Μη μου πείτε ότι πέφτετε από τα σύννεφα; Ότι αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν; Ότι τα συναντάμε μόνο στις αμερικάνικες ταινίες και σαπουνόπερες; Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, θα παραδεχτούμε ότι ναι μας έχει συμβεί και εμάς -τουλάχιστον μία φορά στην καριέρα μας- να είμαστε το αντικείμενου του διακριτικού (ή όχι και τόσο), κομψού (ή όχι και τόσο), κολακευτικού (ή όχι και τόσο) θαυμασμού ενός συναδέλφου.

Man colleague
Photo by Hunters Race on Unsplash

Και ξέρετε κάτι; Δεν είναι παράλογο να συμβαίνει. Η δουλειά μας είναι το μέρος που περνάμε περισσότερο από το μισό χρόνο της ημέρας μας, οι συνάδελφοί μας είναι οι άνθρωποι που βλέπουμε περισσότερες ώρες από ότι την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τα παιδιά μας. Κάποιες φορές, ειδικά μεταξύ ανθρώπων που δουλεύουν πολλές ώρες μαζί, που μοιράζονται εντάσεις και άγχη, επιτυχίες, χαρές και στενοχώριες, αναπτύσσονται πιο ιδιαίτερα αισθήματα και συμπάθειες. Τώρα, το αν αυτά είναι αληθινά, το αν πηγάζουν από ειλικρινείς βάσεις ή αν είναι ένας τρόπος εκτόνωσης και διαφυγής από την πιεστική εργασιακή καθημερινότητα ή, ακόμη, και από τη ρουτίνα που ζει κάποιος εκτός δουλειάς, από την πραγματική ζωή του που δεν τον ικανοποιεί, είναι άλλο θέμα, και είναι μια διαφορετική κουβέντα.

Εδώ, θα σας παραθέσω, για όσες έχετε απορία αν ο συνάδελφος είναι τσιμπημένος μαζί σας ή απλά ευγενής, τα σημάδια ότι σίγουρα το πρώτο συμβαίνει. (ΥΓ: όλες οι πληροφορίες έγκυρες ως αποτέλεσμα πολύωρων συζητήσεων και διαβουλεύσεων, πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την κατανάλωση πολλών ποτηριών κόκκινου κρασιού και καλοκαιρινών cocktails).

Τον πιάνεις συνεχώς να σε κοιτάζει

Περπατάς στο διάδρομο και νιώθεις ένα βλέμμα να σε ακολουθεί. Γυρίζεις και τον βλέπεις να σε κοιτάζει με αυτό το απλανές, ονειροπόλο βλέμμα σαν να σκέφτεται ήδη την κοινή σας ζωή. Στα meetings, κάθεται πάντα απέναντί σου για να μπορεί να σε κοιτάζει και να σε παρατηρεί. Δεν έχεις παράπονο, σαν Θεά λατρεύεσαι! Άσε που κοιτώντας σε, τον πιάνει η ανασφάλεια ότι δεν είναι αρκετά καλός στα δικά σου μάτια και όλο και σουλουπώνεται, μια φτιάχνει τη γραβάτα, μια ισιώνει το μαλλί, μια κορδωνεται για να δεις το εκτόπισμα.

Του χαμογελάς και του έρχεται ζαλάδα

Ακόμη και το πιο τυπικό σου χαμόγελο, παρότι το περιμένει με τόση προσμονή -το ονειρεύεται στο ξύπνιο και στον ύπνο του – τον πανικοβάλει, δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί, για αυτό και γυρίζει το βλέμμα αλλού ή γίνεται κόκκινος σαν παντζάρι.

Βρίσκει αφορμές να είναι κοντά σου

Αρχικά το θεωρούσες σύμπτωση, αλλά και οι συμπτώσεις έχουν ένα όριο. Πώς γίνεται, όπου πηγαίνεις τσούπου τσούπου να σου εμφανίζεται και αυτός φάντης μπαστούνης, πώς είναι δυνατόν σε όλα τα projects που αναλαμβάνεις να έχει και αυτός ένα ρόλο και να πρέπει να συνεργαστείτε; Μα είναι δυνατόν κάθε φορά που θέλεις να πιεις νερό από τον ψύκτη να είναι πάντα εκεί; Κάθε φορά που θέλεις να βγάλεις μια φωτοτυπία να είναι δίπλα στον εκτυπωτή και να τσεκάρει αν έχει χαρτιά και toner;

Σου κάνει κομπλιμέντα, πολλά κομπλιμέντα, υπερβολικά πολλά κομπλιμέντα

Και για είμαστε ειλικρινείς, αυτό σου αρέσει. Προσέχει τα πάντα στην εμφάνισή σου , ότι αλλαγή και να κάνεις, ακόμη και αυτές που ούτε εσύ θυμάσαι ότι έκανες, και όλα τα βρίσκει υπέροχα. Σχολιάζει με τόσο θαυμασμό, που μόνο από έναν ερωτευμένο άνθρωπο μπορεί να προέρχεται, την εμφάνισή σου, την εξυπνάδα σου, τον επαγγελματισμό σου (μόνο εσύ είσαι η διάνοια που κατεβάζει τέτοιες ιδέες). Δεν έχει λόγια να εκφράσει αυτό που νιώθει, δεν έχει πολλές φορές φίλτρο σε αυτά που λέει (του ξεφεύγουν και εκτίθεται) και μπορείς να καταλάβεις πόσο στην άκρη έχει κάνει τον εγωισμό του για να σε προσεγγίσει και πόσο αυτό που αισθάνεται τον ξεπερνά και πρέπει να το βγάλει από μέσα του εκείνη τη στιγμή.

