Νάνσυ Τασιοπούλου
Εκπαιδευτικός – Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας

Έρχονται Χριστούγεννα λοιπόν, τα σχολεία κλείνουν για 15 ημέρες και οι γονείς αναρωτιούνται τι θα κάνουν τα παιδιά τους και πώς θα τα απασχολήσουν για να περάσουν οι άγιες αυτές ημέρες με χαρά και κυρίως ησυχία (κυρίως για τους μεγάλους). Οι πιο hard core γονείς είτε έχουν συνεννοηθεί με τη δασκάλα να βάλει πολυσέλιδες επαναληπτικές ασκήσεις με ύλη που διδάχτηκε από το Σεπτέμβριο, γιατί προς Θεού, πρέπει τα παιδιά να καταλάβουν επιτέλους τις αντωνυμίες, είτε οι ίδιοι ψάχνουν στο Inernet και βρίσκουν ασκήσεις επί ασκήσεων ώστε τα βλαστάρια τους, θέλουν δε θέλουν,  να καθίσουν και να λύνουν ώρες ατελείωτες. Χωρίς παράπονα. Χωρίς αντιστάσεις. Και κυρίως, χωρίς νεύρα. Άλλοι γονείς είναι τελείως αδιάφοροι ως προς την ακαδημαϊκή εξέλιξη των παιδιών τους και τα αφήνουν να παίρνουν σιγά σιγά το σχήμα του καναπέ όλες τις ημέρες των διακοπών  εφόσον δεν τους ενοχλούν. Όλα τα παραπάνω σαφώς και είναι ακραίες, πλην αληθινές και βγαλμένες από τη ζωή, καταστάσεις, ωστόσο οι διακοπές μπορούν να γίνουν ένα πραγματικά ευχάριστο διάλειμμα από τη δύσκολη καθημερινότητα μικρών και μεγάλων.

Το πρόγραμμα είναι ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βάζει κανείς το ξυπνητήρι στην άκρη και να το χρησιμοποιεί ΠΟΛΛΕΣ ημέρες αργότερα. Τα παιδιά μπορούν να ευχαριστηθούν επιτέλους τον πρωινό ύπνο ο οποίος είναι extra bonus time για τους γονείς. Επιτέλους μπορούν να πιουν μόνοι τους τον πρωινό καφέ τους χωρίς να κοιτούν το ρολόι ή να βιάζονται να ετοιμάζουν πρωινό για τα παιδιά. Η μέρα περνά όπως πραγματικά τη θέλουν τα παιδιά, με πολλή και αναγκαία ξεκούραση και δραστηριότητες που αυτά θέλουν να κάνουν και τα γεμίζουν. Ξεχνάμε λοιπόν το ρολόι και τα λεπτομερή πλάνα και ακολουθούμε την αρχή του “ό,τι προκύψει”. Δίνοντας χρονο στον εαυτό μας και στα παιδιά μας να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε, μας ενεργοποιεί να σκεφτούμε τι θέλουμε να κάνουμε και τι πραγματικά μας ευχαριστεί.

Βγείτε έξω στη φύση!

Αυτό που μπορεί να προκύψει λοιπόν είναι μια βόλτα στη φύση, στο κοντινότερο βουνό, όπου τα παιδιά θα πάρουν καθαρό αέρα, τα μάτια τους θα δουν εικόνες πέραν των 3 μέτρων που είχαν συνηθίσει με τις οθόνες ως τώρα,  και θα αθλήσουν το σώμα τους. Είναι γνωστή η ιστορία με την παιδική παχυσαρκία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα εξελιχθεί έτσι και στην ενήλικη ζωή, και τις αυξημένες τιμές χοληστερίνης στα παιδιά από την κακή διατροφή και κυρίως από την έλλειψη άσκησης.  Μια βόλτα στο βουνό ξεκουράζει το μάτι, το μυαλό και το σώμα και μας δίνεται η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τη φύση που τόσο μας έχει λείψει. Παρατηρούμε τα φυτά, τα δέντρα, τους βράχους, τα χρώματα και ό,τι άλλο μας κάνει εντύπωση ενώ περπατάμε ή κάνουμε ποδήλατο με τους αγαπημένους μας. Αναπνέουμε βαθιά και νιώθουμε τη χαρά της κίνησης!

