Η επιλογή ενός βιβλίου που απευθύνεται σε γονείς και υπόσχεται να ξεκλειδώσει και να αναλύσει την ψυχολογία και τις συμπεριφορές των παιδιών, αλλά και να προσφέρει συμβουλές και προτάσεις για τη σωστή ανατροφή τους, τη συμπεριφορά μας απέναντί τους και τη διαμόρφωσή τους στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Έχοντας διαβάσει αρκετά βιβλία για γονείς, σας προτείνω 5 βιβλία που σίγουρα θα σας δώσουν μία νέα οπτική για τον κόσμο και την ψυχολογία των παιδιών σας και θα σας κάνουν να σκεφτείτε, να προβληματιστείτε, να παραδεχτείτε και να ενεργήσετε υπό το πρίσμα της ενσυναίσθησης και της κατανόησης και της αγάπης άνευ όρων. Πάνω από όλα, τα βιβλία αυτά, δεν θα σας κάνουν να αισθανθείτε ότι κάνετε κάτι -ή όλα λάθος- αλλά θα σας κάνουν να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το ότι κάνετε το καλύτερο που μπορείτε και δεν είστε μόνες στην πιο δύσκολη, περίπλοκη, αλλά και τόσο συναρπαστική αποστολή: την ανατροφή των παιδιών σας.

Όλες οι προτάσεις είναι από τα αγαπημένα μας eshop των Εκδόσεων Διόπτρα και του Public


Από την παιδική μας ηλικία μαθαίνουμε να ντρεπόμαστε για τα συναισθήματά μας, να φοβόμαστε τη δύναμή τους και να τα κρύβουμε επιμελώς. Τα χωρίζουμε σε αρνητικά και θετικά, καταπιέζουμε όσα κατατάσσουμε στα αρνητικά και κρυβόμαστε ακόμη και από τον εαυτό μας.
Το βιβλίο αυτό εξηγεί γιατί η αποδοχή των συναισθημάτων μας, ακόμη και του θυμού, της ζήλιας και όσων γενικά χαρακτηρίζουμε ως αρνητικά, δεν εμποδίζει, αλλά, αντίθετα, βοηθά στην κατάκτηση της επιτυχίας και της ευημερίας.Η νοημοσύνη κάθε ανθρώπου είναι τόσο μοναδική όσο και ένα δακτυλικό αποτύπωμα, κάτι που αποδεικνύουν οι καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων γύρω μας. Σκεφτόμαστε με ήχους, με χρώματα, με λέξεις, με κίνηση, με αριθμούς, με ενσυναίσθηση. Σκεφτόμαστε συνθετικά.Κάθε γονιός θέλει δύο βασικά πράγματα:
Να είναι το παιδί του ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσει με την ανατροφή του.
Πώς επιτυγχάνονται όμως αυτά; Σε αυτό το καθηλωτικό, έξυπνο και με χιούμορ βιβλίο, η αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry εξηγεί πώς χτίζονται ισχυροί δεσμοί αγάπης με τα παιδιά μας και πώς αυτοί οι δεσμοί προάγουν την πνευματική και ψυχική υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στη μετέπειτα ζωή τους. Αντί να καταστρώσει το «τέλειο» πλάνο ανατροφής, μας προσφέρει μια πλήρη εικόνα των στοιχείων που οδηγούν στη βέλτιστη σχέση γονέα-παιδιού.Και όμως, σύμφωνα με αυτό το βιβλίο το πιο ωραίο δώρο που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου είναι να το… αφήσεις ήσυχο. Προσπέρνα τα νεύρα και τους θυμούς του άτακτου παιδιού σου και δες την ψυχή του που δοκιμάζεται, που μεγαλώνει, που ψάχνεται και προβληματίζεται για όλα. Μάθε να βλέπεις «βαθιά». Πίσω από καβγάδες, να διακρίνεις τις φοβίες του.
Πίσω από βρισιές και φωνές, τη μοναξιά του.
Πίσω από το αλλοπρόσαλλο «φαίνεσθαι», την ψυχική του ομορφιά.Τι γνωρίζει ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου για την ανατροφή χαρούμενων και γεμάτων αυτοπεποίθηση παιδιών;
Γνωρίστε τα μυστικά της δανέζικης ανατροφής από τους πιο ευτυχισμένους γονείς στον κόσμο.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους.