Συμβαίνει σε όλους μας και είναι λογικό. Δεν μπορεί πάντα να ξυπνάμε σαν να πρωταγωνιστούμε σε διαφημιστικό σποτ -όμορφες, καλοχτενισμένες, με μία στρώση lip gloss και τραγουδώντας χαρωπά, γεμάτες καλή διάθεση. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι και, ναι, υπάρχουν και κάποιες μέρες που ξυπνάμε με νεύρα. Στη δική μου ζωή, υπήρξε ένα διάστημα, που για λόγους που δεν έχω ακόμη καταλάβει, ξυπνούσα αρκετές μέρες με ένα αίσθημα απροσδιόριστου άγχους και με μία κακή διάθεση που προδιέγραφε ότι, όσο ηλιόλουστη και να ήταν η μέρα έξω, εγώ προδιαγεγραμμένα θα άστραφτα και θα βροντούσα. Άλλες πάλι μέρες, ειδικά τον χειμώνα, τυχαίνει να ξυπνάω με αυτή την γκρίζα διάθεση, και το μόνο που θέλω είναι να τραβήξω το πάπλωμα πάνω από το κεφάλι, να κουκουλωθώ και να εξαφανιστώ από προσώπου γης. Σας ακούγονται όλα αυτά οικεία; Είμαι σίγουρη ότι και εσείς έχετε βρεθεί, ή βρίσκεστε τώρα που με διαβάζετε, σε αυτή την κατάσταση.

Για καιρό, ίσως χρόνια, αποδεχόμουν αυτή την κατάσταση ως φυσιολογική. Άφηνα να με παρασύρει αυτή η ακατάληπτη ανησυχία, αυτό το άγχος που έφτανε στα όρια της ταχυκαρδίας, αυτή η κακή διάθεση που ήταν σίγουρο ότι έντυνε με μαύρες αποχρώσεις ότι καλό ή θετικό και αν έφερνε η καινούρια μέρα. Πλέον, όμως, αυτό δεν ισχύει. Ένα πρωί αποφάσισα να σταματήσω να αφήνω τη διάθεσή μου και την πορεία της ημέρας μου έρμαια συγκυριακών συναισθημάτων ή ακόμη και να γεγονότων/ καταστάσεων που δεν μπορώ να ελέγξω και να αλλάξω. Αποφάσισα να εξασκηθώ στο να “γυρίζω τον διακόπτη”, και κάπως έτσι όλες αυτές οι προδιαγεγραμμένες “κακές”μέρες, με ένα γύρισμα του διακόπτη του μυαλού μου, γίνονται “καλές” ή, έστω, έχουν το δικαίωμα σε αυτή την προοπτική. Οι τρόποι που με έχουν βοηθήσει να το καταφέρω;

Ασχολούμαι περισσότερο με τον εαυτό μου

Παλαιότερα, όταν ξυπνούσα αγχωμένη, με κακή διάθεση και νεύρα, το μόνο που ήθελα ήταν να φορέσω ό,τι πιο φαρδύ, παλιό, ξεχειλωμένο και μίζερο είχα στην ντουλάπα, να φάω οτιδήποτε έχει παρασκευαστεί με περίσσια ποσότητα ζάχαρης, βουτύρου και αλευριού, και να βυθιστώ για ώρες στον καναπέ -πολλές φορές μη σηκώνοντας ούτε το τηλέφωνο όταν χτυπούσε με τη δικαιολογία “άστο τώρα, αν είναι κάτι επείγον θα ξαναπάρουν”. Στην πορεία, όμως, συνειδητοποίησα ότι όσο δελεαστικά και να είναι όλα αυτά σε πρώτη ανάγνωση, στην ουσία με οδηγούσαν στο να αισθάνομαι χειρότερα. Πλέον, όσο δύσκολο και αν φαντάζει στην αρχή μιας “κακής” μέρας, βάζω ως προτεραιότητα να τρώω τις τροφές που με γεμίζουν ενέργεια και βιταμίνες και να γυμνάζομαι (άλλωστε οι ενδορφίνες είναι οι ορμόνες της χαράς), να περιποιούμαι τον εαυτό μου και το σώμα μου όσο ο διαθέσιμος χρόνος που έχω μου το επιτρέπει, και να βρίσκω ασχολίες μέσα στην καθημερινότητα που γεμίζουν όχι μόνο τη μέρα μου αλλά και την ψυχή μου.

