Η διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είναι μία περίοδος ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης και ανανέωσης. Για πολλούς όμως μπορεί να αποτελέσει μια περίοδο ανησυχιών και άγχους. Συνήθως οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις είναι υψηλές και κάπου εκεί χάνεται η όρεξη και η διάθεση για ένα αξέχαστο ταξίδι. Η ταλαιπωρία των πολύωρων ταξιδιών, η ασυμφωνία των ενδιαφερόντων, οι οικονομικές διαφορές και άλλα τέτοια απρόοπτα κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορούν να προκαλέσουν τσακωμούς στο ζευγάρι. Ας εξετάσουμε λοιπόν μερικούς λειτουργικούς τρόπους για την αποφυγή των τσακωμών αυτών.

Δέσμευση ως προς την επίλυση και όχι αποφυγή

Ως γνωστόν τα προβλήματα δεν λύνονται από μόνα τους αλλά αντίθετα απαιτούν διάθεση και υπομονή για την προσπάθεια επίλυσης τους. Είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να δείχνουν κατανόηση χωρίς διάθεση χλευασμού και υποτίμησης της όποιας ενόχλησης του άλλου, έτσι ώστε να είναι σε θέση οποιαδήποτε στιγμή να μπορούν να επικοινωνήσουν και να συζητήσουν για οτιδήποτε τους έχει ενοχλήσει χωρίς να φοβούνται μήπως ακουστούν υπερβολικοί και δραματικοί. Αν από την άλλη κάνουν προσπάθειες να συζητήσουν χωρίς κάποιο αποτέλεσμα πρέπει να αναθεωρήσουν τον τρόπο που επικοινωνούν έτσι ώστε να είναι απόλυτα ξεκάθαροι με τα λόγια τους ώστε να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις. Σε κάθε περίπτωση το να αποφεύγουν να επιλύσουν τις όποιες διαφορές τους δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι άλυτες συγκρούσεις δεν αργούν να βγουν στην επιφάνεια της σχέσης.

Αλλαγή ρολών

Αν για παράδειγμα ο ένας μόνο σύντροφος υποχωρεί σε κάθε τσακωμό είναι καλό να χρησιμοποιηθεί μία διαφορετική μέθοδος για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της, όπως για παράδειγμα στον επόμενο τσακωμό να υποχωρήσει ο άλλος σύντροφος.

Προγραμματισμός

Αν υπάρχει ασυμφωνία στα ενδιαφέροντα είναι καλό να υπάρξει ξεκάθαρος προγραμματισμός πριν τις διακοπές με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο συντρόφων. Μεγάλη σημασία έχει το να υπάρχει αλληλοκατανόηση και σεβασμός των επιθυμιών και των αναγκών των συντρόφων και να μην παίρνει αποφάσεις και κάνει τις επιλογές μόνο ο ένας. Αν για παράδειγμα γίνει μία υποχώρηση από την πλευρά του ενός συντρόφου την επόμενη φορά καλό είναι ο άλλος σύντροφος να κάνει την υποχώρηση. Αν κανείς από τους δύο δεν είναι πρόθυμος για υποχωρήσεις τότε πρέπει να επιλεγούν διακοπές που να βασίζονται σε κοινά ενδιαφέροντα.

Αισιοδοξία

Είναι σημαντικό οι σύντροφοι να γνωρίζουν ότι τα προβλήματα είναι επιλύσιμα και να μην απογοητεύονται με τον πρώτο τσακωμό φέρνοντας την καταστροφή. Αν υπάρχει αγάπη και σεβασμός η αποτελεσματικότερη επικοινωνία είναι κάτι το οποίο μπορεί να εξασκηθεί.

Η Μαρίνα Παπαδημητρίου είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και έχει εκπαιδευτεί στη Συμβουλευτική και Θεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας. Έχει ολοκληρώσει κύκλους εκπαιδευτικών σεμιναρίων Ψυχοπαθολογίας και Ψυχαναλυτικών σεμιναρίων και παρακολουθεί ενεργά επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια με κυρίως κλινικό και συμβουλευτικό περιεχόμενο ώστε να βρίσκεται πάντα στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης.
Μπορείτε να τη βρείτε στο προφιλ της στο instagram: _instanthappiness
Στοιχεία επικοινωνίας email: marinapapadimi@gmail.com instagram: marinaapapa_
Κεντρική φωτογραφία: Toa Heftiba on Unsplash