Όσα χρόνια πίσω και να πάω τη σκέψη μου, η εικόνα που θα δω θα είναι η ίδια. Εμένα σε μία κατάσταση ξέφρενου άγχους, πανικού, φοβίας ότι ο χρόνος δεν μου είναι αρκετός, ότι δεν θα προλάβω να κάνω τίποτα από όσα νοητά σημείωνα στη λίστα των to-do μου, μια καθημερινότητα που απλά περνούσε και εγώ έτρεχα να την προλάβω μετρώντας τις ώρες, τα λεπτά που απομένουν για να τελειώσει ακόμη μια μέρα, και στο τέλος εξαντλημένη να μετράω όλα όσα δεν κατάφερα να χωρέσω σε αυτές τις 24 ώρες – τι να σου κάνουν και αυτές, συγκεκριμένες είναι- και γεμάτη ενοχές γιατί τίποτα δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που εγώ όριζα ως τέλειο, επιτυχές ή -έστω- αρκετό.

Και αυτή η λίστα με όλα όσα “έπρεπε” ή “ήθελα” να κάνω πάντα ατελείωτη, και συνεχώς να μεγαλώνει -παρότι σε κατάσταση παροξυσμού προσπαθούσα να αναμετρηθώ μαζί της– και όλα, μα όλα, να κατηγοριοποιούνται ως απόλυτα σημαντικά, αναγκαία, θα χαλάσει ο κόσμος αν δεν γίνουν (και αν όχι ο κόσμος, σίγουρα η δική μου ψευδαίσθηση ισορροπίας και σταθερότητας).

Μέχρι που έφτασα στο burnout, μέχρι που η κρίση πανικού ήρθε να μου υπενθυμίσει ότι δεν είμαστε εδώ για να γίνουμε χίλια κομμάτια σε χίλιες κατευθύνσεις, δεν είμαστε εδώ για να ζήσουμε τη ζωή και τις προσδοκίες που ονειρεύτηκαν για εμάς οι γονείς μας, δεν είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι ταιριάζουμε στα standards κανενός εργοδότη, δεν είμαστε εδώ για κανέναν πέρα από εμάς.

Και κάπως, έτσι, ξεκίνησα να βάζω προτεραιότητες, αυτές που εγώ ορίζω ως σημαντικές, αυτές που ταιριάζουν στο δικό μου αφήγημα ζωής. Άρχισα να φτιάχνω στο μυαλό μου το παζλ του πως θα ήθελα να είναι η ζωή που θα ήθελα εγώ να ζήσω, τι έχει πραγματικά σημασία για μένα, χωρίς παρεμβάσεις ενοχλητικών και χειριστικών θορύβων τρίτων.

Πιστέψτε με, με το που θα πάρετε την απόφαση να ζήσετε βάσει των δικών σας προτεραιοτήτων, κάτι μαγικό θα συμβεί στη ζωή σας. Θα έχετε περισσότερο χρόνο, γιατί δεν θα αναλώνεστε στα μικρά και ανούσια. Θα νιώθετε πιο ευτυχισμένη, γιατί θα ζείτε βάσει των δικών σας αξιών και θέλω. Θα έχετε ενέργεια και κίνητρο, γιατί κάθε μέρα θα σας φέρνει όλο και πιο κοντά στη ζωή που ονειρεύεστε και πραγματικά σας ταιριάζει.

Σήμερα, σας παροτρύνω να κάνετε ακριβώς αυτό. Να σκεφτείτε ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες στη ζωή, αν οι μέρες σας περνάνε με νόημα, αν κάθε ώρα σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρά σας. Και, παρότι είναι ένας διάλογος βαθιά εσωτερικός, και μόνο εσείς ξέρετε τις ανάγκες και την αλήθεια σας, θα σας πρότεινα να βάλετε στη λίστα των προτεραιοτήτων σας και τα παρακάτω:
Κεντρική φωτογραφία: Aron Visuals on Unsplash