Νομίζω ελάχιστες από εμάς δεν έχουν ζήσει μία σχέση από απόσταση. Και είμαι σίγουρη ότι, ανεξαρτήτως της έκβασης της, έχει μείνει σε όλες μας αξέχαστη. Οι σχέσεις από απόσταση είναι συνήθως περίπλοκες, με αρκετό δράμα και άυπνες νύχτες αλλά, ακριβώς επειδή δεν έχουν την τριβή της καθημερινότητας, συνήθως -και ειδικά στην αρχή- φαντάζουν ιδανικές, παραμυθένιες, με δυνατά συναισθήματα που ενισχύονται αναλογικά με τα χιλιόμετρα που μεσολαβούν (αν πάλι μιλάμε και για διαφορετικό time zone, εκεί πλέον ο ρυθμός αύξησης μετατρέπεται σε εκθετικό). Οι σχέσεις από απόσταση είναι πάντα πιο δύσκολες για αυτούς που μόλις γνωρίστηκαν, για τις προσωπικότητες που δεν συγκρούστηκαν και δοκιμάστηκαν μέσα στις συγκυρίες και τον χρόνο, σε σύγκριση με τις μακροχρόνιες σχέσεις που συνήθως αναπτύσσουν εδραιωμένους κώδικες επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού.

Προτού, όμως, ξεκινήσετε να σκέφτεστε ότι η απόσταση θα γράψει για εσάς ένα χολυγουντιανό σενάριο ρομαντικής κομεντί, καλό θα ήταν να ζυγίσετε και να εξετάσετε κάποια πράγματα, ειδικά αν η σχέση αφορά σε μία γνωριμία που μόλις κάνατε – πχ τυχαία σε μία έξοδο, σε ένα νησί στις καλοκαιρινές διακοπές, στη στάση του λεωφορείου. Αφήστε, λοιπόν, για λίγο στην άκρη το ρόλο της Μέγκ Ράιν (θα έχετε εβδομάδες, μήνες, ίσως και χρόνια, για να τον ζήσετε) και φορέστε την καπαρντίνα του Σέρλοκ Χολμς για να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για το νέο έτερον ήμισυ. Καταρχάς, διασφαλίστε ότι δεν θα σας βγει στην πορεία παντρεμένος σε κάποια άλλη χώρα, κατάδικος που δραπέτευσε ή playboy με κατακτήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Δεν είναι ποτέ κακή ιδέα, όσο είστε ακόμη μαζί και πριν μπουν οι αποστάσεις και τα τηλέφωνα/skype/ facetime ανάμεσά σας, να τον ρωτήσετε απευθείας (ναι, και ας είναι ανακριτικό το ύφος, δεν χωρούν σε αυτές τις καταστάσεις ντροπές) κάποια περισσότερα πράγματα για τον ίδιο, την οικογένειά του, το τόπο και το είδος εργασίας του, να ζητήσετε να σας δώσει έστω ένα σταθερό τηλέφωνο (όπως και να το κάνεις είναι μία επιβεβαίωση ότι πρόκειται για πρόσωπο με φυσική -στο φορολογική δεν ειπεισέρχομαι- έδρα). Μην μπείτε στην περιπέτεια -όσο συναρπαστική και αν φαντάζει- μιας σχέσης από απόσταση με έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζετε καλά και υπάρχουν θολά σημεία στην προσωπικότητα ή στη ζωή του. Η απόσταση, το μόνο που θα καταφέρει, είναι να τα διογκώσει με συνέπειες, συνήθως, δακρύβρεχτες.

Αν, ωστόσο, όλα τα τεστ έχουν περαστεί με επιτυχία και έχετε αποφασίσει ότι η σχέση από απόσταση είναι τελικά αυτό που πραγματικά θέλετε, υπάρχουν κάποια μυστικά που θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να διατηρήσετε τη σχέση, αλλά και να την ενδυναμώσετε μέσα από αυτή την εμπειρία.

Περιορίστε την επικοινωνία σας στην απολύτως απαραίτητη

Ναι, καλά ακούσατε. Είμαστε ανεξάρτητες γυναίκες και δεν καταδεχόμαστε να γινόμαστε κτητικές ή needy. Μην επιδιώκετε να μιλάτε μόνο και μόνο για να μιλήσετε. Στο τέλος θα βαρεθείτε και δεν θα έχετε τι να πείτε. Δε χρειάζεται να είστε online όλη μέρα και όλη νύχτα, όσα και αν έχετε να πείτε θα εξαντληθούν κάποια στιγμή. Αυτό που χρειάζεται να επιδιώξετε να έχετε είναι ποιοτική επικοινωνία. Αλλιώς, η προσμονή του να μιλήσετε και να δείτε ο ένας τον άλλο θα αντικατασταθεί σύντομα με ένα “ουφ! τι να πούμε πάλι”. Πιστέψτε με, δεν το θέλετε αυτό!

