Φέτος, είπαμε ότι θα γίνουμε πιο κοινωνικές! Θα βγούμε περισσότερο, θα συναναστραφούμε με νέους ανθρώπους, θα κάνουμε καινούριες γνωριμίες. Μήπως όμως για κάποιες από εσάς αυτό φαντάζει εφιάλτης; Μήπως το να βρεθείς με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις, να ξεκινήσεις να χτίζεις σχέσεις με νέα πρόσωπα, που πρέπει να ανακαλύψεις το χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητές τους, σε κάνει να ιδρώνεις από αγωνία; Μήπως νιώθεις έντονο καρδιοχτύπι, ακόμη και στα όρια της κρίσης πανικού, όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπη με άγνωστους ανθρώπους και πρέπει να βρεις γέφυρες επικοινωνίας μαζί τους, να αντέξεις το επικριτικό και εξεταστικό βλέμμα τους, αυτό το «ζύγισμα» που όλοι αναπόφευκτα κάνουμε σε όποιον έχουμε απέναντί μας και να περάσεις με επιτυχία αυτές τις άτυπες εξετάσεις που θα σε κατηγοριοποιήσουν στα μάτια τους;

Μην μου ανησυχείτε καθόλου! Σας έχω τον οδηγό επιβίωσης! Πώς να γίνεστε αμέσως συμπαθείς!

Χαμογελάστε

Ναι, είναι τόσο απλό. Κάθε πάγος μπορεί να σπάσει με ένα ζεστό χαμόγελο, κάθε καχυποψία να καμφθεί από ένα αυθεντικό γέλιο, αυτό που φαίνεται και στα μάτια των ανθρώπων και τα κάνει να λαμπυρίζουν με τόση γλύκα.

Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος

Αυτό που πολλοί life coaches λένε «να έχετε ανοιχτή στάση του σώματος». Μην σταυρώνεται τα χέρια, μην δείχνετε ότι νιώθετε άβολα, μην παίρνετε θέση σαν να είστε έτοιμοι να το βάλετε στα πόδια. Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αντιγράφοντας τη γλώσσα του σώματος του συνομιλητή μας, τις εκφράσεις, τις κινήσεις του γινόμαστε ακόμη πιο συμπαθείς στα μάτια του, καθώς υποσυνείδητα το εκλαμβάνει ως ταύτιση. Δείξτε με τη στάση του σώματος, με τις κινήσεις σας ότι είστε άνετοι με τον εαυτό σας και τη συναναστροφή, ότι χαίρεστε τη στιγμή, ότι απολαμβάνετε τη συνομιλία, και είναι σίγουρο ότι και οι άλλοι θα σας το ανταποδώσουν.

Δείξτε ενδιαφέρον για τον συνομιλητή σας

Κάντε ερωτήσεις. Όχι αδιάκριτες, όχι υποτιμητικές. Ερωτήσεις που υποδηλώνουν ενδιαφέρον για τη ζωή, τα όνειρα, τους προβληματισμούς του άλλου, που δείχνουν ότι για εσάς η ζωή και η άποψή τους μετράνε. Μην κρίνετε αυτά που ακούτε, άλλωστε ποτέ δεν μπορείτε να έχετε όλη την εικόνα για τις πράξεις και τις τοποθετήσεις κάποιου. Δείξτε ότι είστε θετικοί και δεκτικοί, ακόμη και αν οι απόψεις του δεν συμφωνούν με τις δικές σας.

Μην σας κυριεύει ο εγωισμός

Μην προσπαθείτε να κυριεύσετε την κουβέντα ή να επιβάλλετε τις απόψεις σας. Να είστε και να φαίνεστε έτοιμοι να δεχτείτε και το διαφορετικό, το ξένο προς εσάς, χωρίς προκαταλήψεις. Να δώσετε στον συνομιλητή σας την ευκαιρία και το χρόνο να εκφραστεί, να του παραχωρήσετε το δικαίωμα να διαφοροποιηθεί με τις ιδέες τους, όσο προκλητικές ή αντίθετες και αν ακούγονται στα αυτιά σας. Να παραδεχτείτε τις αδυναμίες σας, να ζητήσετε την άποψή τους, τη συμβουλή τους, να νιώσει ότι για εσάς είναι σημαντικός, ότι τα λεγόμενά του έχουν βαρύτητα.

Μιλήστε θετικά στον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας

Χρησιμοποιήστε θετικές εκφράσεις και λέξεις. Πείτε τους έναν καλό λόγο, ένα κομπλιμέντο, και να το εννοείτε, κάντε τους να νιώσουν σημαντικοί και ξεχωριστοί. Άλλωστε, όπως λένε, οι άνθρωποι δεν θυμούνται τόσο αυτά που τους είπες, όσο το πώς τους έκανες να νιώσουν.

Είδατε? Είναι τόσο απλό να δημιουργήσουμε με αυτοπεποίθηση θετικές, γλυκιές σχέσεις με τους γύρω μας, υφιστάμενους ή νέους ανθρώπους στη ζωή μας. Αν μπορούσαμε να τα συνοψίζουμε όλα αυτά σε μία φράση; Ένα μόνο πράγμα θα λέγαμε:

Be the person you want to have in your life”Κεντρική φωτογραφία: Kelsey Chance on Unsplash