Άννα Σκουλαρίκη
A story to tell…

Ένας τίτλος, μία ιστορία!

Και ποιός δεν ξέρει το Sex and the City? Μία σειρά που πραγματευόταν τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από το γυναικείο, βασικά, πρίσμα. Χτύπαγε κόκκινο ο παγκόσμιος δείκτης τηλεθέασης σε κάθε νέο επεισόδιο, μα και οι επαναλήψεις μας κράτησαν ευχάριστη συντροφιά για πολλά χρόνια. Τί ήταν όμως αυτό που την έκανε εμβληματική? Όλα της!

Ύμνησε τη φιλία όσο και την αποκαθήλωσε περιστασιακά, ανέδειξε τις γυναικείες ανασφάλειες μέσα σε μια ανδροκρατούμενη δυτική κοινωνία, απενοχοποίησε τις σεξουαλικές φαντασιώσεις, εξιστόρησε τα ups and downs του “απόλυτου” έρωτα.

Οι τέσσερεις πρωταγωνίστριες της, η γλυκιά αρθρογράφος Carrie, η αυτοδημιούργητη PR businesswoman και σεξουαλικά απελευθερωμένη Samantha, η καθώς-πρέπει υπάλληλος gallery και γεννημένη σύζυγος Charlotte και η δυναμική δικηγόρος  Miranda ενσάρκωναν τις πτυχές του σύγχρονου θηλυκού, χωρίς περισπασμούς.

Όλες ταυτιστήκαμε με όλες. Έγινε το βήμα της μοντέρνας γυναίκας, η οποία πολεμάει για τη ζωή της μόνη της και, επειδή είναι αμερικάνικης παραγωγής, πάντα καταφέρνει να βγαίνει νικήτρια παρά τις αντιξοότητες. Έδωσε δίκιο και δύναμη σε όσες αισθανόμασταν την ανάγκη κάποια να βγει μπροστά και να μιλήσει γι’αυτόν τον πολύπλοκο “κοριτσίστικο” κόσμο.

Είχε λίγο απ’όλα, στο πολύ τους! Glam, sex, αίσθημα, γυναικεία αλληλεγγύη, μητρότητα, συντροφικότητα, αρρώστια, πλούτο, μόδα, πειραματισμό.

Όσο κι αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε δημοσίως, η αλήθεια είναι πως αυτό το τόσο προχώ για την εποχή του σήριαλ (έκανε πρεμιέρα το 1998), ήταν το αγαπημένο μας! Ε ναι, είμαστε fans!! Καθόμασταν μπροστά στην TV με τις πυτζάμες και γύρω-γύρω σοκολάτες, πατατάκια ή παγωτό (αμερικανιές) , αποδεσμευμένες από τις καθημερινές επιτακτικές σκέψεις της δίαιτας, και απολαμβάναμε το καθρέφτισμα του εαυτού μας στις περιπέτειες των τεσσάρων πρωταγωνιστριών. Εκείνη την ώρα, μας αποδεχόμασταν.

Αν είμαστε τυχερές και τα κανάλια αποφασίσουν να επαναπροβάλουν το Sex and the City, έχω την αίσθηση πως θα ξεπροβάλλουν αναμνήσεις από μια περίοδο  της ζωής μας πιο ανάλαφρη και πιο ξέγνοιαστη. Επίσης, θα παρατηρήσουμε πως η θεματολογία του είναι ακόμα επίκαιρη  και το μόνο που ίσως να έχει αλλάξει να είναι η δική μας οπτική απέναντι στις καταστάσεις και στις  συμπεριφορές της πλοκής της σειράς. Ένα flash back το οποίο θα μας δώσει μία ευκαιρία και μία αφορμή να εξετάσουμε τη δική μας εξέλιξη με την πάροδο του  χρόνου. Αλλιώς στα 30, αλλιώς στα 40 και αλλιώς στα 50!

Με επίκεντρο τη γυναικεία φιλία και το τεράστιο χάσμα που χωρίζει τα δύο φύλα, η επιτυχία του Sex and the City ήταν και είναι αναμφισβήτητη. Η συνταγή που θέτει στο spot light τις ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτή που πάντα θα κερδίζει, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η νίκη ήταν παταγώδης.