Σας το έχω εξομολογηθεί πολλές φορές. Το άγχος, όσο και αν προσπαθώ να το καταπολεμήσω, είναι συνεχώς στην καθημερινότητά μου. Σίγουρα οφείλεται στους αστάθμητους παράγοντες που κυριεύουν τη ζωή μας και λίγα μπορούμε να κάνουμε για να τους αποτρέψουμε, είναι όμως εξίσου σίγουρο πλέον για εμένα ότι οφείλεται και στο πως -από την παιδική ακόμη ηλικία- οι ίδιοι και το περιβάλλον μας εκπαιδεύουν τις αντιδράσεις μας στα διάφορα ερεθίσματα και γεγονότα. Και, επειδή, το άγχος μπορεί πραγματικά να μας βασανίσει, να μας καταστρέψει κάθε ευκαιρία για μια ήρεμη καθημερινότητα, ακόμη και να μας αρρωστήσει, και έχοντας δοκιμάσει κατά καιρούς πολλούς τρόπους για να το αποφύγω ή, έστω, να το μετριάσω, έχω καταλήξει ότι για εμένα έχει αποτέλεσμα στον έλεγχο των σκέψεων γεμάτων άγχος που με καταλύζουν να:

Προσπαθώ να αντιμετωπίσω τις σκέψεις μου σαν σενάρια, όχι σαν αναπόφευκτα γεγονότα

Και η αλήθεια είναι ότι το μυαλό όλων μας μπορεί να φτιάξει πολλά, μα πάρα πολλά σενάρια, συνήθως άσχημα, καταστροφικά, πιο αδυσώπητα από ο,τιδήποτε θα μπορούσε η ίδια η ζωή να μας φέρει. Και, όμως, σκεφτείτε πόσες φορές μπροστά σε μια κατάσταση, μπροστά σε ένα πρόβλημα αφήσατε το μυαλό σας να γράψει σενάρια χολυγουντιανών προδιαγραφών, μόνο και μόνο για να σας διαψεύσει η ζωή λίγο μετά δίνοντάς σας μια πιο ήπιο -ίσως και ευχάριστη, ανέλπιστη- εξέλιξη των γεγονότων;

Σκέφτομαι πόση αξία θα έχει αυτή η σκέψη, αυτό το πρόβλημα σε 5 χρόνια από τώρα

Το πιο πιθανό είναι καμία. Θα φαντάζει πολύ μικρό, πολύ παλιό, εάν δεν έχει ξεχαστεί παντελώς για να δώσει τη θέση του σε νέα προβλήματα και καταστάσεις που θα φέρει η ζωή στο δρόμο μου. Η σκέψη και μόνο αυτή με βοηθά να βάζω τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, να αντιλαμβάνομαι ότι ίσως δίνω στο τώρα μου περισσότερη σημασία από όση οφείλω συνολικά στη ζωή μου.

Προσπαθώ να έχω την κυριαρχία των σκέψεών μου

Μόλις συνειδητοποιήσω ότι έχω μπει σε έναν στρόβιλο αρνητικών και αγχωτικών σκέψεων, αμέσως προσπαθώ να πάρω πίσω τον έλεγχο του μυαλού μου, να αντικαταστήσω τις σκέψεις αυτές με ευχάριστες και αισιόδοξες, ακόμη και να απασχολήσω τον ευατό μου με μια ασχολία που θα με γεμίσει θετικά συναισθήματα. Είμαι κυρίαρχος του μυαλού μου και εγώ θα ορίζω τις σκέψεις μου.

Ξέρω ότι όλες οι σκέψεις μου δεν έχουν την ίδια βαρύτητα

Και προσπαθώ να δίνω σε κάθε μία την αξία που της ταιριάζει. Δεν τις αναιρώ και δεν τις απαρνούμαι αμέσως, ακόμη και τις αρνητικές. Προσπαθώ να τις παρατηρώ, να καταλαβαίνω τι τις προκαλεί, και πάντα αναζητώ την αιτία τους, αυτή που τις προκάλεσε και εκεί, στη ρίζα τους, είναι που θα πρέπει να δώσω μία λύση οριστική ώστε να μην με επισκεφθούν ξανά.

Πιστεύω πλέον ότι εάν δεν είναι θέμα υγείας δεν είναι πραγματικά πρόβλημα

Δεν είναι κλισέ, είναι πραγματικότητα. Ό,τι και αν μας δημιουργεί άγχος και στενοχώρια είναι θέμα οπτικής, χρόνου και στρατηγικής για να λυθεί, αρκεί να είμαστε γεροί, να έχουμε την υγεία μας για να μπορούμε να έχουμε και το σθένος να υψώσουμε το ανάστημά μας σε ο,τιδήποτε αρνητικό υπάρχει γύρω μας.

Κεντρική φωτογραφία: Anthony Tran on Unsplash