Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι το να αλλάξουμε τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας ίσως είναι πιο εύκολο από όσο νομίζουμε; Τελικά ίσως δεν χρειάζονται μεγαλόπνοα σχέδια, δύσκολοι και απαιτητικοί στόχοι, χρονοβόρες διεργασίες. Τι θα λέγατε να εξερευνήσουμε μήπως το μυστικό είναι στις μικρές, απλές -αλλά τόσο ουσιαστικές για την υγεία, την ευεξία και συναισθηματική μας ισορροπία- συνήθειες που θα μας φέρουν πιο κοντά στον καλύτερο εαυτό μας, σε μια ζωή και καθημερινότητα για τις οποίες θα ανυπομονούμε να ξυπνήσουμε και να σηκωθούμε το πρωί από το κρεβάτι μας;

Βάλτε στόχους στη ζωή σας που σας γεμίζουν

Είναι σημαντικό στη ζωή μας να έχουμε στόχους, να νιώθουμε ότι έχουμε έναν προορισμό που μας γεμίζει ενθουσιασμό και προσμονή, να αισθανόμαστε όλη αυτή την γκάμα των συναισθημάτων -χαράς, απογοήτευσης, πείσματος, παρακίνησης- της διαδρομής για την επίτευξή του. Εξίσου σημαντικό είναι να θέτουμε σωστά τους στόχους μας και να κινούμαστε με μεθοδικά και αποφασιστικά βήματα προς την υλοποίησή τους. Βάλτε προτεραιότητα τι είναι αυτό που σας γεμίζει στη ζωή, τι είναι αυτό που λείπει από το παζλ της προσωπικής, οικογενειακής, επαγγελματικής σας ευτυχίας και διεκδικήστε το.

Πείτε περισσότερα “ευχαριστώ”

Πείτε “ευχαριστώ” από την καρδιά σας και με ένα πλατύ, ειλικρινές χαμόγελο σε όλους αυτούς που κάνουν κάτι μικρό ή μεγάλο για εσάς. Νιώστε ευγνωμοσύνη και πείτε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην ίδια τη ζωή για όλα όσα σας έχει προσφέρει, για τα εύκολα, τα δύσκολα, τις χαρές και τις πίκρες, όλα κάτι σας έμαθαν, όλα με τον τρόπο τους συνέβαλαν στο να σας διαμορφώσουν στον άνθρωπο που είστε σήμερα. Ακόμη και τις φορές που νιώθετε ότι η ζωή σας απογοητεύει, και εκεί πείτε ¨ευχαριστώ” γιατί στο τέλος θα πάτε παρακάτω πιο έμπειρες, πιο σοφές. Και μην ξεχνάτε ότι η ζωή σας, αυτή που τώρα μπορεί να θεωρείτε βαρετή, άσχημη, γεμάτη προβλήματα, είναι στην πραγματικότητα η ζωή που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέφτουν το βράδυ στο κρεβάτι και εύχονται να τη ζούσαν…

Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Ο πιο απλός και αυτονόητος τρόπος για να νιώσετε καλύτερα, πιο υγιείς, γεμάτες ευεξία είναι να προσέξετε τη διατροφή σας. Με μικρές αλλαγές στο καθημερινό σας διατροφικό πρόγραμμα μειώνοντας την πρόσληψη λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού, και, κυρίως, με την προσθήκη φρούτων και λαχανικών της κάθε εποχής σύντομα θα νιώσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας να ανεβαίνουν και τη διάθεσή σας να γίνεται όλο και καλύτερη.

Ανεβείτε με τις σκάλες, σηκωθείτε από την καρέκλα, χορέψτε στον αγαπημένο σας ρυθμό

Κινηθείτε, τρέξτε, ασκηθείτε, χορέψτε. Η καθιστική ζωή και η πολύωρη ακινησία βλάπτουν το σώμα μας και τον οργανισμό μας, με επιπτώσεις όχι μόνο στην εξωτερική μας εμφάνιση αλλά και στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Όλο και περισσότερες έρευνες τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν τον συσχετισμό της ακινησίας με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καρδιακών νοσημάτων, διαβήτη, ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Γι΄αυτό, όσο και αν το να καθίσετε και σήμερα το βράδυ στον καναπέ για να απολαύσετε την αγαπημένη σας σειρά αγκαλιά με ένα μπολ πατατάκια είναι όντως δελεαστικό, αντισταθείτε! Βγείτε έξω για περπάτημα, ασκηθείτε στο σπίτι με ένα γρήγορο και αποτελεσματικό πρόγραμμα γυμναστικής ή βάλτε δυνατά τη μουσική και χορέψτε στο ρυθμό των αγαπημένων σας τραγουδιών!

