Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από την αμφιβολία του αν κάποιος σε θέλει πραγματικά ή απλά περνά τον χρόνο του μαζί σου και, η αλήθεια είναι ότι όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, τα mixed signals που δεχόμαστε -ή ανεχόμαστε- στην αρχή ή και στην πορεία μίας σχέσης έχουν γίνει ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ γυναικών. Είναι player και απλά είμαι άλλη μία κατάκτηση που θα στολίζει τη βιτρίνα με τα τρόπαια, είναι ένας άρρωστος ναρκισσιστής που ικανοποιεί το ήδη υπερμεγέθες εγώ του, ή είναι ερωτευμένος και έχει ειλικρινή συναισθήματα για εμένα απλά φοβάται; Όλες αυτές τις περιπτώσεις, και τις χιλιάδες υποπεριπτώσεις τους, πιστέψτε με τις έχω υπεραναλύσει με φίλες, συναδέλφους και γνωστές αμέτρητες φορές, για να φτάσουμε με χιούμορ – μετά από την κατανάλωση των επιβεβλημένων σε τόσο σημαντικά υπαρξιακά θέματα ποτηριών κρασιού – σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Οι άνδρες, κάποιες φορές, συμπεριφέρονται σαν μπερδεμένα όντα (ή μήπως εμείς οι γυναίκες δεν έχουμε μάθει ακόμη να ερμηνεύουμε σωστά τα σημάδια;)

Και επειδή πάντα θέλουμε να είμαστε δίκαιες, ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι οι άντρες -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- κρύβουν τα συναισθήματά τους. Όχι τώρα, εδώ και χρόνια, εδώ και αιώνες. Μεγαλώνουν έχοντας μάθει ότι ο άντρας ο σωστός, ο alpha male, ποτέ δεν δείχνει αδυναμία, ποτέ δεν εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, ποτέ δεν δίνει σε άλλους ή άλλες το πάνω χέρι. Δεν είναι, λοιπόν, φυσικό, στην ενήλικη ζωή τους να φοβούνται να εκφράσουν το συναίσθημα και τον έρωτά τους, να αποφεύγουν κάθε είδους δέσμευση και σχέση που θα αναταράξει την ισορροπία δυνάμεων που έχουν μάθει από μικρά παιδιά ότι οφείλουν να διασφαλίσουν; Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, επειδή η έλξη και η εκδήλωση του συναισθήματος είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση μας, αν προσέξετε καλά, πάντα υπάρχουν τα σημάδια εκείνα που θα σου επιβεβαιώσουν αν έχεις απέναντι σου κάποιον που απλά παίζει και περνά τον χρόνο του, ή έναν ειλικρινή άνθρωπο που φοβάται να εκφράσει τον έρωτά του.

Γενικότερα όμως προσοχή! Όπως πρόσφατα καταλήξαμε με κάποιες φίλες μου που έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από τα σκωτσέζικα ντους ανδρών κάθε ηλικίας, το ότι δείχνουμε κατανόηση στη δυσκολία των ανδρών να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, δε σημαίνει ότι φτάνουμε στο σημείο ες αεί να δικαιολογούμε τον δειλό και άβουλο άνδρα. Όποιος πραγματικά θέλει και είναι αποφασισμένος, βρίσκει τον τρόπο να ξεπερνά τις φοβίες του και κάνει τις κινήσεις που πρέπει για να κατακτήσει τη γυναίκα που ποθεί. Και, αν το καλοσκεφτείτε, αυτούς τους άντρες θέλουμε, που έχουν την τόλμη και την πυγμή να ξεπεράσουν τα στερεότυπα και τις φοβίες τους και να μας διεκδικήσουν. Ωστόσο, για να μην φτάσουμε και στο άλλο άκρο, και γίνουμε εμείς απόλυτες, αυστηρές και killers, όταν έχουμε απέναντί μας έναν άνθρωπο που νιώθουμε ότι αξίζει να δοκιμάσουμε να δημιουργήσουμε κάτι ωραίο μαζί του αλλά, ενώ έχει εκπέμψει όλα τα σημάδια ότι ενδιαφέρεται, φοβάται να κάνει το πρώτο βήμα είτε από τον φόβο της απόρριψης είτε από συστολή, ας προσπαθήσουμε να τον ενθαρρύνουμε να εκδηλώσει τα συναισθήματα του. Αν πάλι, συντρέχουν άλλοι εξωγενείς λόγοι, καταστάσεις ή υποχρεώσεις που τον κάνουν διστακτικό, σε αυτές τις περιπτώσεις η συμβουλή είναι μία “τρέξε με όλη σου τη δύναμη μακριά!”.

Στο πρώτο και ευτυχές πάντως σενάριο, όπου η διστακτικότητά του προέρχεται από τον φόβο εκδήλωσης των συναισθημάτων του, κοίταξε για τα κατάλληλα σημάδια και, πάνω από όλα, πίστεψε στο ένστικτό σου, σπάνια κάνει λάθος.

Τον πιάνεις να σε κοιτά επίμονα

Νιώθεις πάντα ότι ένα βλέμμα σε ακολουθεί, και μόλις γυρίζεις να τον κοιτάξεις είτε στρέφει απότομα το βλέμμα αλλού είτε συνεχίζει να σε κοιτά επίμονα για να σου δείξει πόσο βαθιά σύνδεση υπάρχει μεταξύ σας, ότι μπορείτε και μιλάτε με τα μάτια. Άλλοτε πάλι, τον πιάνεις να σε κοιτάζει με ένα απλανές, ονειροπόλο βλέμμα. Ξέρεις βέβαια τι σκέφτεται. Πόσο θαυμάσια θα ήταν η ζωή του αν ήσασταν μαζί, πόσο τυχερός και ευτυχισμένος θα ήταν σε μία σχέση μαζί σου.

