Ηλιάννα Πεσσάρη
Ψυχολόγος, ειδικευμένη στη βιωματική ψυχοθεραπεία μέσω ψυχοδράματος | Καθηγήτρια Yoga

Υπάρχει ένας ασυνείδητος τρόπος που λειτουργεί μέσα μας αθόρυβα στην επιλογή συντρόφου.

Το πως επιλέγω σύντροφο και ερωτεύομαι φαίνεται να είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά αν το κοιτάξουμε βαθύτερα η επιλογή μου είναι επηρεασμένη από τα προηγούμενα βιώματα μου και από ιδέες και πεποιθήσεις ενσωματωμένες μέσα μου από τον τρόπο που μεγάλωσα, από τους γονείς μου και τη σχέση τους, από το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον και την οικογενειακή ιστορία που έχω πίσω μου αλλά και από το κοινωνικό σύνολο, τη χώρα που ζω, την εποχή…

Η ίδια σχέση που έχουν οι γονείς μου και ο τρόπος που την διαμορφώνουν, αν την φροντίζουν ή όχι, αν είναι καλά μέσα σε αυτήν ή όχι, αυτά που έβλεπα καθώς μεγάλωνα και ο τρόπος που εισέπραττα τη σχέση του ως παιδί, και ακόμα αυτό που πιστεύουν για τις σχέσεις, τη θέση του κάθε φύλου κ.α. επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο, τον έρωτα, τις σχέσεις, τον σύντροφο που θα επιλέξω, με έναν τρόπο ασυνείδητο, όχι ξεκάθαρο.

Μπορώ να σκεφτώ πολλές διαφορετικές θέσεις και τρόπους επιρροής όμως πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του μοναδική πορεία, ιστορία πίσω του, τα δικά του βιώματα και την δική του μοναδική οπτική πάνω στα πράγματα, οπότε θα κατέληγε σε απλή γενίκευση.


Τα σενάρια ζωής δεν είναι πάγια, αλλά δυναμικά, μπορούν να αλλάξουν αν το αποφασίσουμε και μόνο η συνειδητοποίηση του σεναρίου το οποίου εκδραματίζουμε είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν σενάρια ζωής όπου εγώ η ίδια είμαι η πρωταγωνίστρια και άλλα όπου είμαι παραδίπλα και τοποθετώ κάποιον άλλον στο κέντρο. Υπάρχουν σενάρια ζωής όπου στόχος είναι η ευτυχία μου και άλλα όπου στόχος είναι η ευτυχία κάποιου άλλου ή ακόμα και η δική μου δυστυχία.

Μέσα σε ένα σενάριο όπου αναζητώ την προσωπική μου ευτυχία, μπορώ να έχω ενσωματωμένες αξίες όπως ο σεβασμός, η ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, το μοίρασμα των ευθυνών, η απόλαυση της ζωής και του έρωτα, η φροντίδα… Σε κάποια άλλα σενάρια μπορεί να έχω ως ασυνείδητο στόχο την “δυστυχία” μου ή τη συνεχή ταλαιπωρία μου και αυτό γιατί μπορεί κάπου στη ζωή μου να έμαθα ότι δεν αξίζω την αγάπη, ή τη χαρά. Μέσα σε αυτό το σενάριο λειτουργούν αξίες όπως οι άλλοι αξίζουν περισσότερο από μένα, τα πράγματα αξίζουν μόνο όταν έχω κουραστεί πολύ για να τα πετύχω, αν χωρίσω σημαίνει ότι έχω αποτύχει, κ.ο.κ.

Πολύ δύσκολα και έως και επικίνδυνα σενάρια ζωής που μπορούν να μας εγκλωβίσουν μέσα σε καταστάσεις μη λειτουργικές για μας, ακόμα και κακοποιητικές. Αυτά τα ασυνείδητα σενάρια που τα έχουμε μάθει σε μικρή ηλικία, επηρεάζουν και την επιλογή του ατόμου που θα ερωτευτώ. Μπορεί να επιλέγω ανθρώπους μη διαθέσιμους και μη φροντιστικούς και  να προσπαθώ συνεχώς να το κάνω να πετύχει. Μπορεί μέσα από την επιλογή μου ασυνείδητα να αναπαράγω τη σχέση των γονιών μου και να εγκλωβίζομαι μέσα σε αυτήν όπως ένιωθε η μητέρα μου ή ο πατέρας μου, ανάλογα με ποιόν έχω ταυτιστεί.

Νομίζω ότι είναι ένα τεράστιο θέμα με άπειρες πιθανότητες. Η γενική ιδέα πάντως είναι αυτή.

Ευτυχώς, μέσα σε αυτήν μπορώ να δω και την ελπίδα της αλλαγής. Όταν το ασυνείδητο γίνεται συνειδητό έχω τη δυνατότητα να το αλλάξω και να το επαναπροσδιορίσω, να το δημιουργήσω στα μέτρα μου, να με βάλω προτεραιότητα και να φτιάξω τη ζωή που θέλω.

Αν δεν είσαι καλά μέσα στη σχέση διερωτήσου, παρατήρησε αν αυτό συμβαίνει συχνά, αν οι σχέσεις που έχεις κάνει μέχρι τώρα μοιάζουν με κάποιο τρόπο, δες αν υπάρχει κάποιο μοτίβο, και αν υπάρχει το τι σου θυμίζει, βρες τη δική σου απάντησε και άλλαξε το σενάριο!