Άννα Σκουλαρίκη
A story to tell…

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Η τάση του slow deco μας βάζει σε διάθεση ημιανάπαυσης, δίνοντάς μας απλόχερα την εμπειρία της all the way! Σίγουρο trend για την εσωτερική διακόσμηση του 2021, το slow deco είναι εμπνευσμένο από το κίνημα του slow food το οποίο γεννήθηκε στην Ιταλία στα μέσα της δεκαετίας του 80, με φιλοσοφία που αντιτίθεται σε οτιδήποτε είναι fast. To slow food προώθησε το παραδοσιακό φαγητό, υπενθυμίζοντας πως gourmet σημαίνει ποιότητα πρώτου υλικού.  Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η θεωρία του slow deco, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, πολλές φορές ακατέργαστα, γεγονός που επιτρέπει την εναρμόνιση του νου με τις γήινες μικροαπολαύσεις.

Το πρώτο βήμα για να περπατήσουμε στο στυλ του είναι να έχουμε ή να κατασκευάσουμε ενιαίους χώρους. Αποχαιρετούμε τις κλειστές πόρτες και τους στενούς ασφυκτικούς διαδρόμους και καλωσορίζουμε χώρους ικανούς να ρέει απρόσκοπτα η ενέργεια. Ειδικά σε εποχές όπως αυτή της καραντίνας, όπου η κινητικότητα στα περισσότερα επίπεδα της πρακτικής ζωής μας είναι περιορισμένη, η κατοικία μας επιβάλλεται να είναι τόπος ελεύθερης έκφρασης και ανεμπόδιστης κίνησης. Μία κουζίνα “ανοιχτή” έχοντας άμεση επαφή με το σαλόνι , το καθιστικό ή το hall φέρνει σε περισσότερη επαφή και επικοινωνία τα μέλη της οικογένειας.

Ethereal Home | Πίνκας Μαύρο/Χρυσό Μεταλλικό Λουλούδι 30,00€

Μία άλλη προτροπή του slow deco είναι ο περιορισμός των gadgets τεχνολογίας σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού. Συσκευές όπως tablets, computers, κινητά και ασύρματα τηλέφωνα όπως και οι φορτιστές τους, καλό θα ήταν να περιορίζονται στο χώρο του γραφείου, αν υπάρχει. Μία  τηλεόραση στο σαλόνι επιβάλλεται, ενώ στην κρεβατοκάμαρα είναι απαγορευτική. Τα τεχνολογικά αυτά θαύματα, ενοχλούν την ξεκούραση και την ηρεμία μας όπως υποστηρίζουν ψυχολόγοι και ειδικοί του feng shui. Ο χώρος της προσωπικής μας επαναφόρτισης θα πρέπει να διέπεται από χρώματα, υλικά και μυρωδιές που ευνοούν την χαλάρωσή μας. Βαμβακερά παπλώματα, μεταξωτά σεντόνια και λινές κουρτίνες που επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισχωρήσει είναι μερικές από τις επιλογές. Ένας καυστήρας αιθέριων ελαίων είναι προτιμότερος από την καύση αρωματικών ρεσώ, που συχνά τα αρώματα τους είναι συνθετικά.

anessis home | Σετ Κουβερλί Υπέρδιπλο 27,20 €

Στη φιλοσοφία του slow deco τα έπιπλα παίζουν τον πιό σημαντικό ρόλο. Βαck to the basics είναι το moto, επενδύοντας στην άριστη ποιότητα των eco-friendly υλικών όπως το ξύλο, η ψάθα, ακόμα και η πέτρα. Ένας άλλος τρόπος επίπλωσης του σπιτιού μας, λιγότερο κοστοβόρος και αρκετά δημιουργικός, είναι το DIY (φτιάχτο μόνος σου). Δίνοντας ζωή στο παλιό, σκονισμένο έπιπλο της γιαγιάς που μόλις ανακαλύψαμε στη σκοτεινή αποθήκη, ή αναμορφώνοντας ένα άχρηστο αντικείμενο σε χρηστικό, θέτουμε σε εφαρμογή έναν από τους πρωταρχικούς κανόνες του slow deco:συμμετέχουμε στη διαδικασία της παραγωγής και αυτό είναι το βασικό συστατικό σεβασμού και αγάπης απέναντι στο αντικείμενο, το οποίο με τη σειρά του θα εξυπηρετήσει την όποια ανάγκη μας.

Aithrio | Δισκοτράπεζο Μπαμπού 38,00 €

Με τα παστέλ χρώματα να κυριαρχούν στα πατώματα, στους τοίχους και στα έπιπλα (π.χ. Scandinavian cuisine), οι έντονες αποχρώσεις ταιριάζουν στα αξεσουάρ και στα διακοσμητικά για προσδώσουν ζεστασιά. Όλες οι αποχρώσεις του κίτρινου, από το λεμονί μέχρι το μουσταρδί των ‘60s (ειδικά στο βελούδινο ύφασμα) συνδυάζονται ιδανικά με το πράσινο του φασκόμηλου, το χακί και το γκρι. Χρώματα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των διακοσμητών τη χρονιά που έρχεται.

HOUSEBAY | Βάζο Διακοσμητικό Κεραμικό 10.80 €

Η απλότητα αυτού του trend, που ομολογουμένως αγγίζει το μινιμαλισμό, έχει επίσης το ακαταμάχητο πλεονέκτημα του τακτοποιημένου σπιτιού. Όσο λιγότερα αντικείμενα υπάρχουν σε ένα χώρο, τόσο πιο εύκολος καθίσταται ο καθαρισμός του. Η αποσυμφόρηση του χώρου από πράγματα και έπιπλα που δεν έχουν καμία λειτουργικότητα, ούτε καν αισθητική, διευκολύνει τη λειτουργία του μυαλού, κάνοντας το πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό. Μην ξεχνάμε ότι η γαλήνη του νου έγκειται άμεσα στην τάξη του περιβάλλοντος που μας περιτριγυρίζει.

Το slow deco δεν είναι μόνο της μόδας, αλλά είναι μία θεώρηση ζωής. Ζώντας αργά απέναντι στην εκκωφαντική γρηγοράδα των σύγχρονων καιρών, εξισορροπεί το πνεύμα προσδίδοντας διαύγεια στις σκέψεις, καθαρότητα στο λόγο και στόχο στις πράξεις μας μέσα από τη δημιουργία ενός οικιακού περιβάλλοντος-όαση για τα μάτια και την ψυχή του κατοίκου του.

24home | Πολυθρόνα Βελούδινη 270.00€