Ξεκινώ τη μέρα μου με την αγαπημένη μου μουσική

Κάπου το είχα διαβάσει πριν χρόνια, το δοκίμασα και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα, λειτουργεί! Βάλτε δυνατά την αγαπημένη σας -χορευτική ιδανικά- μουσική, και παρασυρθείτε στον ρυθμό του τραγουδιού! Χορέψτε ξέφρενα, εκτονωθείτε, λαχανιάστε! Θα γεμίσετε θετική ενέργεια!

Σκέφτομαι όλα αυτά για τα οποία πρέπει να είμαι ευγνώμων

Με έχει βοηθήσει πολύ, γενικότερα στη ζωή μου, αυτή τη πρακτική. Κάθε φορά που όλα μου φαίνονται δύσκολα, ανούσια, απογοητευτικά, κάθε φορά που νιώθω ότι δεν έχω ενέργεια και κουράγιο να συνεχίσω σε αυτή την ευθεία της ρουτίνας, σκέφτομαι και επαναλαμβάνω στο μυαλό μου όλα όσα έχω στη ζωή μου και για τα οποία θα πρέπει να νιώθω ευγνώμων. Άνθρωποι, εμπειρίες, πράγματα, τα οποία δεν είναι αυτονόητα, και σίγουρα μετρούν πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε αναποδιά ή δυσκολία παρουσιαστεί. Είναι βασικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας όλα όσα είμαστε τυχεροί να απολαμβάνουμε, αλλά και όσα με την αξία και την προσπάθειά μας έχουμε κατακτήσει. Αυτή είναι η δύναμή μας για να συνεχίζουμε.

Κάνω ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις μου

Όποτε είναι εφικτό το κάνω. Πηγαίνω μία βόλτα στη θάλασσα, βγαίνω για έναν καφέ με τις φίλες μου, παίζω με το παιδί μου το αγαπημένο του επιτραπέζιο, διαβάζω ένα από τα βιβλία που πάντα θέλω να βάλω σε προτεραιότητα και όλο κάτι συμβαίνει και αναβάλω. Κλείνω το κινητό και απομονώνομαι. Αν δεν κάνετε ποτέ διάλειμμα από τις υποχρεώσεις σας, δοκιμάστε το. Είναι πλήρως αναζωογονητικό.

Συζητώ ατελείωτες ώρες με τις φίλες μου

Και νιώθω τόσο τυχερή σε αυτόν τον τομέα, που έχω φίλες ζωής, φίλες έμπιστες, που έχουμε ζήσει η μία την άλλη στα καλύτερα και στα χειρότερά της. Και με αυτές συζητώ, συζητώ ατελείωτα, χωρίς φίλτρο γιατί ξέρω πως τίποτα δεν είναι παρεξηγήσιμο, τίποτα δεν χρειάζεται να είναι στρογγυλεμένο μεταξύ μας. Ξέρετε, όταν έχεις την τύχη να μπορείς να συζητάς με ανθρώπους που εκτιμάς και εμπιστεύεσαι, δεν είναι μόνο ότι ξαλαφρώνει η ψυχή σου, ότι ανεβαίνει η διάθεσή σου. Είναι μαγικό το πως το οποιοδήποτε θέμα σε απασχολεί, ξαφνικά μπαίνει στις σωστές του διαστάσεις, απομυθοποιείται, υποτιμάται και το τέρας που κυριαρχούσε το μυαλό σου, μάλλον είχες κάνει λάθος, και ήταν ένα ζουζούνι που το κοιτούσες μέσα από μεγεθυντικό καθρέφτη. Πάνω από όλα εκεί επενδύστε, για τις καλές και τις κακές μέρες, στους κατάλληλους ανθρώπους που πρέπει να έχετε δίπλα σας. Και κάθε μέρα, έτσι μαγικά, θα γίνεται καλύτερη!