Γίνεσαι αυτόματα η προστατευόμενή του

Ειδικά αν είναι υψηλότερα στην ιεραρχία από εσένα, νιώθεις ότι είσαι στο απυρόβλητο. Στα meetings πάντα η πρότασή σου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, σε ξεχωρίζει από την υπόλοιπη ομάδα, σου φέρεται σαν να είσαι το alter ego του, συμπεριφέρεται σαν να είστε οι δυο σας μία ομάδα και όλοι οι άλλα απλά βοηθητικό προσωπικό. Εδώ, βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι οι άλλοι όχι μόνο το καταλαβαίνουν, αλλά απειλούνται από αυτή τη συμπεριφορά, και ίσως ξεκινήσουν να σε βλέπουν εχθρικά, να διαδίδουν φήμες, να προσπαθούν να μειώσουν την επαγγελματική σου αξία χαρακτηρίζοντάς σε «ευνοούμενη».

Ρωτά συνεχώς για την προσωπική σου ζωή

Ίσως θέλει να σε μάθει καλύτερα, να τελειοποιήσει την εικόνα που έχει φτιάξει στο μυαλό του για σένα. Ίσως, πάλι, θέλει να μάθει αν τον παίρνει να προχωρήσει σε κάποια κίνηση (πχ να σου ζητήσει να βγείτε έξω), αν είσαι δεσμευμένη, αν είσαι ευτυχισμένη, αν μπορεί να συνεχίζει να σχεδιάζει μέσα στο μυαλό του ένα μέλλον για σας τους δυο.

Φέρεται ιπποτικά σε κάθε ευκαιρία

Στο διάλειμμα για φαγητό ή καφέ, δεν υπάρχει περίπτωση να σε αφήσει να πληρώσεις για κάτι. Σου ανοίγει τις πόρτες, καλεί το ασανσέρ, προσπαθεί να σε βοηθήσει στη δουλειά. Θέλει να καταλάβεις ότι μαζί του η ζωή θα είναι ευχάριστη και εύκολη, ότι μπορείς να στηριχθείς επάνω του. Επιστρατεύει όλο του το χιούμορ για να σε κάνει να γελάς, να σου δείξει πόσο ταιριάζετε και πόσο καλά περνάτε οι δυο σας.

Μιλάει συνεχώς για τον εαυτό του και τα κατορθώματά του

Θέλει να σου δείξει ότι είναι Alpha Male. Ότι είναι δυνατός, αποφασιστικός, επιτυχημένος. Ότι αξίζει να τον εμπιστευτείς, να τον θαυμάσεις, να τον ακολουθήσεις. Θέλει να σε κάνει να νιώσεις σιγουριά δίπλα του για να κατακτήσει.

Οι φίλοι και συνάδελφοι τον πειράζουν όταν βρίσκεστε μαζί

Η συμπεριφορά του είναι έκδηλη, όλοι το έχουν καταλάβει ότι κοιμάται και ξυπνάει με εσένα στο μυαλό, και βρίσκουν ευκαιρία να πετάξουν την πικάντικη ατάκα, ή να του ρίξουν το όλο υπονοούμενα βλέμμα. Κάτι που λεγόταν διακριτικότητα και τακτ -όπως καταλαβαίνετε- έχει πάει περίπατο.

Σε φλερτάρει, του αρέσεις και το ξέρεις

Γυναίκες είμαστε, δεν χρειαζόμαστε όλα αυτά τα σημάδια και τις υπεραναλύσεις. Όταν ένας άνδρας ενδιαφέρεται για εμάς, το ξέρουμε, το νιώθουμε, το απολαμβάνουμε. Είμαστε το κέντρο της προσοχής και του κόσμου του, και είναι πλέον στο δικό μας χέρι πώς θα το διαχειριστούμε και που θα το οδηγήσουμε.

Το ξέρω ότι είστε αιώνια ρομαντικές! Και καλά κάνετε! Το φλερτ και οι σχέσεις μέσα τη δουλειά πολλές φορές έχουν καταλήξει σε ονειρεμένα love stories και ευτυχισμένες οικογένειες. Όμως, το happy end δεν γράφεται πάντα. Πριν κάνετε το βήμα και ανταποκριθείτε στο φλερτ και ενδιαφέρον ενός συναδέλφου, σκεφτείτε και ζυγίστε πολύ καλά τι έχετε να χάσετε αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως θα θέλατε. Μην ξεχνάτε ότι ο χώρος εργασίας είναι μια αρένα, και τα λάθη -ειδικά αυτά που μαθαίνονται- δύσκολα συγχωρούνται. Δείτε τα πράγματα έξω από τη γυάλα του μικρόκοσμου της καθημερινότητας στη δουλειά, τοποθετήστε την κατάσταση και τα συναισθήματα στο πρίσμα της πραγματικής σας ζωής. Τώρα, αν πάλι πιστεύετε ότι βρήκατε το άλλο σας μισό και το τολμήσετε, ένα μόνο θα σας ευχηθώ, να το ευχαριστηθείτε σαν να είστε πρωταγωνίστρια στο σενάριο της πιο ρομαντικής ταινίας!