Ολυμπία Κωνσταντινούδη
Addicted to writing about what i love the most

Βρέθηκα για ένα βράδυ στη Βηρυτό. Μη ρωτάτε πώς και γιατί, είναι μεγάλη ιστορία και ίσως μία μέρα σας τη διηγηθώ…

Αυτό όμως που συνέβη ήταν κάτι το μαγικό! Αυτό το ένα και μοναδικό βράδυ που πέρασα σε αυτή την πόλη, ήταν αρκετό για να ασκήσει όλη την σαγηνευτική της επιρροή πάνω μου και να με κάνει να την ερωτευτώ. Την γνώρισα μόνο λουσμένη στο μυστηριακό φως του φεγγαριού, δεν την είδα ποτέ κάτω από το αποκαλυπτικό φως του ήλιου, δεν μου φανέρωσε ποτέ τα μυστικά της καθημερινότητάς της. Οι εικόνες της, όμως, και η ατμόσφαιρά της, ήταν αρκετά για να με πείσουν ότι όντως ήμουν η τυχερή που βρισκόταν στο «Παρίσι της Ανατολής».

A Spoon of Sugar

Περπατώντας τη, ένιωσα αμέσως τις αντιθέσεις της, αλλά και την παραδοχή τους να συνυπάρξουν αρμονικά, δημιουργώντας ένα περίεργο, αλλά και τόσο ελκυστικό κράμα. Η Ευρώπη με την Ανατολή, η χριστιανοσύνη με το αραβικό στοιχείο, η παράδοση με τον σύγχρονο, κοσμοπολίτικο αέρα και την πρόοδο. Ένιωσα όμως και τον πόνο της, ακόμη και μισό σχεδόν αιώνα μετά τον εμφύλιό που την συγκλόνισε, ακόμη και πάνω μια δεκαετία από τα σημάδια του πρόσφατου πολέμου που την σημάδεψε.

A Spoon of Sugar

Η πολυσυλλεκτικότητα των πολιτισμών που κατοικούν στη Βηρυτό είναι εμφανής από τα πρώτα κιόλας βήματά μου στους κεντρικούς της δρόμους, από τους πρώτους κιόλας ήχους που αντιλήφθηκα. Άραβες, Αρμένιοι, Σύριοι, Έλληνες (μία μεγάλη κοινότητα που αριθμεί περί τα 4.000 άτομα), Γάλλοι και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι που κατοικούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε μία πόλη που αποτελεί ένα τεράστιο εμπορικό-διαμετακομιστικό κέντρο. Η εναλλαγή των εικόνων με ξάφνιασε, ειδικά το να συναντώ μία χριστιανική εκκλησία και ακριβώς δίπλα να δεσπόζει ο μιναρές ενός μουσουλμανικού τεμένους. Και όλα αυτά είναι απολύτως αποδεκτά και συνυπάρχουν ειρηνικά σε μία πόλη και σε μία χώρα που για πολλούς θεωρείται η πιο φιλελεύθερη μουσουλμανική χώρα σε όλο τον κόσμο.  

A Spoon of Sugar

Το ίδιο μοτίβο εναλλαγής με σόκαρε όταν από τα σημαδεμένα κουφάρια των κτιρίων, κατάλοιπα ενός ακόμη πολέμου, το βήμα μου με οδήγησε σε δρόμους με πολυτελή ξενοδοχεία, εντυπωσιακούς, φωτισμένους ουρανοξύστες, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πιο σύγχρονες μεγαλουπόλεις τους κόσμου.Οι εμπορικοί δρόμοι κατακλύζονται από γνωστές, πολυτελείς μάρκες ρούχων, υποδημάτων, κοσμημάτων, με τις βιτρίνες των καταστημάτων να συναγωνίζονται ποια θα καταφέρει να σου τραβήξει με τη λάμψη και την πρωτοτυπία της την προσοχή.

A Spoon of Sugar
A Spoon of Sugar
A Spoon of Sugar

Νιώθεις ότι περπατάς στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, μέχρι που η μουσική και οι μυρωδιές ενός τοπικού εστιατορίου με λιβανέζικη κουζίνα σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα, και τα μπαχαρικά – ιδιαίτερα και άγνωστα πολλά από αυτά στους περισσότερους- που αναδύονται στην ατμόσφαιρα σε κάνουν μέρος ενός παραμυθιού που μόνο στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εξελιχθεί. Η επιλογή των γεύσεων δεν σταματά στην τοπική κουζίνα. Η Βηρυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και γαστρονομικός προορισμός, ικανοποιώντας και τα πιο απαιτητικά γούστα, προσφέροντας εδέσματα από κουζίνες όλου του κόσμου.

Αυτό που με ενθουσίασε και ήταν πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη, ήταν το κρασί τους. Ο Λίβανος, παράγει – αν και σε περιορισμένη ποσότητα-  ιδιαίτερα κρασιά, τα οποία προσωπικά με ενθουσίασαν με το άρωμά τους και το άψογο ταίριασμά τους με τις γεύσεις της τοπικής κουζίνας. Τα γλυκά που δοκιμάσαμε, αυθεντικά ανατολίτικα, όπως μόνο σε αυτές τις χώρες μπορείς να γευτείς, και για το κλείσιμο της βραδιάς οι ντόπιοι προσφέρουν πάντα και τη συντροφιά ενός ναργιλέ. Μη με ρωτήσετε για αυτό, What happens in Beirut, stays in Beirut!

A Spoon of Sugar

Εννοείται ότι έκανα και nightlife! Αμέτρητες επιλογές, κυρίως στην παραλία της Βηρυτού, με bars και clubs με σύγχρονη μουσική, ποτά και cocktails, και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (ναι, η αλήθεια είναι πήγα κατευθείαν μετά στο αεροδρόμιο για να προλάβω την πτήση μου…). Και ενώ απολαμβάνεις ένα ακόμη ποτό σε κάποιο παραλιακό bar,  τι πιο συναρπαστικό από το να γεμίζουν τα μάτια σου από το φως από τους ουρανοξύστες που καθρεφτίζεται στα νερά της θάλασσας, και να νιώθεις τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά σε κάθε τι γνώριμο, σε κάθε τι δικό σου.

Δεν ξέρω πως είναι η Βηρυτός τη μέρα, όταν οι άνθρωποι τρέχουν να προλάβουν την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις τους. Ξέρω, όμως, ότι το βράδυ σε αυτή την μαγευτική πόλη, που οι διαφορές και οι αντιθέσεις έχουν αγκαλιάσει η μία την άλλη, ο κόσμος της Δύσης και ο κόσμος της Ανατολής γίνονται το πιο μεθυστικό άρωμα, η απόλυτη  επιλογή για μια αξέχαστη εμπειρία.