Ακούστε περισσότερο τον… εαυτό σας

Υπάρχουν όντως μέρες που ξυπνάμε με κακή διάθεση, με ένα βάρος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μέσα στην ημέρα, με μία άρνηση να κάνουμε το οτιδήποτε. Ειδικά αυτές τις μέρες, αλλά και κάθε μία μέρα της ζωής μας, οφείλουμε να φερθούμε με καλοσύνη στον εαυτό μας. Να καταλάβουμε τι μας προκαλεί αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα, ποιες καταστάσεις μας βασανίζουν και να βάλουμε στόχο να τις αλλάξουμε. Βάλτε στο πρόγραμμά σας λίγη ώρα μέσα στην ημέρα να απομονώνεστε, να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας. Μόνο έτσι θα μάθετε να τον ακούτε, να τον συμπονάτε, να τον καταλαβαίνετε, να τον αγαπάτε. Γνωρίστε τον, φροντίστε τον, είναι ο,τι πιο σημαντικό έχετε.

Πείτε “όχι” και να το εννοείτε

Η πιο ήρεμη και ώριμη φάση της ζωή μου ήρθε όταν έμαθα να λέω “όχι” και να το εννοώ. Μην φοβηθείτε να απορρίψετε αυτό που δεν ταιριάζει στη ζωή, στις απόψεις και στα θέλω σας, ακόμη και αν γίνετε αντιπαθείς, ακόμη και αν δυσαρεστήσετε κάποιους. Για να αλλάξετε τη ζωή σας, θα πρέπει πρωτίστως να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε, αξιολογείτε, ανταποκρίνεστε σε πρόσωπα και καταστάσεις. Και το “όχι” δεν είναι πάντα κάτι αρνητικό στη ζωή μας, είναι -πολλές φορές- ο τρόπος να οριοθετήσουμε και να προφυλάξουμε τον εαυτό και τα θέλω μας.

Ξοδέψτε τα χρήματά σας σε εμπειρίες

Δεν φαντάζεστε πόσο θα αλλάξει η ζωή σας όταν συνειδητοποιήσετε ότι η ψυχή μας γεμίζει και χορταίνει με εικόνες και συναισθήματα, με εμπειρίες και γεύσεις, πολύ περισσότερο από ότι με υλικά αγαθά. Οι εμπειρίες, τα ταξίδια, οι συναναστροφές είναι αυτά που μας διαμορφώνουν, μας αλλάζουν ως ανθρώπους, μας ανοίγουν νέους ορίζοντες, μας φέρνουν πιο κοντά στα συναισθήματά μας. Ακόμη και σε εποχές που τα οικονομικά σας μπορεί να είναι περιορισμένα μην στερήσετε από τον εαυτό σας αυτές τις μικρές στιγμές που κάνουν τόσο μεγάλη διαφορά στη ζωή μας.

Μην υπεραναλύετε τα πάντα

Σταματήστε να σκέφτεστε όλα τα “αν”, “και μήπως”, “αν όμως”. Είναι η σίγουρη συνταγή για την τρέλα και τη δυστυχία. Μην αφήνετε το μυαλό σας να σας παρασύρει σε υποθετικά σενάρια, σε δρόμους που δεν έχετε επιλέξει ή συνειδητά δεν θέλετε να ακολουθήσετε, να σας κάνει να αμφισβητείτε για την κρίση σας, να ψάχνετε πάντα το διαφορετικό από αυτό που ζείτε στο τώρα. Δεχτείτε τα πράγματα όπως έρχονται, απολαύστε τα ή μάθετε από αυτά, και συνεχίστε το δρόμο σας.

Περάστε χρόνο με ανθρώπους που σας γεμίζουν

Μην αναλώνεστε σε σχέσεις και συναναστροφές που είναι ανούσιες, τοξικές, που σας ρουφάνε την ενέργεια σαν βαμπίρ, που σας κάνουν να νιώθετε ότι χάνετε τον χρόνο σας. Συναναστραφείτε με ανθρώπους θετικούς, με διάθεση για ζωή, ανθρώπους που έμπρακτα σας έχουν αποδείξει την εκτίμηση και το ενδιαφέρον τους, ανθρώπους που τα λόγια τους, η σκέψη τους, η συμπεριφορά τους θα σας πάνε ένα βήμα πιο πέρα.

Χαμογελάστε

Υπάρχει κάτι πιο απλό, πιο αληθινό, και πιο αποτελεσματικό; Άλλωστε, ξέρετε το μόττο μου:

Smile, happiness looks gorgeous on you!