Μαρία Αποστολάτου-Πολατώφ
Νηπιαγωγός

Τα σχολεία έκλεισαν, τα φροντιστήρια και οι λοιπές εξωσχολικές δραστηριότητες που απασχολούσαν τον περισσότερο χρόνο των παιδιών μας κάνουν ένα μικρό διάλειμμα και οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται πως μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά τους. Καταρχάς ψυχραιμία! Όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει πρόγραμμα…

Αρχικά αν και ο Covid – 19 καλά κρατεί υπάρχουν αρκετά summer camps με αθλητικό και όχι μόνο περιεχόμενο, που μπορούν να φιλοξενήσουν το παιδί σου για μερικές ώρες, εάν εργάζεσαι και δεν έχεις εναλλακτικές. Ακόμα και αν δεν πρόλαβες να κατοχυρώσεις μια θέση σε κάποιο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Δήμου σου μπορείς να αναζητήσεις εάν τρέχει κάποιο σε σχολές χορού, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανοιχτούς παιδότοπους ή άλλους χώρους δημιουργικής απασχόλησης κοντά στην περιοχή σου.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μπόλικος χρόνος στη διάθεση της οικογένειας σου και τις περισσότερες φορές δεν ξέρεις τι να κάνεις με το παιδί σου για να το απασχολήσεις δημιουργικά και να περάσετε καλά! Γι’ αυτό είμαι εγώ εδώ να σου κρατήσω παρέα στα δύσκολα και να σου δώσω μερικές ιδέες γι’ αυτό πάρε μπλοκάκι και σημείωσε:

Τα παιδιά λατρεύουν το νερό!

Ανεξάρτητα από το πόσο χώρο διαθέτεις στο μπαλκόνι σου προμηθεύσου μια λεκάνη, γέμισε την με νερό, πάρε και τα κουβαδάκια παραλίας, ποτιστήρια, πλαστικά ή χάρτινα ποτηράκια σε διάφορα μεγέθη και άφησε το παιδί να πειραματιστεί και να παίξει ελεύθερα. Ειδικά σε μια ζεστή μέρα την ώρα του δεκατιανού η ενασχόληση με το νερό θα χαλαρώσει και θα διασκεδάσει το παιδί σου και εσύ ίσως πιείς μια γουλιά καφέ λίγο πιο χαλαρά. Φρόντισε να υπάρχει σκιά και ανάλογα με την ηλικία να υπάρχει η ανάλογη επίβλεψη του παιδιού εφόσον θα βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.

Φέρε την παραλία στο σπίτι σου!

Ακόμα μια αποτελεσματική λύση για ατελείωτο παιχνίδι στο μπαλκόνι είναι στη ίδια λεκάνη όταν θα είναι στεγνή να βάλεις λίγη έξυπνη άμμο, αφού πρώτα κρύψεις αντικείμενα που ήδη έχεις, όπως πλαστικά ζωάκια.Προϊόντα έξυπνης άμμου μπορείς να βρεις είτε σε καταστήματα παιχνιδιών είτε να παρασκευάσεις μόνος σου έπειτα από αναζήτηση στο ίντερνετ. Αν μάλιστα προσθέσεις ένα μεγεθυντικό φακό, φτυαράκια και πινελάκια τότε ίσως θέσεις τις βάσεις για να ακολουθήσει το παιδί σου στο μέλλον  την επιστήμη της Παλαιοντολογίας ή Αρχαιολογίας!

Μην πετάς τα βάζα από το μέλι!

Εάν έχεις ακούσει τη λέξη βαριέμαι πάνω από 3 φορές τότε είναι η κατάλληλη ώρα να φτιάξεις το Βάζο των Ιδεών! Κόβεις μικρά τετράγωνα από χαρτί και σημειώνεις μερικές ιδέες αφού τις συζητήσατε πρώτα παρεούλα. Εφόσον το παιδί είναι στην προσχολική ηλικία τότε αντί να καταγράψεις τις ιδέες σας μπορείς να κάνεις εύκολα σύμβολα, όπως ένα βιβλίο, ένα μαρκαδόρο για τη ζωγραφική, τουβλάκια ή άλλο οικοδομικό υλικό ακόμα και πάζλ. Το θέμα είναι να βάλεις μια δομή στην ημέρα του και  να αξιοποιήσεις ότι υπάρχει διαθέσιμο ήδη στο σπίτι σας.

Μεγαλώνοντας τον Picasso

Τα παιδιά κάθε ηλικίας λατρεύουν τις εικαστικές δημιουργίες. Κάνε μια βόλτα σε ένα χρωματοπωλείο, αγόρασε χαρτί του μέτρου και κόλλα το σε ένα τοίχο στο σπίτι σας με λίγη χαρτοταινία. Βάλε σε μια κατάλληλη επιφάνεια διάφορα χρώματα, δώσε στο παιδί σου πινέλα και με τη συνοδεία χαλαρής ( και μη ) μουσικής άφησε τη φαντασία του να ταξιδέψει! Φρόντισε  βέβαια να φοράει πρόχειρα ρούχα που δε σε ενδιαφέρει να λερωθούν. Υπάρχουν επιλογές στην αγορά με χρώματα που έχουν βάση το νερό και δε λεκιάζουν, προτίμησε τα εάν δεν έχει εξοικειωθεί με τα χρώματα και τα πινέλα. Όπως και να έχει απόφυγε τις νερομπογιές, διότι το χαρτί θα σκιστεί εύκολα… εκτός και εάν θέλεις να βάψεις τους τοίχους σου, οπότε εκεί αλλάζει το πράγμα!

Ώρα για ύπνο

Ασχέτως  αν είναι καλοκαιράκι καλό είναι να διατηρήσεις ένα υποτυπώδες καθημερινό πρόγραμμα ύπνου. Μπορεί να μην έχει πρωινό ξύπνημα, αλλά το καθημερινό ξενύχτι θα του προκαλέσει εκνευρισμό, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και κακή διάθεση πέρα από τις επιπτώσεις που ίσως έχει στην υγεία του. Εφόσον έχει απασχοληθεί επαρκώς μέσα στην ημέρα, τότε μια καλή λύση για χαλάρωση είναι να παρατείνεις την ώρα του βραδινού μπάνιου. Ανάλογα με την ηλικία  φρόντισε επίσης να υπάρχει μια ρουτίνα ύπνου εκτός από το μπάνιο, όπως ένα ελαφρύ βραδινό, βραδινή ανάγνωση βιβλίων ή και μια χαλαρή συζήτηση στο κρεβάτι.

Γενικά το ιδανικό σενάριο θα ήταν να κάναμε όλοι 3  μήνες διακοπές, αλλά αυτό δεν είναι για όλους εφικτό. Με καλή διάθεση και φαντασία μπορούμε να περάσουμε με τα παιδιά  μας δημιουργικές και διασκεδαστικές στιγμές  για ένα αξέχαστο καλοκαίρι…
Κεντρική φωτογραφία:  CDC on Unsplash