Αποφασίστηκε lockdown, λόγω της πανδημίας, και όλοι κλειστήκαμε στα σπίτια μας. Συναντηθήκαμε με τον χώρο μας και τους ανθρώπους μας, αλλά συνάμα έμειναν ερειμωμένες και εγκαταλελειμμένες οι πόλες μας. Αυτές οι πόλεις που φιλοξενούν την καθημερινότητά μας, τη ζωή μας, τη δουλειά μας, τη διασκέδασή μας. Αυτές οι πόλες τις οποίες έχουμε περπατήσει βιαστικά, χαρούμενα, αποφασιστικά, αλλά και- πόσες φορές- με κυρτούς τους ώμους από τα προβλήματα, τις στενοχώριες, την κούραση, τις έγνοιες. Αυτές τις πόλεις που θαυμάσαμε προσπερνώντας τα γεμάτα ιστορία κτίριά τους, που κοντοσταθήκαμε χαζεύοντάς τα, και που άλλοτε προσπεράσαμε βιαστικά χωρίς να τους ρίξουμε μια δεύτερη ματιά.

Τώρα που αυτές οι πόλεις έχουν αναγκαστικά ερημώσει, όση φυσική ομορφιά και ιστορία και αν εκπέμπουν, νομίζω θα συμφωνήσετε ότι δεν είναι το ίδιο ελκυστικές. Γιατί την ομορφιά δεν την δίνουν τα κτίρια, την δίνουν οι άνθρωποι, με τον παλμό τους, την κίνησή τους, τη διάδρασή τους.

Ας ταξιδέψουμε από την οθόνη του υπολογιστική ή του κινητού μας, σε μερικές από τις πιο αγαπημένες πόλεις του κόσμου, και ας τις δούμε μόνες, γυμνές, χωρίς το βασικό στολίδι τους, τους ανθρώπους τους.

Μιλάνο – Η καρδιά της μόδας

Παρίσι – Η αιώνια ρομαντική πόλη

Νέα Υόρκη – Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ

Λονδίνο – Η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα

Μαδρίτη – Ταξίδι στο χρόνο