Ηλιάννα Πεσσάρη
Ψυχολόγος, ειδικευμένη στη βιωματική ψυχοθεραπεία μέσω ψυχοδράματος | Καθηγήτρια Yoga

Η άνοιξη είναι μία μαγική και πολύ συμβολική εποχή.

Φέρνει μαζί το άνοιγμα, την αναγέννηση, τη δημιουργία, το φως.

Η μέρα σιγά σιγά μεγαλώνει δίνοντας πιο πολύ φως και αυτό αρχίζει να γίνεται εμφανές. Το φως αυτό είναι γλυκό και μας ζεσταίνει όμορφα καθώς βγαίνουμε από τον πιο βαρύ και πιο κλειστό χειμώνα.

Η άνοιξη είναι ανάλαφρη, φέρνει χαρά, ανάταση, εξωστρέφεια. Όλη η φύση ενεργοποιείται πολύ, τα δέντρα ανεβάζουν τη δύναμη τους προς τα έξω, δημιουργώντας νέα ζωή μετά τη “χειμερία νάρκη” τους. Αν ακολουθήσουμε την πορεία της φύσης, το ίδιο παθαίνουμε κι εμείς οι άνθρωποι. Στρέφουμε την ενέργεια μας προς τα έξω, προς τη ζωή! Επηρεαζόμαστε είτε το καταλαβαίνουμε, είτε όχι απ’ όλο αυτό που συμβαίνει γύρω και σαν να παρασυρόμαστε στο ρυθμό του. Τα λουλούδια ανθίζουν, μυρίζει παντού η άνοιξη, τα πουλιά τραγουδούν, όλα μας τραβούν προς τα έξω.

Είναι πολύ όμορφο αυτό που συμβαίνει και αν είσαι απ’ αυτούς που το βιώνουν έτσι, αφέσου να το αισθανθείς κι άλλο!

Αφέσου στο παρόν, στις μυρωδιές, στα χρώματα, στο φως, στους ήχους. Αφέσου να ζεσταθείς από τον ήλιο και να γεμίσεις φως, αφέσου στο σώμα και τα βήματα σου.

Βγες περισσότερο έξω, και παρατήρησε τη μεταμόρφωση.  Η άνοιξη είναι μία μεταμορφωτική εμπειρία  και μπορούμε κι εμείς να μετασχηματιστούμε σε κάτι νέο, αφήνοντας όσα έγιναν μέσα στο χειμώνα να φέρουν νέα ζωή.

Πάντα ένα κλειστό διάστημα -όπως ο χειμώνας – ακολουθείται από ένα πιο ανοιχτό. Μέτα το κλείσιμο έρχεται το άνοιγμα, μετά το σκοτάδι, έρχεται το φως. Η φύση μας το διδάσκει αυτό ξανά και ξανά, το ένα ακολουθεί το άλλο πάντα. Έτσι συμβαίνει και στις προσωπικές μας εναλλαγές από το κλειστό στο ανοιχτό. Παρατήρησε πως αυτό συμβαίνει, μέσα από την ίδια τη φύση, μέσα απ΄ όσα μας διδάσκει η μαγική άνοιξη!

Ακόμα κι αν δεν είσαι όμως εκεί, δεν πειράζει. Η άνοιξη έχει πάλι κάτι να σου δώσει. Ακόμα κι αν αισθάνεσαι να είσαι περισσότερο μέσα στο χειμώνα, δεν πειράζει, πάλι μεταμορφώνεσαι σε έναν άλλον ρυθμό, τον προσωπικό σου. Πάλι η άνοιξη έχει μία επίδραση πάνω σου! Χωρίς καμία πίεση αφέσου σε αυτήν. Ακόμα κι όταν όλα είναι βαριά, το φως μπορεί να μας ζεστάνει. Ακόμα κι αν νιώθουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για χαρά ή άνοιγμα, η άνοιξη φέρνει το άνοιγμα μαζί της και στο δίνει, ακόμα κι αν το δεις αργότερα.

Είναι όμορφο όταν οι κύκλοι της φύσης, συντονίζονται με τους δικούς μας προσωπικούς κύκλους, αλλά ακόμα κι αν δεν συντονίζονται, δεν πειράζει. Το σημαντικό είναι ότι οι κύκλοι υπάρχουν και εναλλάσσονται μέσα στον καθένα μας χωριστά και ότι πάντα μετά τον χειμώνα ακολουθεί η άνοιξη!
Κεντρική φωτογραφία: Gabriel Garcia Marengo on Unsplash