Άννα Σκουλαρίκη
A story to tell…

Από τις  συνηθέστερες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει κάποιος στη ζωή του. Άνθρωποι που έφυγαν από το διάβα μας, ξαναχτυπάν την πόρτα της καρδιάς και του μυαλού  μας για να ματα-ξαναβρούν μια θέση. Ίσως και εμείς να βρεθήκαμε κάποια φορά στο ρόλο του επιστροφέα. Άραγε τι κάνει τους ανθρώπους πηγαίνουν και να έρχονται σε σχέσεις που έχουν δοκιμαστεί και τελείωσαν; Το να ζητάς μια δεύτερη ευκαιρία είναι ένδειξη θάρρους ή ένα ακόμα mind game επιβεβαίωσης; Σε κάθε περίπτωση η απόφαση να δεχθούμε πίσω έναν πρώην φαντάζει σταυροδρόμι. Και επειδή μάλλον είναι, οφείλουμε να σκεφτούμε διπλά και τριπλά την απάντηση που θα δώσουμε.

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει

Ας πάρουμε το χρόνο μας να ζυγίσουμε το παρελθόν. Ένας σημαντικός λόγος που θα επηρεάσει τη φορά που θα δείξει το βελάκι, είναι η αιτία του χωρισμού. Αν αυτό το ΓΙΑΤΙ είναι ακόμα δυσκολοχώνευτο, μία απόπειρα  επανασύνδεσης, αργά ή γρήγορα, θα αποδειχθεί μάταιη. Ας αναλογιστούμε όλα εκείνα που μας έφεραν στο χωρισμό, προσθέτοντας έπειτα και τις ευχάριστες στιγμές που ζήσαμε μαζί. Αν δυσκολεύεται η προσωπική μας ζυγαριά να δείξει προς τα που κλίνει η απάντηση μας, ας εμπιστευθούμε το πρόβλημα μας σε έναν, κατά γενική ομολογία αντικειμενικό, και επιστήθιο φίλο μας. Να ζητήσουμε από το φίλο να μας πει τη γνώμη του, χωρίς φόβο και πάθος, για να αποκτήσουμε και την “απ’έξω” οπτική, η οποία θα βοηθήσει στην συνολική.

Πόσες αποδείξεις θες;

Σε ποια γυναίκα δεν αρέσουν τα κομπλιμέντα, οι υποσχέσεις αιώνιας αγάπης και τα ακριβά δώρα; Στην περίπτωση της δεύτερης ευκαιρίας, όμως, το σώφρον είναι να μην υποκύψουμε σε τέτοιες εκφράσεις ενδιαφέροντος. Αν ο πρώην σύντροφός μας αναζητάει τον τρόπο να ξαναμπεί στη ζωή μας, μόνο ο χρόνος είναι ικανός να δείξει τις αληθινές του βλέψεις και προόδους. Οι άνθρωποι αποκαλύπτονται με τον καιρό και στις λεπτομέρειες, και ας μην ξεχνάμε ότι “βαριά” κουσούρια όπως τζόγος, ποδόγυρος, ουσίες, σπάνια αλλάζουν και ξεπερνιούνται.

Το απέναντι δέος

Πρέπει να αυξήσουμε τα επίπεδα παρατηρητικότητας που διαθέτουμε για να δούμε αν αυτός ο άνδρας που έχουμε μπροστά μας ΤΩΡΑ, μας αρέσει και μας ταιριάζει. Να σιγουρευτούμε πως δεν είναι μία αντανάκλαση ενός επιλεκτικά ευτυχισμένου χθες. Καθώς έχουμε ήδη ζήσει μία πρώτη σχέση με τον ex, τα μάτια μας μπορεί να γελιούνται από την αποτυπωμένη  στο μυαλό μας εικόνα του ΤΟΤΕ, όταν τον ερωτευτήκαμε. Το πρόσωπο που επανεμφανίζεται μπροστά μας σίγουρα έχει δείξει αρκετά από τα ψεγάδια του, άρα τώρα ξέρουμε καλύτερα από πριν με τι έχουμε να κάνουμε. Το καθαρό μυαλό είναι η λύση για μία σωστή μελλοντική απόφαση.

Yes, I Do!

Οι πράξεις και όχι τα λόγια είναι αυτά που θα καθορίσουν αν ο πρώην έχει τα φόντα να γίνει μέλλων.

  • Δέχεται να ακολουθήσει μαζί μας ένα πρόγραμμα συνεδριών συμβουλευτικής σχέσεων. Αν την πρώτη φορά δε βρήκαμε την άκρη μόνοι μας, ίσως ένα εξειδικευμένο “τρίτο πρόσωπο” να φανεί αρκετά υποστηρικτικό και σωτήριο για τη σχέση, που τώρα πια, σα δεύτερη φορά, επενδύουμε και διακινδυνεύουμε ακόμα περισσότερα.
  • Είναι φανερή στις εκφράσεις του η στενοχώρια για το διάστημα που ήμασταν απομακρυσμένοι.
  • Παραδέχεται τα λάθη του από μόνος του. Σημάδι οτι έκανε τη ενδοσκόπηση του καθ’όλη τη διάρκεια του χωρισμού και οτι είναι πεπεισμένος πως μπορεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα που από τη μεριά του πλήγωσαν τη σχέση.
  • Αποδέχεται να μπει σε μία εκ βαθέων συζήτηση εφ’όλης της ύλης. Εκεί θα καταλάβουμε αν τα κίνητρα της επιστροφής είναι αγνά ή υποκινούμενα από κάποια σκοτεινή μεριά του μυαλού του. Επιβάλλεται να θέσουμε ερωτήσεις για το παρελθόν αλλά και για το μέλλον της σχέσης μας, ως προς αυτόν .
  • Και τέλος, αν μας προτείνει συμβίωση ή μας κάνει πρόταση γάμου, τότε να ζήσουμε, να ευτυχήσουμε και καλούς απογόνους!


Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι όλες οι σχέσεις είναι διαφορετικές, έχουν το δικό τους background και τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί κανόνα σε ενδεχόμενο ΝΑΙ ή ΟΧΙ της δεύτερης ευκαιρίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη φορά τα ηνία δεν πρέπει να τα έχει μόνο το συναίσθημα, αλλά και η ξεκάθαρη σκέψη μαζί με τις κοινές προθέσεις. Η επανασύνδεση είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία από τη αρχική σύνδεση δύο ανθρώπων και καλό είναι να τσεκάρουμε πάνω από όλα τα δικά μας θέλω, που μάλλον και αυτά θα έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και την προσθήκη νέων εμπειριών.

Η μοναξιά, η ανάγκη, ο εγωισμός, η ανασφάλεια, η δύναμη της συνήθειας, η ορμή της κατάκτησης και ο κοινωνικός περίγυρος είναι συστατικά που μπορεί να θολώσουν την κρίση μας τη στιγμή της κρίσης, παγιδεύοντας μας χειροπόδαρα σε μία σχέση που πολλές φορές έχει αποκαλύψει ήδη από την αρχή τη δυναμική της. Με ανοιχτή καρδιά και νου, μα πάνω από όλα με ανοιχτά μάτια θα μπορέσουμε με περίσσια αυτοπεποίθηση να πορευτούμε σε ένα μέλλον που εμείς ονειρευόμαστε, χωρίς να γινόμαστε βορά στις διαθέσεις “ακατάλληλων” πρώην.

Υ.Γ.  Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε με βάση προσωπικές εμπειρίες, σκέψεις και διαδρομές.Κεντρική φωτογραφία: Photo by Jonathan Borba on Unsplash