Το ότι δεν έχω υπάρξει ποτέ υποψήφια για χρυσό σκούφο το ξέρετε. Το ότι δεν έχω συμμετάσχει -και ούτε πρόκειται ποτέ- σε διαγωνισμό μαγειρικής το υποψιάζεστε. Το ότι έχω πολλές μαγειρικές απόπειρες και αποτυχίες να θυμάμαι τα τελευταία χρόνια είναι κάτι που σας το εκμυστηρεύομαι τώρα. Ωστόσο, όπως λένε -μη με ρωτήσετε ποιος το λέει, ποτέ δεν θυμάμαι ποιος είπε τι- αρκεί η κατάλληλη στιγμή για να αναδυθεί ένα καλά κρυμμένο ταλέντο – έστω μία δυνατότητα- ή, πιο απλά και ταπεινά, να ανακαλύψεις μια συνήθεια που μπορεί, ανέλπιστα, να μετεξελιχθεί στην αγαπημένη σου ιεροτελεστία, μία ρουτίνα που σε αποφορτίζει και σε χαλαρώνει.

Για εμένα, η προετοιμασία του δείπνου κάθε Σαββατόβραδο, με την παρέα καλών φίλων ή, απλά μεταξύ μας, οικογενειακά έχει γίνει τον τελευταίο καιρό μία αγαπημένη συνήθεια την οποία έχω καθιερώσει με τη δική της ιεροτελεστία.

Ποιος, που, πότε

Πρώτο και κύριο. Πάντα, στο μενού που θα φτιάξω, λαμβάνω υπόψη ποιοι θα παρευρίσκονται. Θα είναι φίλοι, συνάδελφοι, θα υπάρχουν παιδιά; Τι ύφος θέλω να έχει το δείπνο; Επίσημο, casual, μήπως θεματικό, όπως το πρόσφατο δείπνο με κινέζικο μενού που ετοίμασα (και, χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω άκουσα πολύ θετικά σχόλια από όλους, ελπίζω να ήταν και ειλικρινή); Το πότε είναι πάντα σταθερό: Saturday night is a date!

Τι θα μαγειρέψουμε;

Και, στη συνέχεια, ακολουθεί η διαδικασία που πραγματικά, όσο και αν με πελαγώνει πολλές φορές, μου αρέσει απίστευτα: η εξεύρεση των τέλειων συνταγών για το δείπνο! Το πόσα food blogs έχω αποθηκευμένα, το πόσες σελίδες από περιοδικά έχω κομμένες στο συρτάρι, το πόσα youtube videos μαγειρικής έχω στα αγαπημένα, δεν μπορείτε να φανταστείτε, από τις πιο εύκολες μέχρι ικανοτήτων masterchef, από τις πιο παραδοσιακές μέχρι την επιτομή του nouvelle couisine. Πολλές από τις συνταγές που φτιάχνω, είτε πρόκειται για αλμυρές συνταγές είτε για απίθανα γλυκά, είναι από το βιβλίο συνταγών της γιαγιάς και της μαμάς μου, οι οποίες πάντα πειραματίζονταν με κλασσικές συνταγές προσθέτοντας ένα twist! Πολλές από αυτές, τις μοιράζομαι μαζί σας μέσα από τις συνταγές του a spoon of Sugar.