Μία κρύο, μία ζέστη

Και εσένα σου έρχεται η τρέλα. Γιατί εκεί που νομίζεις ότι όλα προχωράνε ομαλά, ότι επιτέλους θα εκδηλωθεί, εκεί είναι που χάνεται ή είναι αδιάφορος και εσύ μένεις στήλη άλατος να αναρωτιέσαι αν φαντάζεσαι μία παράλληλη πραγματικότητα, αν είσαι παλαβή, αν κάτι σοβαρό συμβαίνει με την αντίληψη και την κρίση σου. Ξέρεις, όμως, τι πραγματικά συμβαίνει; Για έναν άνδρα που φοβάται, το να κάνει ένα βήμα μπροστά και μετά ένα (ελπίζω όχι δύο) πίσω είναι αναμενόμενο, καθώς δεν ξέρει πως να διαχειριστεί τα συναισθήματα που παλεύουν μέσα του.

Θυμάται όλα όσα του λες

Μα καλά τι σοφίες ξεστομίζεις και μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη του? Ότι και αν αναφέρεις για εσένα και τη ζωή σου, όποια σκέψη ή προβληματισμό εκφράσεις, σε ανύποπτη στιγμή θα σου δείξει ότι δεν έχει ξεχάσει την παραμικρή λεπτομέρεια από όσα έχεις αναφέρει. Ακόμη και αν, κάποιες φορές, από εγωισμό προσποιείται ότι δεν θυμάται τι έχεις πει, έρχεται πάντα η στιγμή που δεν μπορεί να κρυφτεί και προδίδει με τα όσα λέει ότι θυμάται και έχει επεξεργαστεί στο μυαλό του και την παραμικρή λεπτομέρεια που σε αφορά.

Είναι νευρικός όταν είναι κοντά σου

Χάνει τα λόγια του, λέει και καμιά ασυναρτησία, ίσως προσπαθεί να σε εντυπωσιάσει με βλακείες, συμπεριφέρεται περίεργα. Κοκκινίζει, ιδρώνει, ισιώνει τα πουκάμισα… Και η λίστα συνεχίζεται με συμπεριφορές άλλοτε κωμικές, άλλοτε γλυκές για έναν άνθρωπο που, παρά τα χρόνια του, του προκαλείς αμηχανία και τρέμουλο, σαν αδιάβαστος μαθητής που τον σήκωσε ο δάσκαλος στον πίνακα.

Σου κάνει κοπλιμέντα

Άλλα αυθόρμητα, άλλα προσχεδιασμένα από μέρες στο μυαλό του για να σε εντυπωσιάσει. Προσέχει την κάθε λεπτομέρεια επάνω σου και δεν την αφήνει ασχολίαστη. Είναι λογικό να κολακεύεσαι με όλη αυτή την προσοχή και τις φιλοφρονήσεις, σίγουρα όμως σε εκνευρίζει και ότι η κατάσταση μένει στάσιμη εκεί. Σκέψου όμως και πόση προσπάθεια και τόλμη έχει καταβάλει ένας φοβισμένος άνδρας για να φτάσει να εκδηλώσει τον θαυμασμό του. Είναι ένα πρώτο βήμα, δε συμφωνείς;

Σε ακούει

Γιατί θέλει να μάθει για εσένα, τη ζωή σου, τα ενδιαφέροντά σου, για να μάθει πως θα σχεδιάσει να σε κατακτήσει, πως θα σε προσεγγίσει. Και σε αυτές τις στιγμές, ίσως σου ανοίγεται και ο ίδιος για να μπορέσετε να βρείτε κοινό έδαφος συζήτησης και ενδιαφερόντων, για να σε κάνει και εσένα να καταλάβεις πόσο ταιριάζετε και πόσο ωραία θα περνούσατε μαζί.

Ζηλεύει όταν περιτριγυρίζεσαι από άλλους άντρες

Όσος κόσμος και αν υπάρχει γύρω σας, ακόμη και αν δεν κάνει κάποια κίνηση, βλέπεις ότι όταν κάποιος σε προσεγγίζει και σε φλερτάρει τον ζώνουν τα μαύρα φίδια. Και εκεί μπορεί να τον δεις αμήχανο, ίσως και θυμωμένο, γιατί παλεύει μέσα του ο φόβος για την επόμενη κίνηση με την ορατό κίνδυνο να σε χάσει. Για να δούμε τι θα επικρατήσει? Εδώ είναι και η κατάλληλη στιγμή να δώσεις προσοχή στο body language, πως χειρονομεί, πως σε πλησιάζει, τι εκφράσεις παίρνει μιλώντας σου.

Σου λέει πόσο του αρέσεις

Υπάρχει εκεί έξω και αυτή η μικρή -δυστυχώς τόσο μικρή όμως που στατιστικά είναι αμελητέα- μερίδα ανδρών που είναι ευθείς και ειλικρινείς και σου λένε την αλήθεια. Ότι τους αρέσεις, αλλά για τους Χ και Ψ λόγους φοβούνται να προχωρήσουν. Αυτές οι περιπτώσεις είναι συνήθως που οδηγούνται σε όμορφες σχέσεις, γιατί όλα είναι ανοιχτά στο τραπέζι, συζητιούνται, αντιμετωπίζονται και η σχέση αποκτά, απαλλαγμένη από κάθε είδους φόβο, τις προδιαγραφές να προχωρήσει παραπέρα.