Ηλιάννα Πεσσάρη
Ψυχολόγος, ειδικευμένη στη βιωματική ψυχοθεραπεία μέσω ψυχοδράματος | Καθηγήτρια Yoga

Το χειμερινό ηλιοστάσιο 21-25 Δεκεμβρίου σημαίνει την αρχή του χειμώνα. Είναι η μικρότερη μέρα του χρόνου με το σκοτάδι να επικρατεί. Αμέσως μετά, ο Ηλιος αρχίζει σταδιακά να αυξάνει την ημέρα έως ότου εξισωθεί με την νύχτα, κατά την Εαρινή Ισημερία τον Μάρτιο. Τότε ο Ήλιος νικά το σκοτάδι, και έρχεται η άνοιξη, η εποχή της αναγέννησης για την φύση. Όταν η μέρα αρχίζει σιγά σιγά να μεγαλώνει, είναι ώρα για γιορτή! Παλιά γιορτάζονταν τα “Ηλιούγεννα” που ουσιαστικά ήταν η γιορτή για την επιστροφή του Ήλιου και τη σταδιακή επικράτηση του φωτός! Τώρα πια αυτό συμπίπτει με τα Χριστούγεννα και την αλλαγή του έτους.

Η εποχή του σκοταδιού και του χειμώνα, στρέφει την προσοχή μας προς τα μέσα, είναι βουτιά στα βαθιά, μέσα στα συναισθήματα μας, μέσα στον ίδιο μας τον εαυτό! Ο χειμώνας είναι εσωστρεφής! Όπως τα δέντρα στρέφονται προς τα μέσα και επικεντρώνουν τη δύναμη τους προς τις ρίζες, έτσι κι εμείς χωρίς απαραίτητα να το καταλαβαίνουμε, στρεφόμαστε προς τα μέσα, εσωτερικά, πιο βαθιά, στα πιο “σκοτεινά” του εαυτού μας. Κι εκεί που είμαστε είναι καλό να προσέξουμε ότι υπάρχει και φως, πάντα υπάρχει έστω λίγο φως να μας καθοδηγεί.

Λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς και το καλωσόρισμα του Ήλιου, οι μέρες αυτές των γιορτών είναι μία καλή ευκαιρία να πάρουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας και να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό της χρονιάς που έφυγε. Να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα, να δώσουμε αξία σε όσα καταφέραμε. Να δούμε τι θέλουμε να αφήσουμε πίσω στη χρονιά που φεύγει και τι θέλουμε να πάρουμε μαζί. Και μέσα σε αυτήν τη διαδικασία, να επιτρέψουμε στις επιθυμίες μας για τη νέα χρονιά να γεννηθούν!

Βγαίνουμε από μία δύσκολη χρονιά σε συλλογικό επίπεδο, όμως είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλά πράγματα μέσα σου που σε κρατάνε μέσα στη δυσκολία, υπάρχουν πολλές ικανότητες μέσα σου που σε έχουν βοηθήσει, που σε έφεραν μέχρι εδώ. Δοκίμασε να τις εντοπίσεις και να τις αναγνωρίσεις.

Σίγουρα θα υπάρχουν και πράγματα τα οποία θες να ξεχάσεις, δυσκολίες που πέρασες την προηγούμενη χρονιά. Ασ’ τα να τα πάρει μαζί η χρονιά που φεύγει αλλά πριν από αυτό, στάσου μία στιγμή και αποχαιρέτησε τα. Μπορεί να μην είναι ευχάριστα αλλά σε έμαθαν πράγματα και σε έφτασαν εδώ σήμερα. Είναι και αυτά μέρος της ιστορίας σου.

Άσε τον εαυτό σου να οραματιστεί τη νέα χρονιά, γράψε τους στόχους και τις ευχές σου για όλα όσα θες να έρθουν, για όσα θες να βρεις, για όσα θες να φτάσεις. Είναι εντάξει να ονειρεύεσαι και να επιθυμείς.

Γιόρτασε το φως που έχεις, γιόρτασε το φως που σε κρατά, δώσε αξία σε όσα υπάρχουν μέσα σου και γύρω σου κάθε μέρα και σε κάνουν να συνεχίζεις. Μην φοβηθείς τα σκοτάδια και τις ρίζες, είναι και αυτά μέρος σου και μέρος της ζωής. Και αφέσου να συναντήσεις το φως και να οδηγηθείς προς την άνοιξη και το άνοιγμα σταδιακά.

Όμορφα και γλυκά Ηλιούγεννα!


Κεντρική φωτογραφία: Ava Sol on Unsplash