Η μέρα των γενεθλίων των παιδιών μας, είναι μια μοναδική μέρα όχι μόνο για εμάς ως γονείς, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά που θέλουν -περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέρα- να νιώσουν ξεχωριστά και να το γιορτάσουν με τους φίλους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τι γίνεται, όμως, τώρα που διανύουμε την εποχή του social distancing; Τώρα που δεν μπορούμε να μαζευτούμε όλοι μαζί, να αγκαλιαστούμε, να χορέψουμε, να παίξουμε, να χειροκροτήσουμε όλοι μαζί το παιδί που με λαμπερά από τη χαρά ματάκια φυσάει τα κεράκια της τούρτας του; Και όμως, ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν λύσεις, ότι ακόμη και στις νέες συνθήκες δεν μπορούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας ένα πάρτυ – διαφορετικό από τα άλλα- το οποίο όμως θα του μείνει αξέχαστο;

Extra Bonus για τους Γονείς: Θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο από τα παιδικά πάρτυ που κάνατε μέχρι τώρα!

Virtual πάρτυ, λοιπόν! Πάρτε χαρτί και μολύβι και ας αρχίσουμε να οργανωνόμαστε!

Διαλέγουμε την ψηφιακή πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει το πάρτυ μας

Το πρώτο βήμα για τη διοργάνωση του ψηφιακού πάρτυ είναι η επιλογή της πλατφόρμας που θα το “φιλοξενήσει”. Σκεφτείτε το σαν το ψηφιακό σας σπίτι όπου εκεί θα υποδεχθείτε τους μικρούς και μεγάλους καλεσμένους σας και θα γιορτάσετε όλοι μαζί τα γενέθλια. Επιλογές υπάρχουν πολλές, μερικές ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι το Zoom, το Facetime, το Skype. Συμβουλή μου είναι να επιλέξετε αυτή με την οποία είστε πιο εξοικειωμένοι.

Στέλνουμε με email τις προσκλήσεις

Ακόμη και προ πανδημίας, εγώ είχα ήδη αρχίσει να λαμβάνω και να στέλνω τις προσκλήσεις των πάρτυ του παιδιού μου ηλεκτρονικά. Δεν φαντάζεστε πόσο εύκολο και πρακτικό είναι! Επιλέγεις το site ηλεκτρονικών προσκλήσεων το οποίο θέλεις να χρησιμοποιήσεις -εμένα μου αρέσει πολύ το evite-, διαλέγεις το εικαστικό της πρόσκλησης, προσθέτεις τις πληροφορίες όπως ώρα, μέρα, πλατφόρμα και κωδικός σύνδεσης, βάζεις τα emails των προσκεκλημένων και πατάς send. Τόσο εύκολα!

Επίσης, μια ωραία ιδέα, ειδικά αν σχεδιάζετε θεματικό πάρτυ, είναι να γράψετε στην πρόσκληση και το dress code του πάρτυ, καθώς και να ζητήσετε από τους καλεσμένους να στείλουν έγκαιρα τα δώρα ταχυδρομικά στο σπίτι, ώστε εκείνη τη μέρα να κάνετε όλοι μαζί έκπληξη στον μικρό εορτάζοντα/στην μικρή εορτάζουσα που, σίγουρα, θα τρελαθεί από τη χαρά του/της.

Φτιάχνουμε ένα video της χρονιάς που πέρασε

Αν σας αρέσει να ασχολείστε με την τεχνολογία, μπορείτε να φτιάξετε μέσα από τα πολλά προγράμματα που κυκλοφορούν ένα video με τις ωραιότερες και πιο χαρούμενες στιγμές τους παιδιού σας τον χρόνο που πέρασε και να το προβάλλετε μέσω την πλατφόρμας σε όλους τους καλεσμένους τη μέρα του πάρτυ.