Αξιοποιήστε την τεχνολογία στο έπακρο

Zoom, messenager και skype είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που σου προσφέρει η τεχνολογία για την ευτυχία σου. Μιλήστε, επικοινωνήστε, μοιραστείτε στιγμές της καθημερινότητας, κάντε πράγματα μαζί. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί να κάνετε μαζί online τις αγορές σας από το αγαπημένο σας e-shop, να πιείτε ένα ποτάκι, να μαγειρέψετε από απόσταση, ακόμη και να απολαύσετε ένα ρομαντικό δείπνο από απόσταση; Σίγουρα δεν είναι ιδανικό, είναι όμως διαφορετικό, και όπως έχουμε πει οι δύσκολες καταστάσεις απαιτούν αποφασιστικές και ευφάνταστες λύσεις.

Να είστε θετικοί και καλοπροαίρετοι

Παρεξηγήσεις και καυγάδες δημιουργούνται όταν δύο άνθρωποι είναι κοντά, πόσο μάλλον από απόσταση. Σε οτιδήποτε συμβεί, αν δεν σας πήρε τηλέφωνο την ώρα που είπε, αν δεν απάντησε στο video call σας, αν σας φαίνεται περίεργος σε κάποιο τηλεφώνημά σας, μην υποθέτετε πάντα το χειρότερο. Μπορεί να συντρέχουν χίλιοι δύο λόγοι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με εσάς. Μην βάζετε το χειρότερο στο μυαλό σας, μην αντιδράστε με νεύρα και ζήλια. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να επιβαρύνετε μία ήδη δύσκολη κατάσταση με αρνητικά vibes και συναισθήματα. Πάνω από όλα να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το πως θα είναι η καθημερινότητα μιας σχέσης από απόσταση. Δείξτε εμπιστοσύνη (σε λογικά βέβαια πάντα πλαίσια, μην μας πουν και αφελείς…).

Κάντε εκπλήξεις ο ένας στον άλλο

Μη μένετε μόνο στα video calls και στα τηλεφωνήματα. Με κάθε ευκαιρία προγραμματίστε ή κάντε έκπληξη ο ένας στον άλλο και συναντηθείτε από κοντά. Μετά από τόση προσμονή σίγουρα θα συμβάλει στο περάσετε αξέχαστα!

Απολαύστε την ελευθερία σας

Δεν είναι απαραίτητα κακό που δεν είστε 24 ώρες το 24ωρο μαζί. Το αντίθετο θα έλεγα. Έχετε το χρόνο να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας, να δείτε φίλες και φίλους, να ασχοληθείτε με τη δουλειά σας ή ένα σημαντικό στόχο σας, όπως το να γραφτείτε επιτέλους γυμναστήριο ή να ξεκινήσετε εκείνο το σεμινάριο που αναβάλετε καιρό. Μη δίνετε όλη σας την ενέργεια και σκέψη στη σχέση ή στο τι μπορεί να κάνει ο άλλος που βρίσκεται μακριά. Ασχοληθείτε με τη ζωή σας και τον εαυτό σας!

Δημιουργήστε ένα πλάνο για την πορεία της σχέσης

Σίγουρα αυτή η κατάσταση όσο ρομαντική και αν είναι δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Φτιάξτε ένα πλάνο για το μέχρι πότε αυτή η συνθήκη του να ζείτε χωριστά είναι εφικτό να συνεχίσει. Βάλτε κάποιους κοινούς στόχους για την πορεία της σχέσης και ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (για παράδειγμα ότι θα κάνετε κάθε μήνα ένα ταξίδι μαζί, ότι θα ξεκινήσετε να αποταμιεύετε για το κοινό σας σπίτι κ.α.) Μιλήστε για το μέλλον, κάντε σχέδια. Οι κοινοί στόχοι και η προσμονή για ένα κοινό αύριο δένουν έναν ζευγάρι και η προοπτική του ότι τα καλύτερα είναι μπροστά σας θα αμβλύνει κάθε δυσκολία μιας σχέσης από απόσταση.