Τα υλικά που προτιμώ για τις συνταγές μου

Προσπαθώ να χρησιμοποιώ αγνά, ακατέργαστα υλικά και πρώτες ύλες. Θα προτιμήσω δηλαδή τα μακαρόνια ολικής άλεσης από τα σίτου, το γάλα αμυγδάλου από το αγελάδος, θα χρησιμοποιήσω όπου μπορώ ελληνικό ελαιόλαδο, φρέσκα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, θα πειραματιστώ αντικαθιστώντας το ψωμί ως συστατικό στις συνταγές με βρώμη, θα δώσω γεύση στα φαγητά με αγνά, μυρωδάτα μπαχαρικά και βότανα. Στα γλυκά μου, θα προτιμήσω την καστανή ζάχαρη (και θα προσπαθήσω να βάλω και λιγότερη από όση λέει η συνταγή, αν και η ζαχαροπλαστική είναι χημεία, και καλό είναι να είμαστε μαζεμένες στους πειραματισμούς) ή θα προσθέσω αποκλειστικά ελληνικό μέλι, θα αποφύγω να χρησιμοποιήσω ζωική κρέμα γάλακτος, θα χρησιμοποιήσω φρέσκα βιολογικά αυγά, όπου μπορώ θα αντικαταστήσω τα συστατικά με πολλά λιπαρά με μειωμένα, ενώ τις μέρες που νιώθω αρκετά τολμηρή θα πειραματισμούς, όπως τον πιο πρόσφατο που αντικατέστησα το βούτυρο με αβοκάντο (αυτή η αντικατάσταση είναι η νέα μου ανακάλυψη, θα σας γράψω σύντομα μία super συνταγή για αυτό!).

Στο ψυγείο πάντα ετοιμοπόλεμο ένα καλό κρασί

Γιατί δείπνο, με όποια σύνθεση καλεσμένων και με οποιοδήποτε μενού, επιβάλει την κατανάλωση ενός καλού κρασιού (το ότι εγώ ήδη πίνω το πρώτο ποτήρι κατά την προετοιμασία των φαγητών είναι κάτι που μένει μεταξύ μας, είναι όμως ότι καλύτερο για να μπεις στο κατάλληλο mood, είμαι σίγουρη ότι το κάνετε και εσείς). Ανάλογα με το φαγητό που θα συνοδεύσω το κρασί που θα σερβίρω μπορεί να είναι λευκό ή κόκκινο, ξηρό ή πιο γλυκό, με αρώματα φρούτων και μπαχαρικών άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε διακριτικά μεθυστικά.

Όποιος έχει μυαλό, τρώει καλά και μεσοβδόμαδα…

Καλά διαβάσατε! Όλη αυτή η προετοιμασία για το δείπνο του Σαββατόβραδου, γιατί να μην είναι μια ευκαιρία να απολαύσουμε γευστικά και ιδιαίτερα πιάτα και μέσα στην εβδομάδα; Σίγουρα σκέφτεστε ότι είμαι τρελή και ότι καμιά γυναίκα με τις δουλειές που έχει μέσα στην εβδομάδα (ειδικά όταν είναι και εργαζόμενη με παιδιά) δεν θα καθίσει να κάνει όλη αυτή τη διαδικασία. Και όμως, απλά χρειάζεται να προνοήσετε! Όταν θα μαγειρεύετε για το σαββατιάτικο δείπνο σας, μπορείτε να φτιάξετε επιπλέον ποσότητα φαγητού και να τα καταψύξετε για τις δύσκολες και φορτωμένες ημέρες της εβδομάδας. Οι σούπες και οι σάλτσες, τα μπιφτέκια και το κρέας, οι τάρτες και οι πίτες είναι μόνο μερικά παραδείγματα φαγητών που μπορείτε να τα καταψύξετε και, όταν τα χρειαστείτε, απλά να τα ξεπαγώσετε και ζεστάνετε ή μαγειρέψετε.

Μόλις η κουζίνα και το σπίτι σας μοσχομυρίσει, στρώνω το τραπέζι με το αγαπημένο μου τραπεζομάντηλο, τοποθετώ το σερβίτσιο, στολίζομαι με την καλύτερη μου διάθεση και φοράω το χαμόγελό μου ως το ωραιότερο και πιο ακριβό αξεσουάρ μου. Και εκεί που καθόμαστε όλοι γύρω από το τραπέζι, γεμίζουμε και ξαναγεμίζουμε τα ποτήρια με κρασί, γελάμε μέχρι δακρύων και απολαμβάνουμε το δείπνο μας αυτά τα τόσο ξεχωριστά σαββατόβραδα, δεν μπορώ να μην σκέφτομαι πόσο τυχερή είμαι που μία διαδικασία ρουτίνας έγινε για μένα στιγμές τόσο φορτωμένες με αναμνήσεις.