Φροντίζουμε για τη διακόσμηση του χώρου

Η διακόσμηση είναι σημαντική για κάθε πάρτυ γενεθλίων, εννοείται είναι και για τα ψηφιακά. Θα μου πείτε, τι να διακοσμήσω αφού όλοι θα είναι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους; Μα, ακόμη και αν είμαστε μπροστά σε μια οθόνη ο χώρος πίσω μας και, εν μέρει, γύρω μας φαίνεται. Διακοσμούμε, λοιπόν, το background, το χώρο δηλαδή που θα φαίνεται από την οθόνη, με μπαλόνια, σερπαντίνες, στολίδια και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε βάσει της θεματολογίας του πάρτυ που έχουμε επιλέξει.

Τι θα φορέσουμε;

Εννοείται τα καλά μας και τα γιορτινά μας, μια φορά το χρόνο έχει γενέθλια το παιδί μας! Μη σας περάσει από το μυαλό ότι, επειδή θα είμαστε μπροστά από την οθόνη και κυρίως θα φαινόμαστε από τη μέση και πάνω, πρέπει να είμαστε από κάτω με την πιτζάμα ή την τρύπια φόρμα, όπως οι παρουσιαστές ειδήσεων. Μακριά από εμάς αυτά! Τώρα, αν το πάρτυ έχει συγκεκριμένο θέμα, και μέσα από την πρόσκληση έχουμε ζητήσει να ντυθούν βάσει αυτού και οι καλεσμένοι μας, ντυνόμαστε και εμείς ανάλογα, άλλωστε ως μαμάδες συνηθισμένες είμαστε τα πάρτυ γενεθλίων να μοιάζουν στο ντύσιμο και λίγο από αποκριά.

Virtual και μη παιχνίδια

Για να διασκεδάσουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του virtual πάρτυ, είτε αναθέτουμε σε έναν virtual διασκεδαστή ή κλόουν να τα απασχολήσει, ή οι ενήλικες που θα συμμετάσχουμε φροντίζουμε να τα απασχολήσουμε με παιχνίδια που μπορούν να παιχτούν και από απόσταση. Το Taboo, το Pictionary, η παντομίμα, ένας διαγωνισμός τραγουδιού, ακόμη και το κλασσικό Πρόσωπα-Ζώα-Πράγματα, είναι μερικές ιδέες που σίγουρα -και ανάλογα και με την ηλικία των παιδιών- θα τα ενθουσιάσουν.

Η μαγική στιγμή του ανοίγματος των δώρων

Εάν έχετε προνοήσει και έχετε ζητήσει στην πρόσκληση τα δώρα να σταλούν στο σπίτι, αυτή η στιγμή θα είναι το αποκορύφωμα της χαράς του μικρού/ης εορτάζοντα/ουσας. Προς το τέλος του πάρτυ, μπείτε μέσα κουβαλώντας όλα τα δώρα από τους φίλους του/της και αφήστε τον/την να τα ανοίξει εκείνη τη στιγμή. Θα δείτε τα ματάκια να λάμπουν από χαρά!

Γενέθλια χωρίς τούρτα δεν γίνεται

Εννοείται ότι το σβήσιμο των κεριών της τούρτας είναι η σημαντικότερη στιγμή, η ώρα που όλοι περιμένουν σε κάθε πάρτυ γενεθλίων. Αν θέλεις, πραγματικά, να κάνεις τη διαφορά, μη μείνεις μόνο στο να σβήσει τα κεράκια μπροστά από την οθόνη το μικρό τιμώμενο πρόσωπο. Κανόνισε να έχουν σταλεί από το αγαπημένο σου ζαχαροπλαστείο έγκαιρα κομμάτια τούρτας στα σπίτια των προσκεκλημένων σου. Είναι σίγουρο ότι όλοι θα ξετρελαθούν!

Τι λέτε, σας έπεισα; Ποιος είπε ότι την εποχή την πανδημίας δεν θα βρούμε τρόπους να γιορτάζουμε τις σημαντικές μας στιγμές;