Καθημερινά, πολλά κορίτσια μου με ρωτούν αν είναι απαραίτητο να υποβληθούν σε διάφορα διαγνωστικά τεστ δυσανεξίας προκειμένου να δουν αν κάποια τρόφιμα τις παχαίνουν ή δεν μπορούν να τις βοηθήσουν να χάσουν τόσο εύκολα βάρος.

Τι είναι δυσανεξία; Η δυσανεξία είναι η έλλειψη ανοχής· η αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε κάποια είδη τροφής. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι κάποια τρόφιμα ο οργανισμός σας δεν μπορεί να τα «ανεχτεί» ή πιο σωστά να τα πέψει όπως πρέπει. Αυτό θα οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα, ο κοιλιακός πόνος, η δύσπνοια κοκ αλλά δεν θα επηρεάσει ούτε τον ενεργειακό μεταβολισμό ούτε την πρόσληψη βάρους.

Η διαφορά της δυσανεξίας με την αλλεργία σε ένα τρόφιμο είναι οτι στην αλλεργία μπορεί να προκληθεί αλλεργικό σοκ ενώ στην δυσανεξία οχι. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει αλλεργία στο γάλα, μετά την κατανάλωση του θα ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό του, θα εκδηλώσει διάφορα συμπτώματα και ίσως χρειαστεί ακόμη και να νοσηλευτεί ενώ εάν έχετε δυσανεξία στο γάλα (στη λακτόζη του γάλατος) ίσως εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα χωρίς όμως να κινδυνεύει η υγεία σας και χωρίς να φοβάστε για το σωματικό σας βάρος.

Τα πολύ γνωστά «τεστ δυσανεξίας» δεν έχουν διαγνωστική αξία καθώς οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Μέχρι σήμερα, αν και πολύ έχουν ερευνηθεί δεν έχει αποδειχθεί σε καμία μελέτη ότι επηρεάζουν στον ενεργειακό μεταβολισμό και άρα έμμεσα στο σωματικό βάρος.

Το Υπουργείο Υγείας, τοποθετήθηκε ως  εξής:

«Η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση»


Η Θέλεια Βασιλαντωνάκη είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδικότητα στην ψυχολογία. Διατηρεί ιατρείο στο Γαλάτσι Αττικής. Αγαπά τη φύση τα ζώα και… τα παγωτά!

@dietitian_theleia
Κεντρική φωτογραφία: Huha Inc. on Unsplash