Ηλιάννα Πεσσάρη
Ψυχολόγος, ειδικευμένη στη βιωματική ψυχοθεραπεία μέσω ψυχοδράματος | Καθηγήτρια Yoga

Ο μήνας Δεκέμβρης φέρνει μαζί και τις γιορτές γεμάτες φώτα, κινητικότητα, διασκέδαση, ένα κάλεσμα για συναντήσεις και παρέες μαζί με ένα κάλεσμα για χαρά, κάποιες φορές επιβεβλημένο.

Κάποιοι περιμένουν τις γιορτές πως και πως, στολίζουν το σπίτι, οργανώνουν τραπέζια, ζουν τις γιορτές με χαρά και ενεργοποίηση. Για άλλους, οι γιορτές είναι πιο τυπικές, ίσως και λίγο ανούσιες. Μπορεί να τις ζουν σαν να μην συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο, σαν να μην αλλάζει κάτι.

Υπάρχουν και αρκετοί που βιώνουν μία θλίψη και κάποια δυσφορία στις γιορτές. Όλο αυτό το κλίμα χαράς και φωτεινότητας μπορεί να τους φέρνει σε επαφή με μία αίσθηση μοναξιάς, ή εσωτερικής θλίψης. Το έντονο κλίμα χαράς και γιορτής μπορεί να είναι πολύ δύσκολο καθώς έρχεται σε αντιδιαστολή με την εσωτερική προσωπική τους κατάσταση.

Φέτος είναι ιδιαίτερη χρονιά. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στις ζωές μας, και το κλίμα είναι γεμάτο ανασφάλεια, ρευστότητα, ίσως και αγωνία για το μέλλον. Υπάρχει ευρύτερα μία δυσκολία για όλους, είτε έμμεσα είτε άμεσα. Η πόλη έχει μία γιορτινή θλίψη, τα μαγαζιά είναι κλειστά, ο κόσμος είναι φοβισμένος, πιο μαζεμένος, πιο κλειστός. Το να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε, να συναντιόμαστε, να ταξιδεύουμε, να κάνουμε βόλτες στα μαγαζιά, όλα αυτά είναι πιο δύσκολα, μη εφικτά, ίσως και απαγορευμένα.

  • Ίσως να έχεις καταφέρει να διατηρήσεις τη χαρά σου για τις γιορτές, ίσως γιατί οι γιορτές να έχουν ένα πιο προσωπικό μήνυμα για σένα, μπορεί να βιώνονται πιο εσωτερικά, πιο οικογενειακά, πιο προσωπικά.
  • Ίσως φέτος να νιώθεις μία μεγάλη ματαίωση, μπορεί να σου κόβεται αυτή η γιορτινή φόρα, μπορεί να φέρνει στην επιφάνεια πιο έντονα όλη τη δυσκολία της εποχής, τη ρευστότητα, το κλείσιμο, το περιορισμό, τη μοναξιά.
  • Ισως, να είσαι μέρος των ατόμων που παρόλα αυτά χαίρεσαι που είναι χριστούγεννα, και προσαρμόζεσαι στην εποχή. Στολίζεις το σπίτι και χαίρεσαι πολυ με τις γιορτές οπως πάντα. Και μαζί με αυτήν την χαρά, μπορεί το ευρύτερο κλίμα να σου δημιουργεί μία αίσθηση ενοχής. Μπορεί να νιώθεις χαρά και να νιώθεις άσχημα που νιώθεις χαρά. Αν σου συμβαίνει αυτό είναι κάπως λογικό να συμβαίνει.
  • Και σίγουρα μπορεί να είσαι σε αυτούς που δυσκολεύονται πολύ, μπορεί η ζωή σου να έχει αλλάξει πολύ μέσα στην όλη κατάσταση. Μπορεί να περνάς δύσκολα έτσι κι αλλιώς, μπορεί να νιώθεις μόνος και τώρα ίσως αυτή η αίσθηση να εντείνεται.


Όπως και αν νιώθεις αυτά τα Χριστούγεννα θέλω να σου πω ότι είναι εντάξει. Είναι οκ να βιώνεις τα Χριστούγεννα όπως θες! Είναι εντάξει να θες να γιορτάσεις και είναι εντάξει να θες να αγκαλιάσεις! Είναι εντάξει να πονάς, να νιώθεις ότι πενθείς, να χάνεις το νόημα. Είναι εντάξει να νιώθεις μόνος, να φοβάσαι, να είσαι θλιμμένος. Είναι εντάξει να χαίρεσαι, να έχεις ανάγκη να φροντίσεις, να φωτίσεις το σπίτι σου και τον εαυτό σου.