Φαντάζομαι μέσα στη λίστα των αγαπημένων σας δραστηριοτήτων δεν συγκαταλέγονται οι δουλειές του σπιτιού. Να πώ ότι διαφωνώ? Θα πέσει χλωρίνη να με κάψει!

Όπως όλες μας, έτσι και εγώ τον λίγο ελεύθερο χρόνο που έχω στην καθημερινότητά μου αρνούμαι να τον περνάω με μία σφουγγαρίστρα στο χέρι (αντί για ένα μαρτίνι “shaken not stirred” αλά κορίτσι του James Bond), με το μαλλί πιασμένο σε κότσο-μπιφτέκι (αντί για μία προσεγμένη κουάφ κομμωτηρίου) και με τα πρόχειρα ρούχα του σπιτιού (αντί για ένα στιλάτο homewear). Έλα, όμως, που οι δουλείες του σπιτιού πρέπει να γίνουν γιατί αλλιώς θα πλακώσει το υγειονομικό με πρόστιμα, θα αρχίσουν οι γκρίνιες για τα ασιδέρωτα που ξεχειλίζουν πλέον από την λεκάνη, η σκόνη θα είναι τόσο εμφανής που θα θέλεις να γράψεις μηνύματα τύπου «Ι love you» λες και είναι χιονισμένο παρμπριζ αυτοκινήτου και τα άπλυτα πιάτα θα αποικιστούν από μαύρα γλοιώδη έντομα!

Ας το πάρουμε λοιπόν απόφαση! Οι δουλειές του σπιτιου ΔΕΝ αποφεύγονται. Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη μου? Έξυπνα τρικς για να γίνει η διαδικασία λιγότερο επώδυνη και χρονοβόρα, και εδώ ακριβώς, θα μοιραστώ τα δικά μου μυστικά.

  • Καταρχάς πριν καθαρίσουμε, ας ξεκαθαρίσουμε. Και δεν εννοώ να ξεκαθαρίσουμε πράγματα. Ξεκαθαρίζουμε με τους υπόλοιπους κατοίκους του σπιτιού, ανεξαρτήτως ηλικίας, ότι είναι υποχρέωση όλων το σπίτι να είναι καθαρό. Όποιος λερώνει, αμέσως καθαρίζει. Όποιος ανακατεύει, αμέσως συγυρίζει. Όποιος βλέπει κάτι να μην είναι στη θέση του, το βάζει χωρίς να χρειαστεί να ζητηθεί (αχ! Μήπως θα μου ταίριαζε να είμαι στρατηγός?). Αλλά, για να μην κοροιδευόμαστε, η αλήθεια είναι ότι εσείς θα τα λέτε και οι υπόλοιποι θα σφυρίζουν κλέφτικα, πιστέψτε με όμως με την επανάληψη (και τη γκρίνια) κάτι θα τους μείνει στο τέλος.
  • Οτιδήποτε παίρνουμε από τη θέση του, το τακτοποιούμε αμέσως. Πήρες το βάζο από το ντουλάπι? Το βάζεις αμέσως πίσω. Φτιάχνεις φαγητό, και νομίζεις ότι πρωταγωνιστείς σε επεισόδιο του Πετρετζίκη, και τα έχεις απλώσει όλα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας? Μόλις κάτι χρησιμοποιείς, το βάζει αμέσως πίσω στη θέση του. Μόλις ξύπνησες? Στρώσε αμέσως το κρεβάτι σου. Γενικά μην αναβάλεις τίποτα. Ή τώρα ή ποτέ!
  • Μόλις χρησιμοποιήσεις κάποιο πιάτο, μαχαίρι, πιρούνι? Πλύνε το αμέσως ή βάλτο στο πλυντήριο. Μην χτίζεις βουνά κουζινικών στον νεροχύτη.
  • Βάλε πρόγραμμα μία φορά την εβδομάδα να κάνεις ένα γρήγορο σκούπισμα σε όλο το σπίτι, και ένα γρήγορο ξεσκόνισμα (δεν χρειάζεται κάθε εβδομάδα να πλένεις κρύσταλλα και να τινάζεις χαλιά, λες και θα κάνει η πεθερά επιθεώρηση).
  • Μην αφήνεις τα ασιδέρωτα να στοιβάζονται. Βλέπεις το βράδυ ειδήσεις ή την αγαπημένη σου σειρά? Αφιέρωσε 30 λεπτά κάθε μέρα στο σιδέρωμα και θα τα ξεπετάς χωρίς να το καταλάβεις, και κυρίως χωρίς να ιδρώνεις πάνω από το σίδερο για ώρες. Και προπάντων, μην συναγωνίζεσαι το καθαριστήριο της γειτονιάς σου, ποτέ δεν θα πετύχεις το κολλάρισμα που κάνουν στα πουκάμισα.
  • Γύρισες από τη δουλειά? Μην πετάς από τη χαρά σου τα ρούχα σε όλο το σπίτι. Βάλε τα κατευθείαν στη ντουλάπα σου (δεν χρειάζεται να είσαι η συμπαθητική Κινεζούλα του Netflix που τα βάζει κατά χρώμα και κατηγορία, ούτε να διπλώνεις τα εσώρουχα σε σχήμα κύκνου, αρκεί να είναι κρεμασμένα και τακτοποιημένα).
  • Αγόρασε και χρησιμοποίησε σε όλες τις χρήσεις αποθήκευσης κούτες, κουτιά, και κουτάκια. Σε βοηθούν να έχεις τα πάντα τακτοποιημένα, κατηγοριοποιημένα και καθάρα, από ρούχα και αξεσουάρ, μέχρι καλλυντικά και αντικείμενα της κουζίνας. Και ξέρεις τι είναι το πιο ενδιαφέρον? Υπάρχουν σε άπειρα σχέδια και χρώματα, και το σίγουρα είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν και διακοσμητικά, ανανεώνοντας οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού.
  • Χρησιμοποιήστε υγρά μαντηλάκια. Σας μιλάω ειλικρινά, από τότε που μπήκαν στη ζωή μου, ήταν έρωτας που έμελλε να διαρκέσει για μια ζωή. Δεν υπάρχει πιο χρήσιμο πολυεργαλείο. Καθαρίζουν τα πάντα στο λεπτό, από παπούτσια, μέχρι επιφάνειες, μέχρι και λεκέδες από κόκκινο κρασί (σας το ορκίζομαι μου έχει συμβεί).

Το καταλάβατε νομίζω το πνεύμα. Κοινώς βάζουμε πρόγραμμα, κάνουμε τα απολύτως απαραίτητα σε εβδομαδιαία βάση και, πολύ βασικό, εμπλέκουμε τους πάντες στο σπίτι να βοηθήσουν. Εκτός βέβαια, αν προτιμάτε να είστε μια μοντέρνα εκδοχή της παραδουλεύτρας που τόσο πετυχημένα υποδύονταν η Δέσποινα Στυλιανοπούλου στις παλιές ελληνικές ταινίες. Φαντάζομαι και ελπίζω να σας έχει λούσει κρύος ιδρώτας στη σκέψη και μόνο.

Για αυτό λοιπόν! Αφήστε τη σκούπα, ντυθείτε, βαφτείτε, βάλτε το αγαπημένο σας άρωμα και βγείτε μία βόλτα, χαρείτε, διασκεδάστε. Η ζωή είναι εκεί έξω, και ακόμη και λίγο σκονισμένη ή ατακτοποίητη να είναι, είναι υπέροχη!!