Νάνσυ Τασιοπούλου
Εκπαιδευτικός – Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας

Είναι δεδομένο πια ότι εν μέσω πανδημίας η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα συνεχίσει τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Πώς οι έφηβοι και οι γονείς τους θα μπορέσουν να διαχειριστούν αυτήν την πρόκληση αποτελεσματικά;

Βρείτε ένα ήσυχο μέρος

όπου ο μαθητής μπορεί να απομονωθεί και να συγκεντρωθεί στα τηλεμαθήματά του. Είναι σημαντικό να έχει μαζί του από πριν ό,τι χρειάζεται, βιβλία, τετράδια, γραφική ύλη. Αυτό το μέρος πρέπει επίσης να έχει καλή σύνδεση με το διαδίκτυο ώστε να γίνεται το μάθημα απρόσκοπτα.

Ακολουθείστε με συνέπεια το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου

Ο μαθητής πρέπει να είναι συνδεδεμένος στην ώρα του για το μάθημα, κατά προτίμηση με ανοιχτή κάμερα και ακουστικά, ώστε να μη χάνει πολύτιμες πληροφορίες κατά την παράδοση. Η τηλεκπαίδευση έχει καταστήσει τους εκπαιδευτικούς πολύ επιλεκτικούς ως προς την ύλη του μαθήματος, η οποία και θα εξεταστεί στα επερχόμενα διαγωνίσματα.

Απομακρύνετε πηγές αποσυντονισμού

Θα ήταν καλό ο μαθητής να έχει απομακρύνει τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να αφοσιωθεί στην παράδοση του μαθήματος. Η τηλεόραση, αν υπάρχει στο δωμάτιο, πρέπει να παραμείνει κλειστή, όπως επίσης και ό,τι παίζει μουσική.

Κατάλληλο ντύσιμο

Ο μαθητής θα μπει καλύτερα στο περιβάλλον του μαθήματος αν ντυθεί με ρούχα που θα φορούσε στο σχολείο και αποχωριστεί τις πυτζάμες του. Το κατάλληλο ντύσιμο προετοιμάζει το παιδί ψυχολογικά ώστε να πάρει στα σοβαρά τη νέα μορφή εκπαίδευσης.

Αρκετός ύπνος

Το γεγονός ότι το παιδί δεν πηγαίνει σχολείο δε σημαίνει ότι το πρόγραμμά του ύπνου του πρέπει να αλλάξει. Είναι ανάγκη να κοιμάται αρκετές ώρες για να μπορεί να ανταπεξέλθει  στις απαιτήσεις του σχολείου.

Αρκετό φαγητό

Το τρίπτυχο πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό με τα ενδιάμεσα σνακ θα δώσουν στο παιδί την ενέργεια που απαιτείται για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Οι φυσικοί χυμοί κυρίως δίνουν αρκετή δύναμη και ευεξία για να προχωρήσει η ημέρα ομαλά. Τα διαλείμματα είναι επιβεβλημένα στην τηλεκπαίδευση, ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να παίρνουν μια ανάσα και να ξαναμπαίνουν στο μάθημα ανανεωμένοι.

Επικοινωνία

Μια λέξη τόσο σημαντική! Το παιδί πρέπει να επικοινωνεί με τους φίλους του, τους καθηγητές του και φυσικά τους γονείς του. Η κοινωνικότητα είναι σημαντικό κομμάτι της σχολικής ζωής και  δίνει χρώμα και νόημα στο σχολικό περιβάλλον. Αν κάτι δίδαξε τους εκπαιδευτικούς η προηγούμενη απαγόρευση κυκλοφορίας το Μάρτιο σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό είναι η επικοινωνία που πρέπει να διατηρούν με τους μαθητές τους, οι οποίοι μπορεί να νιώθουν αποκομμένοι από το σύνολο ή να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα σχολική πραγματικότητα. Οι γονείς επίσης πρέπει να συζητούν με το παιδί για το πως νιώθει, πως μαθαίνει, αν έχει απορίες, και να επικοινωνούν με τους εκπαιδευτικούς τακτικά, ώστε να προλάβουν τυχόν μαθησιακά κενά ή δυσκολίες.