Νάνσυ Τασιοπούλου
Εκπαιδευτικός – Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας

Η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες αποτελεί από τα πρώτα θέματα που συζητούνται τελευταία. Εκτός από τη συγκεκριμένη ημέρα που θα αρχίσουν τα μαθήματα, πολλοί γονείς σκέφτονται πώς θα γίνει ομαλή η προσαρμογή όχι μόνο των παιδιών τους αλλά και των ιδίων. Η μετάβαση από την ανεμελιά και χαλαρότητα του καλοκαιριού σε ένα πιο απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα  σίγουρα δεν είναι και από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορούν να διαχειριστούν τόσο οι μικροί όσο κι οι μεγάλοι! Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι ώστε να υποδεχθούμε το φθινόπωρο με αισιοδοξία και όρεξη για  καινούριες ,σχολικές και μη,εμπειρίες!

Ο προγραμματισμός είναι ο πιο καλός μας φίλος!

Έχουν γραφτεί πολλά για το πόσο καλό κάνει στα παιδιά να έχουν πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους. Όχι μόνο τους παρέχει ένα συναίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας, καθώς γνωρίζουν από πριν τι πρέπει να κάνουν, αλλά και τους δίνει την αίσθηση της ισορροπίας,  αφού έτσι βρίσκουν το χρόνο και να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και να επιδίδονται στις αγαπημένες τους ασχολίες.  Θα ήταν καλό οι γονείς να συμφωνήσουν στη διάρθρωση του προγράμματος με τα παιδιά τους, κυρίως όσον αφορά την ώρα του ύπνου που είναι βασικό στοιχείο για την ξεκούραση και ανάπτυξή τους. Μπορούν μαζί να σχεδιάσουν τι σχολικά εφόδια χρειάζεται να αγοράσουν, ακόμα και ποιες υγειινές τροφές θα ήταν καλό να καταναλώνουν μέσα κι έξω από το σχολείο.Δεν είναι τυχαίο ότι οι μαθητές που έχουν πολύ καλές σχολικές επιδόσεις ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα στον ύπνο, τη διατροφή και τις δραστηριότητές τους. 

Επικοινωνία πάνω από όλα!

Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών, όπου ο γονέας με ενσυναίσθηση και σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού του θα το ακούσει και θα συζητήσει μαζί του για το πως θα ήθελε να είναι η φετινή σχολική χρονιά. Βοηθάει πολύ να μιλάμε με τα παιδιά μας για τους συμμαθητές τους, τους δασκάλους τους, τα φετινά μαθήματα, τι προσδοκίες έχουν για τη φετινή χρονιά, τι τυχόν μπορεί να φοβούνται και τι χαίρονται στο σχολείο τους. Τα παιδιά επίσης τρελαίνονται να ακούνε τις προσωπικές ιστορίες των γονέων τους από τα σχολικά τους χρόνια, τι είχε πάει καλά και τι όχι, ποια ήταν τα αγαπημένα τους μαθήματα και οι αγαπημένοι τους δάσκαλοι ή ποιοι ήταν οι καλύτεροί τους φίλοι, που ίσως μπορεί να υπάρχουν ακόμα στη ζωή τους! Αυτή η επικοινωνία βοηθά το παιδί να καταλάβει ότι ο γονέας του είναι δίπλα του, το ακούει προσεκτικά και είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να το βοηθήσει να κατακτήσει τους στόχους του.

Η διασκέδαση δεν τελειώνει το Σεπτέμβριο!

Η ζωή μας θα ήταν πολύ ανιαρή, έως και ρομποτική, εάν δεν είχαμε διασκεδαστικά πράγματα να κάνουμε! Τα παιδιά θα συνεχίζουν να βλέπουν τηλεόραση και να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια με τους φίλους τους αλλά με μέτρο. Οι βόλτες στη όμορφη φύση και στις θάλασσες της χώρας μας  αποτελούν όαση στην καθημερινότητα της εβδομάδας και σε αυτό βοηθάει πολύ ο καλός καιρός που έχουμε. Η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων, ιδιαίτερα για τους μικρούς μας φίλους, είναι ένα εκπληκτικό ερέθισμα της φαντασίας και ,κατά συνέπεια, της δημιουργικότητάς τους. Για όσους μένουν στα αστικά κέντρα, μια βόλτα στο μουσείο ανοίγει τα μάτια των παιδιών μας  στην καλαισθησία και την ομορφιά. Ακόμα, οι σχολικές παρέες που ξαναβρίσκονται μετά από το καλοκαίρι δίνουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους  να πουν τα νέα τους, τις εμπειρίες τους και να μοιραστούν τις σκέψεις τους για τη φετινή σχολική χρονιά!

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι πολύτιμος αρωγός στην πρόσπάθειά μας για ομαλή προσαρμογή στη νέα σχολική χρονιά είναι το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι εκεί να μας ακούσουν και να μας συμβουλεύσουν αναλόγως, κυρίως γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι έχει διαφορετικές ανάγκες. Κόντρα στις προκλήσεις και τις δυσκολίες των καιρών μας, ας υποδεχτούμε το φθινόπωρο με ηρεμία, ψυχραιμία, θετική διάθεση αλλά κυρίως με πολλές αγκαλιές και φιλιά στα αγαπημένα, χαμογελαστά μας παιδάκια!! Καλή αρχή!!