Άννα Σκουλαρίκη
A story to tell…

Καλοκαίρι τέλος εδώ και καιρό. Τα κεφάλια μέσα εδώ και καιρό. Μετά από τα καλοκαιρινά μας μπάνια και την τρέλα του οργανωτικού Σεπτεμβρίου, ήρθε η ώρα να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας το well-being του εαυτού μας. Τι καλύτερο από ένα πρόγραμμα γυμναστικής;!

Το pilates είναι από τους αρτιότερους τρόπους εκγύμνασης ολόκληρου του κορμιού και μάλλον τυχαία δεν είναι η ραγδαία άνοδος του τα τελευταία χρόνια στις προτιμήσεις των ανθρώπων που επιθυμούν να είναι fit σωματικά και ψυχικά. Το aspoonofSUGAR συνάντησε τον έμπειρο και αναγνωρισμένο Pilates Instructor Γιώργο Καρακώστα και του ζήτησε να μας βάλει στο…πνεύμα!

Κύριε Καρακώστα, γιατί να επιλέξουμε το pilates;

Η γυμναστική pilates μας δίνει τη δυνατότητα για σωστή στάση του σώματος και βελτίωση της αποδοτικότητας σε καθημερινές δραστηριότητες. Το πως σηκώνομαι από το κρεβάτι, πως σκύβω να πλύνω τα δόντια μου, πως βαδίζω ευθυγραμμισμένος/η, πως συγκρατώ τη στάση του σώματος μου στο κάθισμα του αυτοκινήτου, πως σηκώνω το παιδί μου, ακόμη και πως συμμετέχω στην ερωτική πράξη, είναι μερικά από τα οφέλη που θα συλλέξουμε και μερικές από τις αλλαγές που θα παρατηρήσουμε μετά από μόλις μερικές προπονήσεις. Πραγματικά θα εκπλαγούμε!

Η γυμναστική pilates είναι μία προσωπική δέσμευση που απαιτεί χρόνο και κόπο, για να δούμε αποτελέσματα στο σώμα αλλά και στο νου μας. Πρωτίστως χρειάζεται να πάρουμε συνειδητά τη απόφαση να ξεκινήσουμε. Αφιερώνοντας σταθερά 2 ώρες την εβδομάδα στην προπόνηση pilates κάνουμε ένα ανεκτίμητο δώρο στον εαυτό μας, με συγκέντρωση, επιμονή, συνέπεια και προσπάθεια.

Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη οτι η εκμάθηση του Pilates δεν είναι διασκέδαση. Είναι ένα προσωπικό συμβόλαιο, μια στάση ζωής, που θα μας συντροφεύει καθημερινά, αν θέλουμε πραγματικά να δούμε θετικές αλλαγές στο σώμα μας. Δεν είναι δίαιτα (συνήθως το σωματικό βάρος αυξάνεται, λόγω του μυικού όγκου), μα το σώμα σμιλεύεται και γίνεται πιο ελκυστικό. Ψηλώνει, ευθυγραμμίζεται, μας κάνει να νιώθουμε πιο ανάλαφροι και βοηθάει να αποφορτίζουμε το μυαλό από την καθημερινότητα. Αν και εσείς αποζητάτε τα παραπάνω, τότε το Pilates σας ταιριάζει.

Μπορείτε να μας συμβουλέψετε πως να επιλέξουμε χώρο και δάσκαλο Pilates;

Γυμναστήρια που προφέρουν παροχή pilates με μηνιαία συνδρομή χαμηλού κόστους και ελεύθερες τάξεις (όποτε επιλέγει ο ασκούμενος να συμμετέχει) ΔΕΝ διδάσκουν pilates. Στο pilates οι τάξεις πρέπει να είναι σταθερές, κατά προτίμηση με τους ίδιους συμμετέχοντες κάθε φορά. Πρέπει να μην ξεπερνούν τα 4-5 άτομα, τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο εκμάθησης. Έτσι, ο δάσκαλος θα βελτιώνει την απόδοση των μαθητών σταδιακά, δυναμώνοντας τους από την αρχή με βασικές ασκήσεις. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι τραυματισμοί και βήμα-βήμα προχωρούν τα τμήματα από το basic level σε intermediate-advanced-master. Ο δάσκαλος, από την πρώτη αξιολόγηση, θα διαχωρίσει τους μαθητές σε 2 groups. Σε αυτούς που έχουν προοπτική για δυναμική προπόνηση και σε αυτούς που, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω παθολογίας, θα εξελίσσονται πιο αργά και προσεκτικά κατά την εκτέλεση του ασκησιολογίου. Αλλιώς θα προχωρήσει ένας 30χρονος που δεν έχει κάποια ενόχληση στο σώμα του και αλλιώς κάποιος που έχει τραυματισμό ή κάποια πάθηση. Ευθύνη του δασκάλου είναι να παρατηρήσει και να καθοδηγήσει ανάλογα το μαθητή του.

Επιλέξτε ένα χώρο που δουλεύει μόνο με ραντεβού. Κάντε μια ώρα ιδιαίτερο μάθημα δοκιμαστικά, για να αξιολογηθεί το σώμα σας κατάλληλα από τον εκπαιδευτή. Δώστε προσοχή στην προσέγγιση του αντικειμένου από τον επαγγελματία που έχετε εμπιστευτεί και διαλέξτε χώρο και ινστράκτορα που σας εμπνέει και σας ταιριάζει. Ένας καλός δάσκαλος θα δώσει σημασία στις λεπτομέρειες και θα σας πλησιάσει μέσα από τη διδασκαλία του με όρους ανατομίας. Ο δάσκαλος επιβάλλεται να “οδηγεί” το μαθητή με σεβασμό και γνώση σε κάθε επανάληψη μιας άσκησης. Έκφραση όπως “καμπουριάζω” και όχι “κάνω κάμψη του κορμού” πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις. Διαθέτουμε λίγο παραπάνω χρόνο κάνοντας έρευνα για να επιλέξουμε σε ποιόν θα αναθέσουμε τη σωματική μας βελτίωση.

Τελικά αυτό το bikini body που όλες ονειρευόμαστε είναι μια απόφαση μακριά! Τι καθυστερούμε λοιπόν; Το pilates είναι εκεί και μας περιμένει!
Κεντρική φωτογραφία: Jordan Nix on Unsplash