Αυτή την εποχή όλες μας έχουμε επιδοθεί στο ανοιξιάτικο καθαρισμό του σπιτιού (άλλες με μεγαλύτερη και άλλες με μικρότερη ευχαρίστηση). Ομολογώ ότι εγώ βρίσκομαι στη δεύτερη κατηγορία, οι δουλειές του σπιτιού και ειδικά αυτοί οι καθαρισμοί σαν να μην υπάρχει αύριο, λες και μετά από μια εβδομάδα δεν θα είναι όλα πάλι γεμάτα σκόνη, δεν είναι το φόρτε μου. Παλαιότερα, δεν σας κρύβω, μου άρεσε να διαβάζω άρθρα και να ξεφυλλίζω περιοδικά για το πως επιτυγχάνεται το Spring Cleaning, ελληνιστί ο καθαρισμός του σπιτιού την Άνοιξη. Πλέον, όμως έχω αποφασίσει ότι έχω σημαντικότερα πράγματα να κάνω στην καθημερινότητά μου. Αναγκαστικά, όμως, όταν επιβάλλεται, όπως όλες μας επιδίδομαι σε αυτό το καταναγκαστικό σπορ. Συμβουλές για το πως να καθαρίσετε το κάθε δωμάτιο και αναλυτικές λίστες μη τυχόν και σας ξεφύγει γωνία και σοβατεπί με σκόνη δεν θα σας δώσω, υπάρχουν πιο ειδικοί από εμένα σε αυτόν τον τομέα. Θα μοιραστώ, όμως, μαζί σας μικρές συμβουλές που θα κάνουν τη διαφορά στο πεντακάθαρο σπίτι σας και σίγουρα θα δώσουν έναν αέρα ανανέωσης. Ξεκινάμε:

Βρείτε και αποδεχτείτε το στυλ σας

Τι εννοώ με αυτό; Αν δεν είστε οι ιέρειες της καθαριότητας, μην επιχειρήσετε να καθαρίσετε όλο το σπίτι (και τα ασημικά, και τα χαλιά, και τα κρύσταλλα, και εκείνα τα ξεχασμένα σεμέν, και τις γωνίες πίσω από τον κομότα…) μέσα σε μία μέρα. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα που θα μπορέσετε να τηρήσετε, ολοκληρώνοντας τις απαραίτητες δουλείες και χωρίς να εξαντληθείτε. Για άλλες το ανοιξιάτικο καθάρισμα του σπιτιού μπορεί να πάρει μία μέρα, ενώ για εμάς τις  υπόλοιπες μπορεί και να διαρκέσει μία εβδομάδα.

Οργάνωση, οργάνωση, οργάνωση

Πριν ξεκινήσετε, φτιάξτε μία λίστα με τα καθαριστικά και τον εξοπλισμό (πανάκια, γάντια, σκούπες, κουβάδες, σφουγγαράκια, σακούλες) που θα χρειαστείτε. Έχοντας διαθέσιμο όλα όσα θα χρειαστείτε, δεν θα χρειάζεται να διακόπτετε και να μεταφέρετε δουλειές για αργότερα. Για μένα, ειλικρινά, δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα από το να διακόπτω μια δουλειά που κάνω επειδή μου λείπει κάποιο εργαλείο ή καθαριστικό.

Μην ξεχνάτε τους απαράβατους κανόνες

Ναι, είναι αυτοί οι κανόνες που περνάνε από γενιά σε γενιά, με βασικότερο αυτόν που προστάζει ότι πάντα ξεκινάμε από το ψηλά προς τα χαμηλά, αλλιώς κάνουμε διπλοδουλειές. Ξεκινήστε από το ταβάνι και τις γωνίες τους, τα φωτιστικά, τους τοίχους, τα τζάμια, τις πόρτες και σιγά σιγά επεκταθείτε και στο υπόλοιπο δωμάτιο.

Προσπαθήστε -όσο είναι δυνατόν- να διασκεδάσετε τη διαδικασία

Δεν χρειάζεται να κάνουμε τις δουλειές σκυθρωπές και μουρμουρίζοντας. Εντάξει, δε λέω, και εγώ θα προτιμώ να σερφάρω στο Internet, να διαβάζω ένα βιβλίο ή να βλέπω την αγαπημένη μου σειρά στο Netflix, αλλά αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, τουλάχιστον ας το διασκεδάσουμε όσο μπορούμε. Βάλτε μία χαρούμενη καλοκαιρινή μουσική και αφήστε την ώρα να κυλίσει ευχάριστα. Θα δείτε πόσο πιο ευχάριστα θα περάσει ο χρόνος, και με θετική διάθεση και οι δουλειές θα γίνουν γρηγορότερα και η ψυχολογία μας θα είναι στα καλύτερά της.

Μοιράστε αρμοδιότητες

Κάθε μέλος της οικογένειας οφείλει να συμμετάσχει στις δουλείες του σπιτιού, ειδικά όταν όλες πέφτουν μαζεμένες όπως τώρα. Αναλόγως με την ηλικία του καθενός, μπορείτε να μοιράσετε δουλείες στους ενήλικους, τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα παιδιά στο σπίτι. Ειδικά τα παιδιά, παρότι μπορούν να γκρινιάξουν στην αρχή, στη συνέχεια θα το δουν ως παιχνίδι (πχ το να ξεσκονίσουν και να συγυρίσουν τα παιχνίδια τους, να ξεδιαλέξουν ποια παιχνίδια και βιβλία χρειάζονται και ποια προορίζονται για αποθήκευση) και σίγουρα, με τον τρόπο αυτό, συμβάλλετε καθοριστικά και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και ανεξαρτητοποίησής τους. Μία ωραία ιδέα είναι να φτιάξετε ένα πρόγραμμα με το τις δουλειές που έχει στην ευθύνη του το κάθε μέλος της οικογένειας και να το κολλήσετε κάπου που θα μπορούν όλοι να το βλέπουν και να παρακολουθείτε την πορεία των εργασιών.

Εφαρμόστε απλά κόλπα για να διατηρείτε πάντα το σπίτι καθαρό

‘Οπως σας έχω πει και στο παρελθόν, δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο. Υπάρχουν εύκολοι τρόποι, που εφαρμόζοντάς τους θα έχετε πάντα σπίτι καθαρό και συγυρισμένο, όπως σας είχα γράψει στο 8 Εύκολοι Τρόποι Να Διατηρείτε Το Σπίτι Σας Καθαρό. Άλλωστε, είπεμε, δεν θα περάσουμε τη ζωή μας με μια σφουγγαρίστρα στο χέρι. Συμφωνείτε;

Αφού τελειώσατε με τις δουλειές κάντε το σπίτι να μοσχομυρίσει!

Βάλτε φρέσκα λουλούδια στα βάζα με τα αρώματα και τα χρώματα που σας αρέσουν! Θα σας κάνει να νιώσετε ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι! Παράλληλα, αυτό που εγώ κάνω τακτικά είναι να βράζω κανέλα ή γαρύφαλλο σε ένα κατσαρολάκι να το αφήνω στο σαλόνι και στην κουζίνα για 30 λεπτά μέχρι να κρυώσει. Μοσχομυρίζει όλο το σπίτι!

Και πάνω απ΄όλα, μην τρελαίνεστε να γυαλίσετε και να καθαρίστε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο! Κάντε την καθαριότητα που εσείς ξέρετε ότι χρειάζεται το σπίτι σας, χωρίς υπερβολές, και κρατήστε δυνάμεις και για εσάς, άλλωστε εξαντλημένες και ταλαιπωρημένες πώς θα το ευχαριστηθείτε;