλυκόλογά του όπως θα σου μετράει τη ζάχαρη στο κουταλάκι κάθε πρωί (μη τυχόν και κάνεις σπατάλες).

Ο Ναρκισσιστής

Επικίνδυνος τύπος, γιατί σε αντίθεση με τον παίκτη έρχεται με καμουφλάζ. Είναι συνήθως γλυκός, κοινωνικός, περιποιητικός, γεμάτος κοπλιμέντα, σε κάνει να αισθάνεσαι βασίλισσα, το κέντρο του κόσμου του. Σύντομα -ή όχι τόσο σύντομα- όμως καταλαβαίνεις ότι όλα αυτά είναι μία καλομελετημένη παράσταση μέχρι να σε έχει του χεριού του. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μία παθολογία που τους ωθεί να σε κάνουν υποχείριό τους, για αυτό και θεωρούνται master στον χειρισμό των άλλων, ώστε να φτάσεις σε σημείο να σου είναι απαραίτητοι. Και από αυτό ακριβώς παίρνουν τη δύναμή τους, από τον θαυμασμό σου και από την ανάγκη σου να σε επιβεβαιώνουν με την παρουσία και τα λόγια τους. Όταν είναι χορτάτοι από όλα αυτά, αδιαφορούν και σε βάζουν στον πάγο, και εσύ αναρωτιέσαι τι έκανες λάθος, τι πήγε στραβά. Η απάντηση; Τίποτα δεν έκανες λάθος. Απλά δεν σε χρειάζονται πλέον και θα επανέλθουν δριμύτεροι όταν ξεμείνουν από αποθέματα θαυμασμού για να τους επιβεβαιώσεις το υπερφίαλο εγώ τους.

Ο Ψεύτης

Από απλός μέχρι παθολογικός, κάθε σημείο της κλίμακας αυτής αποτελεί πρόβλημα. Χάνεις κάθε ίχνος εμπιστοσύνης και φτάνεις σε σημείο να αναρωτιέσαι και να αμφισβητείς τα αυτονόητα. Άσε που όσο τον ανέχεσαι τόσο θεωρεί ότι τον παίρνει να συνεχίζει να σε κοροϊδεύει, με αποτέλεσμα το ένα ψέμα να διαδέχεται το άλλο. Μη το ανεχτείς, τρέχα μακριά και μην κοιτάς πίσω, αλλιώς θα σε τρελάνει η αμφιβολία και θα καταλήξεις να περνάς τις μέρες και τα βράδια σου ως άλλος Σέρλοκ Χολμς που προσπαθεί να εξιχνιάσει την αλήθεια.

Ο Άπιστος

Εδώ τα λόγια είναι περιττά και η κατάσταση αυταπόδεικτη. Είτε απατά εσένα είτε είναι ήδη δεσμευμένος και παίζει μαζί σου, δεν αξίζει ούτε ένα νανοδευτερόλεπτο από τη ζωή σου ένας άνθρωπος που πάνω από όλα είναι αναξιόπιστος. Είναι σίγουρο, ότι έχει pattern, ότι θα το επαναλαμβάνει ες αεί, μέχρι να λύσει τα θέματα ανασφάλειας και ανωριμότητας που σίγουρα έχει, και εσύ θα περνάς βράδια αξημέρωτα, βρέχοντας τις μαξιλαροθήκες, πίνοντας σαν νεροφίδα, ξεροσταλιάζοντας πάνω από το τηλέφωνο που δεν χτυπά και ακούγοντας για χιλιοστή φορά τα άπαντα του Ρέμου. Συγνώμη, αλλά υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι να περάσουμε τη ζωή μας.

Η συμβουλή μου είναι μία: Μακριά από αυτούς τους τύπους άνδρα. Τα σημάδια ότι πρέπει να τρέξεις μακριά είναι πολλά, και αρκετά φαίνονται από τα πρώτα κιόλας ραντεβού. Είναι σίγουρο ότι αυτοί οι άνδρες θα σε απογοητεύσουν, θα σε στενοχωρήσουν, θα χάσεις τον πολύτιμο χρόνο σου μαζί τους, τη στιγμή που το μόνο που αξίζεις είναι τα καλύτερα!