Δραστηριότητες εντός σπιτιού!

Οι πολύ προκομμένες μαμάδες μπορούν να φτιάξουν τα Χριστουγεννιάτικα φαγητά και γλυκά τους εμπλέκοντας τα παιδάκια τους (και γιατί όχι και το σύζυγο!) δημιουργώντας έτσι κλίμα γιορτινό και χαρούμενο κι ας γίνει η κουζίνα εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής. Τα παιδιά τρελαίνονται να χρησιμοποιούν τα χέρια τους και να πειραματίζονται στην κουζίνα. Οι αισθήσεις αφυπνίζονται, η αφή, η γεύση, η όραση και κυρίως η όσφρηση, η οποία θα τους βοηθήσει να θυμούνται και να ανακαλούν όλες αυτές τις στιγμές όταν μεγαλώσουν.  Σας έχει τύχει ποτέ να συνδέσετε μια μυρωδιά φαγητού με μία ανάμνηση ή ένα πρόσωπο;

Οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι επίσης η ώρα για επιτραπέζια παιχνίδια όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να επιλέξουν το παιχνίδι που τους αρέσει και να παίξουν για όση ώρα τους ευχαριστεί. Πολλά παιδιά παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια με τα αδέρφια τους ή και ηλεκρονικά online παιχνίδια με τους φίλους τους.  Είπαμε “ό,τι προκύψει” και ό,τι μας χαλαρώνει και ευχαριστεί!

Η χαρά του βιβλίου!

Οι διακοπές είναι ο καλύτερος χρόνος να ξεκινήσει το παιδί να διαβάζει ένα βιβλίο ή ακόμα και ένα κόμιξ που το ευχαριστεί. Η ανάγνωση βελτιώνει το λεξιλόγιο και  τη σύνταξη του λόγου, δημιουργεί εικόνες κι ενεργοποιεί τη φαντασία, διασκεδάζει και ξεκουράζει το πνεύμα. Είναι η καλύτερη πνευματική τροφή, αυτή που δημιουργεί τις απαραίτητες εγκεφαλικές συνάψεις που σταδιακά θα οξύνουν την κριτική και αναλυτική σκέψη του παιδιού. Από παραμύθια μέχρι τις ιστορίες του Ιουλίου Βερν, η λίστα με τα αγαπημένα και διαχρονικά βιβλία είναι ανεξάντλητη. Και αν το παιδί μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγνωση και ενός ξενόγλωσσου βιβλίου έχει το διπλό όφελος της εξάσκησης της ξένης γλώσσας. Το βιβλίο είναι ξεκούραση, είναι απόλαυση, είναι πολιτισμός.

Όταν ρωτήθηκε ο Αϊνστάιν αν ανησυχεί για το μέλλον απάντησε πως “’Οχι, γιατί έρχεται γρήγορα έτσι κι αλλιώς” το οποίο με κάνει να σκέφτομαι ότι ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα για να τον περνάμε με αγωνίες για το μέλλον, πιέσεις κι αρνητικά συναισθήματα, κυρίως όσον αφορά τα παιδιά. Οι διακοπές  είναι μια ευκαιρία αποσυμπίεσης, χαλάρωσης, χαράς, αυθορμητισμού και κυρίως επαναπροσδιορισμού του εαυτού μας. Και σίγουρα ένας ξεκούραστος, χαλαρός γονέας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα και ουσιαστικότερα στις ανάγκες του παιδιού του. Ας αφεθούμε λοιπόν στη χαρά της γιορτινής ατμόσφαιρας και ας απολαύσουμε τις διακοπές και τους αγαπημένους μας!